Trump'ın azil dosyası kabul edildi: Gözler Senato'da

Trump’ın yargılanması için yapılan ilk oylamada 2, ikinci oylamada ise 3 Demokrat vekilin 'hayır' oyu vermesi dikkat çekti.

Trump'ın azil dosyası kabul edildi: Gözler Senato'da

ABD Başkanı Donald Trump'ın azline yönelik iki suçlamayı içeren dava dosyası ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda onaylanarak, yargılama için Senato'ya gönderildi

ABD Temsilciler Meclisi Genel Kurulunda onaylanmasının ardından yargılama için Senato'ya gönderilen maddelerden 'görevi kötüye kullanma' suçlaması Temsilciler Meclisi'ndeki oylamada 197 'hayır'a karşı 230 'evet'le; 'Kongre'nin engellenmesi' suçlamasında da 198 'hayır'a karşı 229 'evet'le yeterli oy sayısına ulaşıldı.

Oylamalarda tüm Cumhuriyetçi vekiller 'hayır' oyu verirken, ilk oylamada 2, ikinci oylamada ise 3 Demokrat vekilin 'hayır' oyu vermesi dikkat çekti.

Maddelerin yer aldığı dava dosyası, yargılama ve Trump'ın azline yönelik nihai kararın verilmesi için Senato'ya gönderildi. BBC Türkçe'de yer alan habere göre Trump’ın görevden alınması için Senato'nun üçte iki çoğunlukla karar vermesi gerekiyor.

AZİL SÜRECİ NASIL VE NEDEN BAŞLADI?

ABD Başkanı Donald Trump hakkında Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy'den eski Başkan Yardımcısı ve Demokrat başkan aday adayı Joe Biden ile ilgili yolsuzluk soruşturması açmayı istediği iddiaları nedeniyle kanuna aykırı davrandığı gerekçesiyle azil soruşturması başlatıldı.

Trump hakkında daha önce Rusya'nın ABD'de 2016'da yapılan başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddialarıyla ilgili yürütülen soruşturma sonucunda azil sürecinin başlatılabileceği belirtiliyordu. Ancak soruşturmada Trump'ın suç işlediği konusunda kesin bir kanı oluşmadığı için süreç de başlatılamamıştı.

TRUMP ABD TARİHİNDE AZİL SÜRECİ YAŞAYAN ÜÇÜNCÜ BAŞKAN OLDU

Bugüne kadar üç başkan hakkında "ağır ve vahim suçlar" veya "diğer başka suçlar" çerçevesinde azil süreci başlatıldı. Bu başkanlardan ilki olan Andrew Johnson hakkında 1868 yılında, görevi Kongre tarafından çıkarılan bir yasayla teminat altına alınan dönemin Savaş Bakanı Edwin McMasters Stanton'ı yasaya aykırı bir şekilde görevden aldığı için azil süreci başlatıldı. Ancak Johnson, Senato'da üçte iki çoğunluk sağlanamayınca görevinde kaldı.

Bundan 106 yıl sonra ikinci kez bir başkan için azil süreci başlatıldı. Bu kez de 1972'de Cumhuriyetçi Başkan Richard Nixon, hakkında kendisine yakın bazı kişilerin Watergate iş merkezindeki Demokrat Parti'nin ofisine dinleme cihazı yerleştirdiğinin ortaya çıkmasıyla patlak veren skandalda yargıyı yanıltmak ve delil karartmakla suçlandı. Ancak süreç tamamlanmadan Nixon görevinden istifa etti. O dönemde yaygın olan kanı Nixon istifa etmeseydi, zaten azledileceği yönündeydi.

Nixon'dan 27 yıl sonra bu kez Demokrat Başkan Bill Clinton hakkında Beyaz Saray stajeri Monica Lewinsky ile yaşadığı ilişkiyle ilgili yeminli ifadesinde yalan söylediği iddiasıyla azil süreci başlatıldı. Clinton, Senato'da yapılan oylama sonunda beraat ederek, görevinde kaldı.

trump