IMF Başkanı: 2023'te dünyanın üçte biri resesyon tehlikesi altında

IMF Başkanı: 2023'te dünyanın üçte biri resesyon tehlikesi altında
ABD'de bir televizyon programında konuşan IMF Başkanı Georgieva, "2023'ün dünya ekonomisi açısından geçen seneden daha zor geçeceğini" söyledi. Georgieva, "Çin'de yeniden alevlenen pandeminin küresel ekonomiyi olumsuz etkileyebileceğini" yorumunu yaptı.

Artı Gerçek - ABD'de yayın yapan CBS Televizyonu'nda katıldığı bir programda konuşan Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, "2023'ün dünya ekonomisi açısından geçen seneden daha zor geçeceğini" söyledi. Georgieva, "Dünya ekonomisinin motor gücü olan ABD, Çin ve Avrupa Birliği (AB) ekonomilerinin geçen yıl eş zamanlı bir şekilde yavaşladığını" ve bu sebeple "2023'te dünyanın üçte birinin resesyon tehlikesi altında olduğunu" sözlerine ekledi.

IMF Başkanı, Covid-19 pandemisi sırasında alınan tedbirler sebebiyle zaten var olan sorunların derinleştiğini belirtti. Georgieva takip eden dönemde, küresel ölçekte yaşanan çip krizi ile birlikte Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan gıda ve enerji krizinin küresel ölçekte tetiklediği enflasyonist ortamın emtia fiyatlarında yukarı yönlü bir basınç oluşturduğunu vurguladı.

ÇİN 40 YIL SONRA İLK KEZ KÜRESEL VERİLERİN GERİSİNDE

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, "Sıfır Covid' politikasını terk ettikten sonra kaotik bir 'açılma dönemine' giren Çin ekonomisinin 40 yıl sonra ilk defa küresel büyümenin gerisinde bir büyüme oranı açıklama ihtimalinin yüksek olduğunu" belirtti. Georgieva, "Çin'de pandeminin yeniden alevlenmesinin gelecek aylarda küresel ekonomiye olumsuz etki edebileceğini" söyledi.

IMF'nin ekim ayında açıkladığı verilere göre küresel verilerle eşgüdümlü bir şekilde Çin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın (GSYİH) 2022'de yüzde 3.2 düzeyinde kaldığını hatırlatan IMF Başkanı, "Beklentilerinin 2023'te küresel ekonominin yavaşlamaya devam etmesi yönünde olduğunun" altını çizdi.

ABD'DE GÜÇLÜ İŞ PİYASASI RESESYONU ÖNLEYEBİLİR

ABD ekonomisine ilişkin de yorum yapan IMF yetkilisi, dünyanın en büyük ekonomilerinden biri olan ABD'nin bu sene küresel verilerden pozitif şekilde ayrışabileceğini belirtti.

Georgieva, dünyanın üçte biri resesyon tehlikesiyle karşı karşıyayken ABD'nin, güçlü iş piyasası sayesinde bu sarmalın dışında kalabileceğini söyledi. Ancak IMF Başkanı, "ABD Merkez Bankası'nın (FED) para politikası tercihi sebebiyle yüzde 2-'lik hedefin neredeyse üç katı düzeyinde seyreden enflasyonun risk oluşturduğunu" da sözlerine ekledi.

Güçlü is piyasasının ABD ekonomisi açısından çelişkili bir 'lütuf' olarak değerlendirilebileceğini söyleyen Georgieva, "İş piyasasının güçlü kalmaya devam etmesi hâlinde, FED'in parasal sıkılaşmaya devam etmek zorunda kalabileceğini" vurguladı.

ABD İŞ PİYASASI BU YIL FED'İN ODAĞINDA OLACAK

FED geçen yıl, 1980'lerin başından bu yana en agresif parasal sıkılaşmaya giderek, mart ayından itibaren gösterge politika faizini sıfıra yakın bir seviyeden mevcut yüzde 4.25 ila 4.25 aralığına yükseltmişti.

ABD'deki iş piyasasının bu yıl fiyatlar üzerindeki yukarı yönlü baskıyı azaltmak ve emek talebinde gevşeme sağlamak isteyen FED yetkililerinin odağında yer alması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar