Tayland'da parlamentonun desteğini alan Srettha Başbakan seçildi
Artı Gerçek - Tayland parlamentosunun salı günü desteğini alan emlak kralı Srettha Thavisin, Tayland'ın yeni Başbakanı oldu. Thavisin, yeni bir koalisyon hükümetinin yolunu açarak haftalardır süren belirsizlik ve siyasi çıkmaza son verdi. Sadece birkaç ay önce popülist Pheu Thai Partisi tarafından ismi öne çıkarılan Srettha, yasama organının yarısından fazlasının desteğini aldı.
Aynı gün içerisinde, Pheu Thai Partisi'nin kurucusu olan eski Başbakan Taksin Şinavatra 15 yıl sürgünden sonra ülkeye döndü. Eski Başbakan, 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
BAŞBAKAN KOALİSYONU BİR ARADA TUTMAKLA GÖREVLENDİRİLECEK
Yeni Başbakan Srettha, 2006 ve 2014 darbelerinde Pheu Thai hükümetlerini deviren kraliyetçi ordu tarafından desteklenen partilerin de yer alacağı potansiyel olarak kırılgan bir koalisyon kurmak ve bir arada tutmakla görevlendirilecek.
Söz konusu darbelerde devrilenler arasındaysa eski telekomünikasyon devi ve milyarder olan Thaksin de vardı. Yolsuzluk ve Kral'a saygısızlıkla suçlanarak 2006'da askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan Taksin, hapis yatmamak için 2008'de ülkeyi terk ederek sürgün hayatı yaşamaya başlamıştı. Kız kardeşi Yingluck Shinawatra liderliğindeki hükümet ise 2014 yılında bir başka darbe ile devrilmişti.
SÜRGÜNDEKİ ESKİ BAŞBAKAN AYNI GÜN ÜLKEYE DÖNDÜ
74 yaşındaki Taksin, Bangkok'taki Don Mueang Havalimanı'nda destekçileri tarafından coşkulu bir şekilde karşılandıktan sonra polis eşliğinde Yüksek Mahkeme'ye götürüldü. 74 yaşındaki eski Başbakan hakkındaki 3 davada 2019-2020 döneminde gıyabında verilen kararları Taksin'in yüzüne okuyan Mahkeme, Taksin'i, "yetkisini kötüye kullanmak ve hukuka aykırı emir vermek" suçlarından yargılandığı 3 davada toplam 10 yıl hapis cezasına çarptırdı. Ancak eski Başbakan'ın toplam 8 yıl cezaevinde kalacağı belirtildi. Taksin, kararın ardından Bangkok Hapishanesine götürüldü.
MAYISTAN BU YANA SİYASİ KRİZ SÜRÜYORDU
Tayland'da 14 Mayıs'ta yapılan seçimler sonucunda MFP lideri Pita Limjaroenrat, başbakanlığa aday olmuş, ancak gerekli olan 376 parlamento üyesinin desteğini alamamıştı. Pita'nın medya hisselerini gizlediği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmuş ve milletvekilliği askıya alınmıştı. Başbakan adaylığı teklifiyse mecliste reddedilmişti.
Genel seçimleri ikinci sırada tamamlayan Pheu Thai Partisi lideri Chonlanan Srikaew, koalisyon hükümeti kuracaklarını ancak MFP'nin bu koalisyonda yer almayacağını belirtmişti. Yeni bir koalisyon oluşturulmuş, başbakan adayı olarak Srettha Thavisin seçilmişti. Chonlanan, Srettha'nın parlamentodaki oylamadan geçmesi durumunda, yeni anayasa için toplantı yapacağını ve anayasanın "daha demokratik" hale getirileceğini ifade etmişti. (DIŞ HABERLER, AA)