Türkiye'nin lider düzeyinde temsil edilmediği Davos Zirvesi başladı

Türkiye'nin lider düzeyinde temsil edilmediği Davos Zirvesi başladı
Davos Zirvesi olarak da bilinen 53'üncü Dünya Ekonomik Forumu (WEF), İsviçre'nin Davos kasabasında başladı. Türkiye'den de zirveye lider düzeyinde katılım olmayacak.

Artı Gerçek - İsviçre'nin Davos kasabasında başlayan 53'üncü Dünya Ekonomik Forumu (WEF), bu yıl "Parçalanmış Bir Dünyada İşbirliği" temasıyla düzenleniyor. Forum, 30 ülkeden 50'si devlet ya da hükümet başkanı 2 bin 700'den fazla katılımcıyı bir araya getiriyor. WEF'in bulunduğu alanda ve kasaba girişinde, yoğun güvenlik önlemleri alındı. İsviçre kolluk kuvvetlerinin Davos'un girişinde oluşturduğu kontrol noktaları, kasaba girişinde araç kuyruklarının oluşmasına neden oldu.

LİDERLERİN KONUŞMALARI YARIN BAŞLAYACAK

Çok sayıda uluslararası organizasyon ve iş dünyası temsilcisinin de katılacağı forum, 20 Ocak'a kadar sürecek. Sabah saatlerinden itibaren forumun yapılacağı alana gelen davetliler ve medya mensupları, kayıt işlemlerini yaptırmaya başladı. Forum kapsamında akşam saatlerinde açılış resepsiyonu düzenlenecek. Liderlerin konuşmaları ve birçok farklı alandaki diğer oturumlar da yarın sabah itibarıyla başlayacak.

ABD, Çin ve Rusya gibi ülkelerden foruma lider seviyesinde katılım gerçekleştirilmeyecek olması dikkati çekiyor, Türkiye'den de zirveye resmi katılım olmayacak.

BABACAN ZİRVEYE KATILACAĞINI AÇIKLAMIŞTI

Diğer yandan zirveye davet edilen DEVA partisi lideri Ali Babacan Davos'ta vereceği mesajı açıkladı. Foz Tv'de katıldığı programda konuyla ilgili açıklama yapan Babacan “Davet vardı. Dün karar verdim. Davos’a katılacağım. Önce bir programın detaylarını gördük. Katılımcıları gördük baktık ki çok yoğun bir katılım var. Dünya Ekonomik Forumu, pandemi sebebiyle toplanamıyordu. Üç yıl aradan sonra ilk defa yapılıyor. Hem gittiğimizde ikili görüşmeler yaparız hem de çok sayıda oturum var. Ben oturumları takip etmeyi de seviyorum. Bilimle, sanatla ilgili çok güzel oturumlar oluyor. Onları takip ediyorum. Konuşma yapmamı istedikleri oturumlar var. Oralarda konuşmalar yapacağım. Dolayısıyla dolu dolu bir hafta bizi bekliyor” dedi. Babacan "Oradaki mesajımız; ‘Asla Türkiye’den vazgeçmeyin. Türkiye büyük bir ülke. Türkiye seçimlerden sonra dünyayla barışık, dünyayla konuşan, alışveriş eden, sözünün gücü olan bir ülke olacak. Ülkemize güvenin’ olacak” dedi.

ZİRVEYE HANGİ LİDERLER KATILACAK?

Foruma Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Roberta Metsola, Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, İsviçre Konfederasyonu Başkanı Alain Berset, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Belçika Başbakanı Alexander De Croo, Kolombiya Cumhurbaşkanı Gustavo Petro, Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, İrlanda Başbakanı Leo Varadkar, Moldova Cumhurbaşkanı Maia Sandu, Fas Başbakanı Aziz Ahnuş, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos, Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Tanzanya Devlet Başkanı Samia Suluhu Hassan ve Tunus Başbakanı Necla Buden katılacak.

ABD İklim Özel Temsilcisi John Kerry, ABD Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) Avril Haines, ABD Çalışma Bakanı Marty Walsh, ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, Kanada Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Chrystia Freeland, Çin Başbakan Yardımcısı Liu He, Pakistan Dışişleri Bakanı Bilaval Butto Zerdari, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'nın yanı sıra Birlşemiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus ve Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol ile iş dünyasından çok sayıda kişi de foruma katılacak isimler arasında yer alıyor.

Forum kapsamında ekonomi başta olmak üzere Rusya-Ukrayna Savaşı, Covid-19 salgını, teknoloji, enerji, iklim değişikliği, sağlık, göç ve uluslararası kriz konuları değerlendirilecek. Oturum başlıkları arasında "mevcut enerji ve gıda krizlerini yeni bir enerji, iklim sistemi bağlamında ele alma", "yatırım, ticaret ve altyapı sistemiyle ilişkili mevcut yüksek enflasyon", "özel sektör inovasyonu ve direnci için öncü teknolojilerden yararlanmaya yönelik yeni bir sistem", "yeni bir iş ve beceri sistemi bağlamında mevcut sosyal güvenlik açıkları", "çok kutuplu dünyada yeni diyalog ve işbirliği sistemi çerçevesinde mevcut jeopolitik riskler" bulunuyor.

Dünyanın birçok bölgesinde değişik alanlarda sorunların yaşandığı dönemde gerçekleştirilecek forumda liderlere daha sürdürülebilir ve dayanıklı bir dünya zemini için krizleri ve koordineli eylem fırsatlarını birlikte ele alma çağrısı yapılacak. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar