Trump hakim karşısına çıkmak üzere adliye binasına geldi

Trump hakim karşısına çıkmak üzere adliye binasına geldi
Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2020 Başkanlık Seçimi sonuçlarını kendi lehine değiştirme girişimi iddiasıyla yürütülen "6 Ocak Kongre baskını" soruşturmaları kapsamında yöneltilen suçlamalarla ilgili Washington DC'deki federal adliye binasına geldi.

Artı Gerçek - Eski ABD Başkanı Donald Trump, geniş güvenlik önlemleri altında geldiği başkent Washington DC'de 6 Ocak 2021'de saldırıların olduğu Kongre binasının hemen yakınındaki Elijah Barrett Prettyman adliye binasına girdi.

Yerel saatle 16.00'da mahkemeye çıkması beklenen Trump'ın gözaltı uygulaması gereği parmak izi alınacak ancak rutin prosedürlerden sabıka fotoğrafı çekilmeyecek.

Mahkemede "ABD'yi yanıltmak için komplo kurma", "resmi bir süreci engellemek için komplo kurma", "resmi bir süreci engelleme ve engellemeye teşebbüs", "seçmenlerin anayasal haklarını kullanmalarını engellemek için komplo kurma" suçlamalarının yüzüne okunması ve Trump'ın bu suçlamaları reddetmesi bekleniyor.

Bugünkü duruşma, Hakim Moxila A. Upadhyaya huzurunda görülecek ancak mahkemeye daha sonra eski ABD Başkanı Barack Obama'nın atadığı Hakim Tanya Chutkan'ın başkanlık etmesi bekleniyor.

Chutkan, Kongre baskını davalarında sanıklara, savcıların önerdiklerinden dahi daha sert cezalar vermesiyle biliniyor.

Eski Başkan'ın bu kez sanık olarak geldiği başkent Washington DC'de güvenlik önlemleri de artırılmış durumda. Oldukça kalabalık olan basın mensupları, mahkeme binasının önünde sabahın erken saatlerinden itibaren gelişmeleri takip ediyor.

TRUMP'TAN MESAJ: BÜYÜK BİR ONUR

Mahkemeye gelmeden önce kendi sosyal medya platformu TruthSocial'da yaptığı paylaşımda Trump, "Şimdi bozuk, hileli ve çalınmış bir seçime meydan okuduğum için gözaltına alınmak üzere Washington DC'ye gidiyorum. Bu, büyük bir onur çünkü sizler için gözaltına alınıyorum. Amerika'yı yeniden mükemmel yap." ifadelerini kullandı.

Trump, Biden ve ailesinin yabancı ülkelerden rüşvetler dahil milyonlarca dolar çaldığını ileri sürerek, kendisine uygulanan muamelenin adil olmadığını savundu. Trump, ülkesinin geriye gittiğini iddia etti.

BİDEN, MAHKEMEYİ İZLEMEYECEK

Bu hafta tatilde olan ABD Başkanı Joe Biden, sabah saatlerinde Delaware'de bisiklet turuna çıkmıştı.

Gazetecilerin, Trump'ın bugünkü mahkemesini izleyip izlemeyeceğiyle ilgili sorularına Biden, "Hayır." yanıtını vermişti.

İKİ AYRI DAVADA DAHA SUÇLANMIŞTI

Mahkemeye çıkmadan önce Trump kendisine yönelik davanın, ABD Başkanı Joe Biden dönemindeki "yolsuzluk, skandal ve başarısızlığının kanıtı olarak" olduğunu iddia etti. Trump, 2024 seçimlerinde başkanlık adaylığı için seçim kampanyası yürütürken halihazırda iki ceza davasıyla daha karşı karşıya. Bunlar gizli belgeleri kötü şekilde kullanmak ve eski bir porno yıldızına yapılan sus payı ödemesini örtbas etmek için iş kayıtlarını tahrif etmek.

Bugün davası görülecek son iddianamede, Trump'a "ABD'yi yanıltmak için komplo kurma", "resmi bir süreci engellemek için komplo kurma", "resmi bir süreci engellemeye teşebbüs" ve "seçmenlerin anayasal haklarını kullanmalarını engellemek için komplo kurma" suçlamaları yöneltiliyor. Trump aleyhindeki 45 sayfalık seçimle ilgili iddianame, kısmen, eski ABD Başkanı Yardımcısı Mike Pence'in ABD Kongre Bina'sı isyanına giden günlerde konuşmaları hakkında tuttuğu eşzamanlı notlara dayanıyor.

DAVA NE KADAR SÜREDE SONLANABİLİR?

Trump’ın hukuk ekibinden yargılamanın 2024 seçimleri sonrasına bırakılması yönünde bazı sesler de yükseliyor. Bazı hukuk uzmanları iddianamedeki ayrıntılara bakıldığında yargılamanın karmaşık olabileceğini ve seçimden önce yargılamanın yapılmasının mümkün olmayabileceğini belirtiyor.

SUÇLU BULUNURSA BAŞKAN SEÇİLEBİLİR Mİ?

Hukuk uzmanlarına göre 2024’te yapılacak başkanlık seçimlerinde aday adayı olan Trump, suçlu bulunması halinde seçimi kazanırsa başkan olabilir. Uzmanların açıklamalarına göre, ABD Anayasası, hakkında iddianame hazırlanan, suçlu bulunan hatta hapis cezası alan bir kişinin başkan adayı olmasını ya da başkanlığı kazanmasını engellemiyor. Ancak bu gerçekleşirse konu ABD Anayasa Mahkemesi’ne taşınabilir. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar