Trump İngiliz İşçi Partisi'ni seçime müdahaleyle suçladı: Starmer 'Gönüllülerimiz boş zamanlarında Harris'e yardım ediyor' dedi

Trump İngiliz İşçi Partisi'ni seçime müdahaleyle suçladı: Starmer 'Gönüllülerimiz boş zamanlarında Harris'e yardım ediyor' dedi
Trump, Britanya'daki İşçi Partisi hükümetini, ABD başkanlık seçimlerine "aleni yabancı müdahale" suçlamasıyla Seçim Komisyonu'na şikayet etti. Başbakan Starmer, "Gönüllülerimizin boş zamanlarını değerlendirme faaliyeti" açıklamasını getirdi.

Artı Gerçek - ABD seçimlerine müdahale iddialarının olağan şüphelilerinin Rusya, Çin ve hatta İran olmasına alışılmışken, bu kez baş müttefik Britanya suçlamaların odağında. Temmuzdaki seçimlerle iktidara gelen Keir Starmer'ın başbakanlığındaki İşçi Partisi hükümeti, 5 Kasım ABD başkanlık seçimlerine "açıkça yabancı müdahale" suçlamasıyla ABD Federal Seçim Komisyonu'na (FEC) şikayet edildi. Şikayette bulunan, Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı, önceki Başkan Donald Trump.

İşçi Partisi'nin Demokrat Parti'nin başkan adayı, Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in kampanyası ile toplantılar yapması, aktivistlerini Harris kampanyasında gönüllü çalışmaya göndermesine dair medya ve sosyal medyadaki haberler, şikayetin gerekçesini oluşturdu.

'SALINCAK EYALET KUZEY CAROLİNA'YA GİDİYORUZ'

En somut veri, İşçi Partisi'nin operasyon direktörü Sofia Patel'in yaklaşık 100 mevcut ve eski çalışanının ABD'ye gideceğini söylediği LinkedIn gönderisi. Artık silinen gönderide "Çekişmeli eyalet Kuzey Carolina'ya gitmek isteyen herkes için 10 boş yer var - konaklamanızı ayarlayacağız" denilmişti.

MERKEZ SAĞA MEYLEDEN İŞÇİ PARTİSİ'NE 'AŞIRI SOLCU' NİTELEMESİ

Trump kampanyasının FEC'e "aleni yabancı müdahale" şikayetini duyurduğu açıklamasında "aşırı solcu İşçi Partisi'nin Kamala'nın tehlikeli derecede liberal politikalarına ve söylemine ilham verdiği" iddia edildi. Amerikan Bağımsızlık Savaşı'na atıfla "Daha önce Britanya hükümetinin temsilcileri Amerika'da kapı kapı dolaşmaya çalıştıklarında, bu onlar için iyi bitmemişti" dokundurması yapıldı.

'SEÇİM BAŞA BAŞ BİTERSE, BÜYÜK SORUN HALE GELİR'

Trump'ın müttefiki olan Newsmax Media CEO'su Chris Ruddy, İşçi Partisi'nin seçime müdahaleyle suçlanmasının "yasal sorun olmaktan çok algı sorunu" olduğunu söyledi. BBC'ye konuşan Ruddy, 13 gün sonra düzenlenecek başkanlık seçiminin beklendiği gibi başa baş bitmesi halinde "daha büyük bir sorun haline gelebileceğini" belirtti.

"Yabancıların" Demokrat aday Harris'i kendisinden daha çok desteklediğini iddia eden Trump'ın Britanya'ya "çok düşkün" olduğunu dile getiren Ruddy, "Biraz siyasi çalkantı olsa bile [Britanya-ABD] ilişkisi güçlü kalacak" dedi.

'TRUMP GÖNÜLLÜLERİ DE BOLSONARO'YA YARDIM ETMİŞTİ'

Newsmax Media CEO'su, Trump'ın kampanyasına yakın kişilerin 2022'de Jair Bolsonaro'ya yardım etmek için Brezilya'ya gittiğini, ama Cumhuriyetçi Parti'nin onları resmen göndermediğini, bunun gayriresmi ve gelişigüzel şekilde yapıldığını anlattı.

'BUNU BOŞ ZAMANLARINDA YAPIYORLAR'

Britanya Başbakanı Sir Keir Starmer, İşçi Partisi'nin Amerikan başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarını önemsiz göstermeye çalıştı.

Britanya Milletler Topluluğu (Commonwealth) toplantısı için Samoa'ya uçarken gazetecilere konuşan Starmer, "İşçi Partisi'nin gönüllüleri var, [onlar] hemen hemen her seçimde yer aldılar. Bunu boş zamanlarında yapıyorlar. Gönüllü olarak yapıyorlar. Sanırım orada diğer gönüllülerle kalıyorlar" dedi.

TRUMP'LA AKŞAM YEMEĞİ 'İYİ GİTMİŞKEN'

Trump ile ilişkisinin tehlikeye girip girmediği sorusunu "Hayır" diye yanıtlayan Starmer, geçen ay New York'taki Trump Tower'da 45. Başkan'la akşam yemeği yemesine atıfla şöyle konuştu:

"İyi bir ilişki kurduk. O akşam yemeğine zaman ayırdığı için ona minnettarız. İyi, yapıcı bir görüşme yaptık ve tabii ki Birleşik Krallık Başbakanı olarak, Amerikan halkının artık çok yaklaşan seçimlerde başkan olarak göndereceği kişiyle çalışacağım."

'KARDEŞ PARTİ İÇİN KAMPANYA YAPMAK ALIŞILMADIK BİR ŞEY DEĞİL'

Temmuzda başbakan koltuğuna oturduktan sonra Demokrat Partili Başkan Joe Biden ile birkaç kez görüşen Starmer, Harris ile hiç tanışmadı.

Britanya Çevre Bakanı Steve Reed de "Kardeş parti için kampanya yapmak alışılmadık bir şey değil" savunmasını yaptı. BBC'ye konuşan Reed, İşçi Partisi'nin Harris için kampanya yapmak üzere ABD'ye giden parti yetkililerini finanse etmediği veya organize etmediğinde ısrar etti.

"Zamanlarını ve paralarını nasıl kullanacakları vatandaşlara kalmış bir şey. Bir ülkedeki bir partinin destekçilerinin gidip başka bir ülkedeki kardeş parti için kampanya yürütmesi alışılmadık bir durum değil; bu, birçok ülkede ve her iki yönde de oluyor."

'İKİ ÜLKE ARASINDAKİ ÖZEL İLİŞKİ BOZULMAZ'

"Ancak bunların hiçbiri, İşçi Partisi tarafından organize veya finanse edilmedi. Bunlar özgürce kendi tercihlerin, yapan bireysel insanlar."

"Aslolan, bu ülkenin halihazırda İşçi Partili olan hükümetinin 5 Kasım'da ABD halkının başkan seçeceği kişiyle yakın şekilde çalışacak olmasıdır, çünkü bu ülke ile ABD arasında uzun süredir devam eden özel bir ilişki var ve bu gelecekte de devam edecek... Birleşil Krallık ile ABD arasındaki bu ilişki, kim başkan seçilirse seçilsin devam edecek." (BBC, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar