'Türkiye'nin neden bu tepkiyi verdigi şaşkınlıgı var'

Irak Federal Kürdistan Bölgesi'ndeki referandumu takip eden DİTAM ve Diyarbakır Barosu heyetleri, insanların düğüne gider gibi sandık başına gittiğini söyledi.

'Türkiye'nin neden bu tepkiyi verdigi şaşkınlıgı var'

Bahar KILIÇGEDİK

ARTI GERÇEK- Irak Federal Kürdistan Bölgesi’nde ‘bağımsızlık referandumu’ için sabah saat 08:00’de başlayan oy verme işlemi bir saat uzatıldı ve saat 19:00’da sona erecek

Türkiye, İran ve Irak’ın tepki gösterdiği referandumu dünyadan çok sayıda kurum gözlemci gönderdi. Referandumu Türkiye’den de Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) ve Diyarbakır Barosu gözlemci sıfatıyla izliyor.

Referandumu izleyen DİTAM heyetinden avukat Sedat Yurttaş, Irak Federal Kürdistan Bölgesi’nde ki havayı Artı Gerçek’e anlattı. Kendisinin Hewler’de (Irak Federal Kürdistan Bölgesi Başkenti Erbil) sandıkları takip ettiğini belirten Yurttaş, durumun sakin olduğunu söyledi.

KÜRDİSTAN REFERANDUMUNDA COŞKU HAKİM

Sabah saatlerinden bu yana çok sayıda okulu gezdiklerini ifade eden Yurttaş, "İnsanlar bayram giysilerini giyip oy kullanmaya gidiyor. Sabah saatlerinde sakindi. Öğleden sonra kalabalık oldu sandıklar. Katılımın yüksek olacağını tahmin ediyorum. İnsanlarda temkinli bir coşku var. Giderek coşku daha belirgin oluyor. İnsanların bir kulağı Kerkük’te ve Türkiye’de… Referanduma karşı ne tür adımlar atılacak merakı var" dedi.

TÜRKİYE’NİN NEDEN BU TEPKİ VERDİĞİ ŞAŞKINLIĞI VAR

"Türkiye’den gelen sert tepkiler Irak Federal Kürdistan Bölgesinde tedirginlik yaratıyor mu" sorusuna Yurttaş, "Tedirginlik var diyemem doğrusu. Türkiye’nin nasıl böyle yanlış bir politikaya yöneldiği konusunda bir şaşkınlık var. Çünkü Türkiye’nin doğrudan aleyhine bir gelişme yok burada. Anayasal hakları merkezi Bağdat hükümeti tarafından gasp edilen, bir türlü rayına oturmayan bu ilişki nedeniyle bu adımı atmak zorunda kaldıkları yönünde çok ciddi oturmuş bir görüş var. Yaklaşım var. Referandumu tepkisel bir davranış olarak değerlendirmiyor kimse. Hak edilmiş bir işlemi yerine getirmenin olgunluğu var burada. Hem Irak, hem Türkiye hem de İran’la yaşanan sorunların aşılabileceğini düşünüyorlar. Burada sanki büyük gerilim varmış gibi bir görüş var Türkiye’de. Ama burada durum sakin. Oradaki görünüşle buradaki durum çok farklı... Burada huzur hâkim diyebilirim" cevabını verdi.

4 BİN 500 GÖZLEMCİ REFERANDUMU İZLİYOR

Yurttaş, referanduma dünyanın yoğun ilgi gösterdiğini söyledi. Seçimleri gözlemci sıfatıyla çok sayıda kişinin takip ettiğini belirten Yurttaş, "Dünyadan gelen gözlemci sayısı 4 bin 500 kişiye ulaştı. Ayrıca 106 kurum gözlemci olmak için başvuruda bulundu. Türkiye’den ise DİTAM ve Diyarbakır Barosu var" dedi.

İNSANLAR DÜĞÜNE GİDER GİBİ SANDIK BAŞINA GİDİYOR

Diyarbakır Barosu heyetinden avukat Neşet Girasun, kendilerinin Kerkük ve Hewler’deki seçimleri takip ettiklerini söyledi. Genel anlamda durumun sakin olduğunu ifade eden Girasun, "Bir heyetimiz Kerkük ve Hewler, bir heyetimizde Süleymani’ye ye gitti. Benim bulunduğum heyet Kerkük, Hewler ve Süleymaniye’ye deki sandıkları gezdik. Bir sıkıntı gözlemlemedik. Gittiğimiz yerlerde bir sıkıntıya tanık olmadık. Burada herhangi bir gerilim yok. Kerkük bile sakindi. Şu an Hewler’deyiz. İnsanlar düğüne gider gibi giyinmişler. Sevinç ve coşku hakim" diye konuştu

Kürdistan DİTAM