Türkiye ve Arap ülkeleri Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa baskınını kınadı
Türkiye ve Arap ülkelerinden İsrailli aşırı sağcı bakan Itamar Ben-Gvir'in Mecid-i Aksa'daki Harem-i Şerif'e girmesine kınama geldi. Dışişleri Bakanlığı "İsrail'i gerginliğin tırmanmasına neden olacak provokasyonları engellemeye" davet etti.
Artı Gerçek- Türkiye, Mısır, Ürdün, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, İsrailli aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir sabah saatlerinde Mescid-i Aksa'daki Harem-i Şerif'e girmesini polis koruması eşliğinde girmesini kınadı. Filistin Yönetimi'nin Dışişleri Bakanlığı da baskın ve provokasyon olarak tanımladığı eylemi daha önce kınamıştı.
TÜRKİYE GERGİNLİĞİ ARTIRACAK PROVOKASYONLARIN ENGELLENMESİNİ İSTEDİ
Türkiye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada "İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir’in İsrail polisinin koruması altında Mescid-i Aksa’ya yönelik gerçekleştirdiği provokatif eylemi endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz. İsrail’i Kudüs’teki dini mekanların statüsünü ve kudsiyetini ihlal edecek ve bölgede gerginliğin tırmanmasına neden olacak bu tür provokasyonların engellenmesi için sorumlulukla hareket etmeye davet ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.
SUUDİ ARABİSTAN: PROVOKATİF EYLEMİ KINIYORUZ
İsrail ile 2020'de ilişkileri normalleştirme anlaşması yapan Birleşik Arap Emirlikleri de baskın olarak nitelediği eylemi kınadığını açıklarken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ilişkileri normalleştirmeyi istediği Suudi Arabistan'dan da kınama geldi. Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Dışişleri bakanlığı, Suudi Arabistan Krallığı'nın Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyen İsrailli bir yetkilinin provokatif eylemini kınadığını ifade ediyor" dendi.
ÜRDÜN: ULUSLARARASI HUKUKUN APAÇIK İHLALİ
Ürdün de Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskını "provokatif bir adım" olarak nitelendirerek "en sert" şekilde kınadığını duyurdu. Ürdün Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sinan el-Mecali yazılı açıklamasında Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyerek Harem-i Şerif'e girmesini "en sert" şekilde kınadıklarını vurguladı. Baskını "provokatif bir adım" olarak nitelendiren Mecali, İsrail'in Mescid-i Aksa'ya yönelik tüm eylemlerine ve ihlallerine derhal son vermesini istedi.
Mecali, İsrail hükümetinden bir bakanın, Aksa'ya baskın düzenlemesi ve kutsallığını çiğnemesinin tahrik edici bir eylem olduğunu belirterek, "Bu, Kudüs ile kutsal değerlerin mevcut tarihi ve hukuki statüsünün ve uluslararası hukukun kabul edilemez şekilde apaçık bir ihlalidir" ifadelerini kullandı.
Açıklamasında "Kutsal değerleri hedef alan ihlaller ve İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarına yönelik baskınları, uluslararası toplumun acilen devreye girmesini gerekli kılan tehlikeli bir tırmanıştır." ifadelerine yer veren Mecali, bölgede yükselen tansiyonun, güvenlik ve barışı tehdit eden eylemlerle mücadele için harcanan tüm çabaları baltaladığını ve bundan tümüyle İsrail'in sorumlu olduğunu vurgulandı. Mecali ayrıca bölgedeki mevcut tarihi ve hukuki statüyü bozmaya çalışan tüm uygulamalara son verilmesi ve Ürdün İslami Vakıflar Bakanlığına bağlı Aksa'nın işlerinden sorumlu Kudüs İslami Vakıflar İdaresi otoritesine saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.
ABD: STATÜKOYU KORUMAK İSTİYORUZ
ABD’nin İsrail Büyükelçisi Tom Nides de Mescid-i Aksa'ya düzenlenen baskınla ilgili açıklama yaptı. Tom Nides, "Biden yönetiminin Mescid-i Aksa'daki statükoya zarar verilmesine karşı olduğunu" belirterek, "Açık konuşalım, statükoyu korumak istiyoruz ve bunu engelleyen uygulamalar kabul edilemez. İsrail hükümetiyle bu konudaki görüşmelerimizde çok nettik" dedi.
FİLİSTİN DE BASKINI KINAMIŞTI
Filistin Yönetimi'nin Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yaprak baskını kınamış, açıklamada "Aşırılık yanlısı bakan Ben-Gvir'in Mescid-i Aksa'ya baskınını şiddetle kınadığını ve bunu benzeri görülmemiş bir provokasyon ve çatışmanın tehlikeli bir şekilde tırmanması olarak gördüğünü" belirtmişti.
Gazze Şeridi'ni kontrol eden Filistinli Hamas örgütü de Ben-Gvir'in ziyareti öncesi yaptığı açıklamada "Mescid-i Aksa'da herhangi bir gerginliği artırma durumu kızıştıracak ve bundan işgal hükümeti (İsrail) sorumlu olacak" dedi.
BEN-GVİR: TAPINAK TEPESİ HERKESE AÇIKTIR
Provokatif eylemleriyle tanınan İsrailli aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı ve Yahudi Gücü partisi lideri Itamar Ben-Gvir, bu sabah İsrail polisinin yoğun koruması altında Mescid-i Aksa'ya baskın düzenleyerek Harem-i Şerif'e girmişti. Yaklaşık 15 dakika boyunca kutsal bölgede tur atan Ben-Gvir, 5 yıl sonra Mescid-i Aksa'ya giren görevdeki ilk İsrailli bakan oldu.
Yeni kurulan hükümette bakan olmadan önce milletvekilliği döneminde de Ben-Gvir, Mescid-i Aksa baskınları, Filistinlilere yönelik şiddet eylemlerini teşvik etmesi ve ırkçı söylemleri nedeniyle sıkça adından söz ettiriyordu. Ben-Gvir Twitter hesabından yaptığı açıklamada " Tapınak Tepesi herkese açıktır Eğer Hamas beni tehdit ederek caydıracağını düşünüyorsa, zamanın değiştiğini anlamalarına izin verin. Kudüs'te bir hükümet var!" ifadeleriyle Mescid-i Aksa'da çekilmiş fotoğrafını paylaştı.
ממשלת ישראל שאני חבר בה לא תיכנע לארגון מרצחים שפל. הר הבית פתוח לכולם ואם החמאס חושב שאם הוא יאיים עליי זה ירתיע אותי, שיבינו שהשתנו הזמנים. יש ממשלה בירושלים! pic.twitter.com/vgDYBYacJG
— איתמר בן גביר (@itamarbengvir) January 3, 2023
Yahudiler ve Müslüman olmayanların Mescid-i Aksa'ya girmesine izin verilse de dua ve ibadet etmelerini izin verilmiyor. Filistinliler Yahudilerin Tapınak Tepesi olrak andığı Mescid-i Aksa'ya girmesini mevcut statükoyu değiştirme hamleleri olarak görüyor. Kasım ayındaki seçimlerden önce Ben-Gvir, Binyamin Netanyahu'dan Mescid-i Aksa'da "Yahudiler için eşit haklar" getirmesini talep edeceğini söylemiş ancak Netanyahu, İsrail'in müttefiklerine herhangi bir değişikliğe izin vermeyeceği konusunda güvence vermeye çalışmıştı. Koalisyon anlaşmalarındaki bir madde, "kutsal yerlere ilişkin" statükonun bozulmadan kalacağını belirtiyor. Eski İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un 2000 yılında Mescid-i Aksa'ya girmesi Filistin'de İkinci İntifada olarak bilinen ayaklanmaya yol açmıştı.
MESCİD-İ AKSA KUDÜS İSLAMİ VAKIFLAR İDARESİ'NİN HİMAYESİNDE
Mescid-i Aksa, İsrail ile Ürdün arasında 26 Ekim 1994'te imzalanan barış anlaşmasına göre Ürdün Vakıflar, İslami İşler ve Mukaddesat Bakanlığına bağlı Kudüs İslami Vakıflar İdaresi'nin himayesinde bulunuyor. Ancak Yahudiler, İsrail'in tek taraflı kararı ve bazı fanatik örgütlerin girişimleriyle, 2003'ten bu yana İslami Vakıflar İdaresinin izni olmadan polis eşliğinde kutsal mabede girerken bu baskınlar özellikle 2022 yılında daha da arttı. Geçen yılın Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlaller açısından en belirgin sene olduğunu duyuran İslami Vakıflar İdaresinin verilerine göre, 2022 yılı boyunca 48 binden fazla Yahudi yerleşimci Mescid-i Aksa'ya baskın düzenledi. (DIŞ HABERLER)