Takas yarın başlıyor: İlk aşamada 33 İsrailli rehine karşılığı en az 1890 Filistinli bırakılacak
İsrail ile Hamas arasında ilk esir takası yarın TSİ 17:00'den sonra yapılacak. İsrail'in 42 günlük ilk aşamada aralarında birden çok ömür boyu hapis cezasına çarptırılanların da olduğu 700'den fazla esir ile Gazze Savaşı'nda gözaltına alınan 1000'den fazla Filistinliyi bırakması bekleniyor.
Artı Gerçek - İsrail hükümetinin esir takası-Gazze ateşkesi anlaşmasını onaylamasının ardından, ilk aşamada Hamas'ın 33 İsrailli rehineyi, İsrail'in 2000'e yakın Filistinli esiri serbest bırakacağı belirtildi. Son olarak, Katar'la birlikte arabuluculuk yapan Mısır'dan, "ilk aşamada Hamas'ın 33 İsrailli rehineyi bırakması karşılığında İsrail'in 1890'dan fazla Filistinli tutsağı bırakacağı" açıklaması geldi.
İSRAİLLİ REHİNE BIRAKMA PROGRAMI
İlk esir takası yarın TSİ 17:00'den sonra gerçekleşecek. Hamas, üç kadın rehineyi bırakarak başlayacak. Times of Israel'e göre listedeki diğer 30 rehine, anlaşmanın 42 günlük ilk aşamasının sonuna kadar her cumartesi serbest bırakılacak. 25 Ocak'ta 4 ve 14 kişilik son gruba kadar her hafta 3 rehine serbest kalacak.
FİLİSTİNLİ ESİR BIRAKMA PROGRAMI
İsrail, yaşayan her kadın, çocuk ve yaşlı rehine için 30 Filistinli esir serbest bırakacak; 9 hasta rehine için 110 Filistinli serbest bırakacak; her kadın asker için 50 Filistinli esir serbest bırakacak; Gazze'de 10 yıldır tutulan rehineler Avera Mengistu ve Hişam Sayed için, 2011 Gilad Şalit anlaşmasıyla serbest bırakılıp yeniden yakalanan 47 Filistinliye ek olarak, her biri için 30 Filistinli esir serbest bırakacak; ölen rehinelerin cesetleri için Gazze'de gözaltına alınan 1000'den fazla Filistinliyi serbest bırakacak.
'737 FİLİSTİNLİ ESİR İLE GAZZE'DE GÖZALTINA ALINAN 1167 FİLİSTİNLİ' BIRAKILABİLİR
Mısır'ın açıklamasından önce yayımlanan Times of Israel haberine göre ilk aşamada, İsrail'in bırakacakları, 737 Filistinli esir ile Gazze'deki kara harekatında gözaltına alınan 1167 Filistinliyi kapsıyor. İçlerinde kadınlarla çocukların yanısıra Filistin direniş örgütleri üyesi olup İsrail'in deyimiyle "terör saldırıları ve cinayet" nedeniyle çok sayıda müebbet hapis cezasına çarptırılan "yüksek güvenlik mahkumları" da var.
İsrail Adalet Bakanlığı, bu sabah itibarıyla, serbest bırakılmalarına itiraz edeceklerin dilekçelerini Yüksek Mahkeme'ye sunmasına imkan vermek için 737 Filistinli esirin isimlerini yayımladı. Gazze'deki kara harekatında gözaltına alınan 1167 Filistinlinin de Hamas'ın 7 Ekim 2023 İsrail saldırısına katılmadıkları için bırakılacağı açıklandı.
SAYILAR DEĞİŞEBİLİR
Bu sayılar, Hamas'ın ilk aşamada bırakacağı 33 rehineden kaçının hayatta olduğuna bağlı olarak değişebilir. Hamas bununla ilgili henüz bilgi vermedi, ancak İsrail çoğunun hayatta olduğuna inanıyor.
ÖNEMLİ İSİMLER
İlk aşamada bırakılacak Filistinli esirler arasında 'Özgürlük Tüneli Operasyonu'nun kahramanlarının' da olması dikkat çekti. Times of Israel'e göre Filistin Yönetimi'nin çekirdeğini oluşturan Fetih örgütünün silahlı kanadı Aksa Şehitleri Tugayları'nın Batı Şeria'nın Cenin şehrindeki eski komutanı Zekeriya Zübeydi, listede yer alıyor.
