ABD, Türkiye-Suriye temasına yine karşı çıktı: Siyasi çözüm olmadan normalleşme olmaz

ABD, Türkiye-Suriye temasına yine karşı çıktı: Siyasi çözüm olmadan normalleşme olmaz
Moskova'da yeniden masaya oturan Türkiye ve Suriye'nin gerçekleştirdikleri toplantıya ilişkin ABD'den açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı, çatışmaya siyasi çözüm olmadan Suriye ile 'normalleşmenin' desteklenmediğini yineledi.

Artı Gerçek - Türkiye ve Suriye'nin, Rusya ve İran'ın arabuluculuğunda salı günü Moskova'da gerçekleştirdikleri toplantıyla ilişkin ABD'den de bir açıklama geldi. Savunma bakanları düzeyinde gerçekleştiren toplantıya ilişkin yapılan yazılı açıklamada, 2015'te Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) oybirliğiyle kabul ettiği 'Suriye'de acil bir ateşkesin sağlanması ve ülkede siyasi çözüme ulaşılması için bir seçim takvimini' de içeren 2254 sayılı kararı hatırlatıldı. ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, "ABD'nin temel çatışmaya siyasi bir çözüm bulunması yönünde gerçek bir ilerleme sağlanmadan Esad rejimi ile ilişkileri normalleştirmeyeceğinin" vurgulanması dikkat çekti.

SİYASİ ÇÖZÜM OLMADAN 'NORMALLEŞME' OLMAYACAK

VOA Türkçe'nin yazılı açıklamaya yer verdiği haberinde, Moskova'da yapılan toplantıdan ABD'nin haberdar olduğu ve Suriye'deki çatışmaya kalıcı bir siyasi çözüm bulunması için müttefikler, ortaklar ve Birleşmiş Milletler ile birlikte çalışmaya devam edildiği belirtildi. Açıklamada, 2254 sayılı kararın tüm Suriyelilerin iradesini temsil eden tek uygulanabilir çözüm olduğunun altı çizildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasında, "Tutumumuz net; temel çatışmaya siyasi bir çözüm bulunması yönünde gerçek bir ilerleme sağlanmadan Esad rejimi ile ilişkilerimizi normalleştirmeyeceğiz’" dendi. ABD'nin bu tutumu kamuoyu önünde ve özel olarak ortaklarıyla paylaştığı belirtilen açıklamada, "Suriye rejimi ile temas halinde olan bölgesel ortaklarımıza, Suriyelilerin insani ve güvenlik durumlarının iyileştirilmesine yönelik inandırıcı adımların her türlü temasta ön planda ve merkezde yer alması gerektiğini vurguladık" ifadeleri kullanıldı.

AKAR 'OLUMLU VE FAYDALI OLDU' DEMİŞTİ

Dün Moskova'da düzenlenen toplantıya Akar ve Fidan dışında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İran Savunma Bakanı Mohammad Reza Aştiyani ve Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas ile ülkelerin istihbarat başkanları katılmıştı. Akar, Moskova'dan ayrılmadan önce yaptığı değerlendirmede, görüşmelerin olumlu ve faydalı olduğunu söylemişti.

SURİYE'NİN 'TÜRK ASKERİNİN ÇEKİLMESİ KONUŞULDU' İDDİASINA TÜRKİYE'DEN YALANLAMA

Suriye Savunma Bakanlığı ise görüşmelerde Türk askerlerinin Suriye'den çekilmesinin yanı sıra Suriye'nin komşu ülkelerle ticaretinin canlanmasının önünü açan stratejik M4 otoyolunun açılmasının da ele alındığını açıklamıştı.

Açıklamanın ardından Middle East Eye'a konuşan Milli Savunma Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Suriye Savunma Bakanlığı'nın açıklamasını yalanlayarak, "Türkiye'nin Moskova'daki görüşmeler sırasında Türk askerinin Suriye'den çekilmesi konusunu müzakere konusu etmediğini" dile getirdi. Yetkili, "Suriye tarafından aksi yönde gelen her tür açıklamanın Türkiye'nin yapıcı tavrına karşı bir tutum olacaktır" dedi.

ABD DAHA ÖNCE DE 'DESTEKLEMİYORUZ' DEMİŞTİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, daha önce de Türkiye ile Suriye arasındaki yakınlaşma sürecine karşı olduğunu vurgulamıştı. ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price ocak ayında yaptığı açıklamada "Esad rejimi ile ilişkilerini normalleştiren diğer ülkeleri desteklemiyoruz" demişti. ABD'li sözcü, Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) de işaret etmiş, "Şam'daki bu rejimin, ortaklarımız ve dünya çapındaki diğer ülkelerle ilişkilerini normalleştirmeyi ya da ilerletmeyi hak edecek bir şey yaptığını görmedik" ifadelerini kullanmıştı.

ŞAM, TSK'NİN ÇEKİLMESİNİ ŞART KOŞMUŞTU

Suriye ile Türkiye arasında Rusya'nın arabuluculuğunda geçen sene başlatılan 'normalleşme' sürecinde, istihbarat başkanları ve savunma bakanları bir araya gelmişti. Sonradan İran'ın da dahil olduğu süreçte Şam yönetimi TSK'nin Suriye topraklarından çekilmesi şartını koşmuş, Ankara'dan 14 Mayıs seçimleri öncesinde olası bir Tayyip Erdoğan-Beşar Esad görüşmesine dair yapılan açıklamalara rağmen somut ilerleme kaydedilmemişti.

ÇAVUŞOĞLU 'DIŞİŞLERİ BAKANLARI DÜZEYİNDE OLACAK' DEMİŞTİ

Son görüşme ise 3-4 Nisan tarihlerinde Moskova'da Türkiye, Rusya, İran ve Suriye dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde dörtlü teknik toplantı şeklinde gerçekleştirilmişti. Nisan başındaki toplantının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu toplantının ardından "Önümüzdeki süreçte 4’lü düzeyde bir toplantı planlanıyor. Dışişleri bakanları düzeyinde. Mayıs ayı gibi bir dönemde gerçekleşeceğini düşünüyoruz, Ruslardan aldığımız ön bilgiye göre. Moskova’da olacak, daha önceki toplantıda olduğu gibi" demişti. Çavuşoğlu'nun açıklamasının ardından görüşmelerin yeniden savunma bakanları düzeyine inmesi dikkat çekmişti. ( Kaynak, DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar