'Türkiye'nin hedefi Suriye'de sonsuz belirsizlik'
The Jerusalem Post gazetesinden Seth J. Frantzman Türkiye'nin Suriye'deki politikası ve dış politikası hakkında yazdı. Ankara'nın kaostan yarar sağladığını belirtti.
ARTI GERÇEK- Türkiye Cumhurbaşkanı, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmek üzere Avrupa'ya gitti. Görünen o ki toplantı, Türkiye'nin ABD yönetimine yeni politikalar sunabilmesi içindi. Ankara, Trump yönetimine çok yakın olduğu ve Türkiye'deki iktidar partisi özellikle ABD Demokratlarına ve Biden'a düşman olduğu için Biden yönetimiyle ince bir çizgide yürümek zorunda kaldı.
Ancak Türkiye'nin istediği başka şeyler de var. Dikkat dağıtmak için Suriye'de istikrarsızlık ve belirsizlik yaratmak istiyor.
The Jerusalem Post gazetesinden Seth J. Frantzman Türkiye'nin dış politikası ve Türkiye'nin olası bir Suriye operasyonu hakkında 'Türkiye'nin hedefi Suriye'de sonsuz belirsizlik' başlıklı kapsamlı bir analiz yazdı:
2015'te Türkiye, ABD'nin Suriye'de IŞİD'i yenen yeni oluşturulan Suriye Demokratik Güçlerini desteklediğinden endişe duyuyordu. On binlerce kişinin sınırı geçmesine ve IŞİD'e katılmasına yardımcı olan Türkiye, Suriye'deki aşırılık yanlısı grupları Ankara'nın politikasının araçları olarak kullanmak istedi. Bu gruplar birbirleriyle çatıştığında ve bazıları IŞİD'e katılmak için döndüğünde, Ankara Suriye'de daha aktif bir rol alması gerektiğini düşündü.
Başlangıçta Ankara, Suriyeli isyancıları desteklemek için ucuz bir yol uygulamak istedi. 2015'e gelindiğinde ABD'nin Suriye'ye özel kuvvetler göndermesiyle Türkiye, Suriye'nin doğusunda Kürtlerin yönettiği güçlendirilmiş bir yönetimin Türkiye'deki Kürtlere ilham verebileceğinden endişe duymaya başladı. İktidardaki AKP partisi ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir zamanlar Kürt seçmenlere kur yapmıştı ancak 2015 yılına gelindiğinde komplo teorilerini ve artan otoriterliği körüklendiği için azınlıklara ve eski müttefiklere sırtını dönmeye başladı.
Türkiye 2015'te değişti ve sonunda Suriye'de Rusya ve İran ile çalışmaya başladı. 2016 darbe girişiminin ve Türkiye'deki HDP partisinin sandıklarda kazanmasının ardından Ankara, Suriye'ye asker göndermeye başladı. Çeşitli operasyonlar Kürtlerin etnik temizliğine yol açtığı için Türkiye'ye kuzey Suriye'nin bir bölümünü bırakmak zorunda kaldı. 2017'de Trump yönetiminin iktidarda olmasıyla Türkiye, Suriye'de daha fazla rol üstlenmek için baskı yapabildi. Türkiye kendisini İran'a karşı sert olarak sattı. Ama Trump'lı yıllarda NATO'ya meydan okumak için de hızla ortaya çıktı ve "Amerika'nın ilk" Orta Doğu'dan çekilen başkanının verdiği karardan sonra bölgede Amerika'nın yerini alabileceğine de sevinmişti.
Şimdi döngü kapandı. Trump'ın gitmesiyle Ankara Biden yönetiminden ilgi beklediç Ancak Ankara'nın Biden'a kendisini pahalıya satacak çok az argümanı vardı. Türk lider, Trump ile Suriye için bir "anlaşma" ve IŞİD çatışmasını Ankara'ya devretme hakkında konuşacaktı. Biden daha pratik. 31 Ekim'de ABD, "Başkan Joseph R. Biden, Jr. bugün G20 Zirvesi marjında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Başkan Biden, yapıcı ilişkileri sürdürme, işbirliği alanlarını genişletme ve anlaşmazlıklarımızı etkin bir şekilde yönetme arzusunun altını çizdi."
