Katar'dan Türkiye'ye 10 milyar dolar kaynak iddiası: 'Son aşamadayız'
Artı Gerçek- Türkiye ve Katar'ın Ankara'ya 10 milyar dolara varan yeni bir kaynak sağlama görüşmelerinde son aşamada olduğu duyuruldu.
Reuters'a konuşan ikisi üst düzey Türk yetkili olmak üzere üç ayrı kaynak, Katar'ın sağlayacağı 10 milyara dolara varan kaynağın 3 milyar dolara kadar olan kısmının bu yılın sonunda Türkiye'ye verilebileceğini söyledi.
Haber ajansına konuşan kaynaklardan biri konunun Türk ve Katarlı liderler tarafından ele alındığını belirterek, sağlanacak kaynağın swap (takas), eurobond (döviz cinsi tahvil) veya diğer yöntemlerle iletilebileceğini aktardı.
'ASGARİ 8 MİLYAR DOLAR KAYNAK VERİLECEK'
Açıklama yapan yetkililerden biri "Katar'ın Türkiye'ye yeni kaynak sağlaması konusundaki görüşmeler son aşamaya ulaştı. Kaynakların 2-3 milyar dolarlık kısmı bu yılın sonunda, geri kalanı da gelecek yıl verilecek. Bu swap ya da eurobond cinsinden olabilir ancak bir dizi yöntemi görüşüyorlar. Bu konuda ortak anlaşma var" dedi.
Reuters'a konuşan ikinci Türk yetkili ise görüşmelerde bu yıl verilmesi planlanan 2-3 milyar dolarlık tutarın eurobond cinsinden sağlanması üzerine yoğunlaşıldığını aktardı.
Yabancı finansman, yükselen enflasyona ve değer kaybeden liraya rağmen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın alışılmışın dışında faiz indirimi ve diğer teşvik önlemlerini sürdürme politikasını desteklemek için Forex rezervlerini güçlendirmeye yardımcı olabilir.
Türkiye Merkez Bankası, Katar ile daha önce 5 milyar dolarlık swap anlaşması yapmış ancak bu rakam 2020 yılında 15 milyar dolara çıkarılmıştı.
SUUDİLERLE GÖRÜŞMELER DE 'SON AŞAMADA'
Suudi Arabistan Maliye Bakanlığı sözcüsü de salı günü yaptığı açıklamada Riyad'ın Türkiye Merkez Bankası'na (TCMB) 5 milyar dolar mevduat yatırmak için yapılan müzakerelerin son aşamada olduğunu açıklamıştı.
Türkiye Maliye Bakanlığı, yıl için öngörülen 11 milyar dolarlık dış borçlanmanın 9 milyar dolarını borçlandı. Bakanlık, 2023 için 10 milyar dolarlık dış borçlanma öngörüyor, ancak daha erken finansman için ihtiyaç duyulduğunda borç ihraçlarını öne alabilir.
Türkiye'nin halihazırda Birleşik Arap Emirlikleri, Çin, Katar ve Güney Kore ile toplam 28 milyar dolarlık swap anlaşmaları var ve ekonomistler yaklaşık 23-24 milyar doların halihazırda Türkiye Merkez Bankası'nın rezervlerinde olduğunu hesaplıyor.
(DIŞ HABERLER)