"Zübeydi, 2019'da Batı Şeria'daki Beyt El yakınlarındaki silahlı saldırılardaki rolü gerekçesiyle gözaltına alındı. 2002'de, 2000-2005'teki İkinci İntifada'nın zirvesinde, Likud partisinin Beyt Şean şubesinde 6 kişinin ölümüne neden olan bombalama dahil çok sayıda saldırıya karışmakla suçlandı. Eylül 2021'de İslami Cihad'ın 5 üyesiyle birlikte Kuzey İsrail'deki yüksek güvenlikli Gilboa Hapishanesi'nden kazdıkları tünelle kaçtı. Grup, günler sonra yeniden yakalandı."
Kaçışa yardım etmekle suçlanan İslami Cihad'ın 5 üyesinden biri olan İyad Ceredat da ateşkes anlaşması uyarınca serbest bırakılacak. Ceredat, "2003'te Gadiş yerleşiminde güvenlik koordinatörü Eli Biton'un öldürüldüğü saldırının planlayıcısı olduğu" gerekçesiyle müebbet hapse çarptırılmıştı. Lübnan haber ağı Al Mayadeen'e göre kaçanlardan olan İslami Cihad üyesi Eyhem Fuad Kemamci da bırakılacaklar arasında.
Times of Israel'e göre "cinayetten" hüküm giyen üst düzey İslami Cihad yetkilisi Ahmed Dahiri, "İsrail ile işbirliği yaptığından şüphelendiği Filistinli bir kadını öldürdüğü" gerekçesiyle müebbet hapse çarptırılan Mahmud Atallah, "1996'da Kudüs'te bir otobüste 45 kişinin ölümüne yol açan bombalama dahil olmak üzere birden fazla saldırının arkasındaki beyin" olduğu gerekçesiyle 48 müebbet hapis cezası verilen Mahmud Ebu Varda, Doğu Kudüs mahallesine atıfla "Silvan Birliği" olarak adlandırılan ve "Mart-Haziran 2002 arasında İsrail genelinde 5 bombalamayla 35 ölüm, yüzlerce yaralıya yol açmakla" itham edilen Hamas hücresinin üyelerinden Vail Kissam, Vissam Abbasi ve Muhammed Odeh de serbest bırakılacak. Dördüncü üye olan ve 60 müebbetle en uzun hapis cezasını alan Ala Abbasi serbest bırakılmayacak.
MERVAN BARGUTİ, İSRAİL'İN LİSTESİNDE YOK
Filistin Direnişi, birliği sağlayabilecek, güvenilir yönetim kurabilecek bir numara olarak görülen Mervan Barguti'nin serbest bırakılmasını özellikle talep ediyor. Times of Israel'e göre ilk aşamada bırakılacaklar listesinde Mervan Barguti yok.
İsrail, 2002'de Batı Şeria'daki Savunma Kalkanı Harekatı sırasında, İkinci İntifada'nın liderlerinden biri olarak öne çıkan Mervan Barguti'yi "Aksa Şehitleri Tugayları'nın başkomutanı" olduğu gerekçesiyle yakaladı. İsrail mahkemesinin yetkisini tanımayı reddeden Barguti, "5 ölüme karıştığı" gerekçesiyle 5 ömür boyu hapse ek olarak 40 yıl hapis cezası aldı.
YARDIMCISININ BIRAKILMASI BEKLENİYOR
Siyasi faaliyetlerine 15 yaşındayken efsane Filistin lideri Yaser Arafat'ın önderliğindeki Fetih hareketinde başlayan Barguti, iki devletli çözümü destekliyor ve Filistinliler arası anketlerde Hamaslıların bile önünde en popüler lider gözüküyor.
Ancak İsrail, onun yardımcısı Ahmed Barguti'yi serbest bırakmaya hazırlanıyor. Savunma Kalkanı Harekatı sırasında "Fetih'in üst düzey askeri yetkilisi" olduğu gerekçesiyle gözaltına alınan Barguti, "Tel Aviv ve Kudüs'te biri polis 6 kişinin öldüğü saldırılara karıştığı" gerekçesiyle 13 kez müebbet hapse çarptırıldı. (Times of Israel, Al Arabiya Dış Haberler)