"TÜRKİYE, İRAN GİBİ DAVRANARAK BATIDAN TAVİZ KOPARMAYA ÇALIŞIYOR"
Beyaz Saray'dan yapılan okumada Biden'ın "Türkiye'nin Afganistan'daki NATO misyonuna yaklaşık yirmi yıldır yaptığı katkıları takdir ettiğini ifade etti. Liderler, Suriye'deki siyasi süreci, ihtiyaç sahibi Afganlara insani yardımın ulaştırılmasını, Libya'daki seçimleri, Doğu Akdeniz'deki durumu ve Güney Kafkasya'daki diplomatik çabaları ele aldı. Başkan Biden, savunma ortaklığımızı ve Türkiye'nin bir NATO müttefiki olarak önemini yeniden teyit etti, ancak ABD'nin Türkiye'nin Rus S-400 füze sistemine sahip olması konusundaki endişelerine dikkat çekti. Ayrıca barış ve refah için güçlü demokratik kurumların, insan haklarına saygının ve hukukun üstünlüğünün önemini vurguladı."
Bunların çoğu sadece diplomatik incelikler. Ankara için önemli olan ABD'nin bu "NATO müttefiki" kavramına sözde hizmet etmesidir. Türkiye şimdi daha fazla F-16 istiyor ve Rusya'nın S-400 sistemini satın almak için açık çek istiyor ama Ankara da her hafta ABD'yi kucaklamaktan ABD'yi dövmeye geçiyor. Bu, kaos ve istikrarsızlık olarak okunabilir, ancak tehditler ve zorbalık bir kalıba sahiptir ve Ankara'nın sıkı sıkıya bağlı politikasının bir parçasıdır. Türkiye, batılı ülkeleri tehdit ediyor ve sonra sadece "iyi polis, kötü polis" oynamak için değil, Ankara'nın ılımlı olduğu izlenimini vermek için onlarla buluşmak istiyor gibi görünüyor. İran'ın benimsediği davranış şekli de budur ve Türkiye bundan İran'ın Batı'dan nasıl tavizler aldığını öğreniyor.
"ŞİMDİ TÜRKİYE İLE RUSYA ARASINDA YENİ BİR 'TİCARET' OLDUĞU SÖYLENTİLERİ VAR"
Suriye konusunda, Türkiye'nin Kürt bölgelerine yönelik yeni bir işgal başlatmak istediği söylentisi var. Türkiye bazı ortak devriyeler veya Kobane çevresinde bazı alanlar talep edebilir. Bu bilgi, SDG'nin bulunduğu bölgelerde "Kobane günü" kutlamalarının ortasında geliyor. Bu, 2014'ten 2015'e kadar Kobane savaşında IŞİD'e karşı kazanılan kahramanca zaferi temsil ediyor. Bu umutsuz savaşta Kürtler, kuşatıldıkları şehri ellerinde tutmak için savaştı. 1942'deki Stalingrad savaşı gibiydi. Bu, IŞİD'in ve Kobani'den sonra Kürtlerin ve daha sonra SDG'nin ABD desteğini kazanmasının ve sonunda Rakka'da IŞİD'i mağlup etmesinin zirvesiydi.
Ne yazık ki SDG için Rakka ve Menbiç gibi yerlerde kazandığı zaferler Ankara'nın Suriye'de desteklediği Suriyeli savaşçıları Kürtlerle savaşmak için değiştirmeye çalışmasına yol açtı. Ankara, basit alaycı bir takas yaptı: Kürtlerin yönettiği SDG ile savaşmak için Suriyeli isyancıları kullanmak ve bunu yaparken Suriye'deki iki bağımsız hareketin birbirini yok etmesini sağlamak. Kısmen Kürt SDG, çoğunlukla Arap Türk destekli Suriye Ulusal Ordusu (SMO) ile savaşırken, Türkiye Rusya ile anlaşmalar yapabilir ve ganimetleri bölebilir.
Şimdi Suriye'de, Türkiye'nin Rus destekli Suriye rejiminin İdlib'deki bazı bölgeleri almasına izin vereceği ve Türkiye'nin Tel Rifat, Menbiç veya Kobane yakınlarındaki bazı bölgeleri alacağı Suriye'de başka bir "ticaret" olduğu söyleniyor. Bu, Moskova'dan biraz destek gerektirecek çünkü Moskova bu bölgelerdeki hava sahasını kontrol ediyor. Türkiye'nin hava sahasını kullanabilmesi gerekiyor ki insansız hava araçları ve uçaklarıyla saldırı başlatabilsin.
"ÜLKE İÇİNDEKİ EKONOMİK BAŞARISIZLIKLARDAN UZAKLAŞMAK İÇİN BİR KRİZE İHTİYACI VAR"
Türkiye, SMO'nun Suriye'de daha fazla can kaybı yaşamaktan çekindiğini biliyor. Türkiye, Suriyelileri satarken görülmek istemiyor. Bununla birlikte, ülke içindeki ekonomik başarısızlıktan uzaklaşmak için bir krize de ihtiyacı var. Ayrıca Biden'a, Suriye'de istikrarın anahtarlarının Türkiye'nin kontrolünde olduğu mesajını vermek istiyor. Kısacası Washington'a şunu söyleyebilir: Bize F-16 verin yoksa Suriye'de başınıza bela açarız. Sonra Moskova'ya diyor ki: ABD destekli QSD'yi küçük düşürmek istiyoruz, bunun için operasyonlar yapalım, size İdlib'de zafer verelim.
Sonunda herkes ne yapmak istediğini tahmin ederken ve Rusya ile ABD Ankara'nın desteği için rekabet etmek zorunda kaldığında Türkiye kazanıyor. Bu, başkaları sırada ne olacağı konusunda endişelendiğinde kazanacağı anlamına gelir. Türkiye bu nedenle medyaya yeni bir işgal ve savaş ima eden bilgiler sızdırıyor, çünkü anlatıya hükmetmek ve yönlendirmek istiyor. Bunu daha önce de yaptı, her ay kaosu ve yeni bir krizi körükledi. Geçen ay, tutuklu bir insan hakları aktivistini desteklediklerinde batılı büyükelçileri sınır dışı etmekle tehdit etti. Bu, "ayda bir kriz" stratejisidir. Bazen Türkiye'nin övünmesi ve zorbalığı aslında Ankara'nın askeri bir saldırı başlatmasına da yol açar. Diğer zamanlarda Türkiye kılıçlarını sallıyor ve geri adım atıyor. Örneğin Türkiye sık sık Yunanistan'la sahte krizler çıkarıyor sonra tekrar sakinleşiyor.
Ankara'nın ele almak istediği başka sorunları da var. Ukrayna'ya insansız hava aracı satıyor ve raporlar, Ukrayna'nın yakın zamanda bir Türk insansız hava aracı kullandığını söylüyor. Bu, Ukrayna'nın ayrılıkçı olarak gördüğü Donbas'taki Rus destekli gruplar için bir tökezleme olabilir. Türkiye, insansız hava aracı satışları konusunda Moskova ile gergin olabilir. Ancak Türkiye, Moskova'ya şimdi Ukrayna'da ve Güney Kafkasya'da parmağı olduğunu ve Moskova Ankara'nın Suriye'deki taleplerine boyun eğmediği takdirde Rusya için işleri kızıştırabileceğini ima ediyor olabilir. Bu arada Türkiye de Libya konusunda da Fransa'ya aynı şeyi söylemek istiyor. Açık kaynaklı istihbarat gözlemcilerinin, doğu Libya lideri Halife Hafter'in yenilenen hareketlerine işaret etmesi tesadüf olmayabilir. Libya Observer, bir makalesinde Hafter'in "uçağın İsrail'e indiğini" iddia etti. Itay Blumental'ın uçağı takip eden bir İsrail raporuna işaret etti. Bu raporların doğruluğu hakkında hiçbir şey bilinmiyor. Önemli olan Hafter'in haberlerde olması, Libya'nın haberlerde olması ve Türkiye'nin Suriye konusunda gürültü yapması. Bunların hepsi Moskova'nın hamlelerini, Türkiye'yi, ABD'yi ve diğer ülkeleri birbirine bağlayan karmaşık ve dolambaçlı bir şekilde bağlantılı olabilir. (Çeviren: Ayşegül Karakülhancı)