Bodnar: Türkiye'den yardım ve boğazları kapatmasını talep ettik
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar, Rusya'nın Donbass'a askeri harekat başlatması sonrasında Türkiye'den Boğazları Rus gemilerine kapatmasını talep ettiklerini açıkladı.
BÜYÜKELÇİ DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NA GİTTİ: DÜNYA 24 ŞUBAT’TA DEĞİŞTİ
Ukrayna’nın doğusunda Rusya ile yaşanan çatışmalı sürece dair yeni gelişmeler sonrası Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi görüşme yapmak üzere Dışişleri Bakanlığı'na gitti.
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar görüşmeye gitmeden önce Büyükelçilik binasında basına bir açıklama yaptı. Bodnar, "Devletimizin savunma ve güvenlik sistemi çalışıyor. Uluslararası toplumun yardımıyla bu savaşta kazanacağımıza inanıyoruz ama bugünü hiçbir zaman unutmayın çünkü 24 Şubat’ta dünya gerçekten değişti. Artık hayalet dünya bitti ve hepimiz şu an savaş içerisindeyiz" dedi.
BODNAR: AVRUPA’NIN GÜVENLİĞİNİ UKRAYNA VATANDAŞLARI KANIYLA ÖDÜYOR
Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Bodnar Dışişleri Bakanlığı görüşmesinin ardından Büyükelçilik binasında basının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Bodnar, "Ukrayna tarafının yardım talebini ve boğazların kapatılması talebini, Dışişleri Bakanlığı'na ilettim" dedi. "Türk tarafı kararını vererek iletecektir. Montrö Antlaşmasının 9.'uncu maddesi devreye koyulmalıdır" diyen Bodnar, Rusya’nın şimdiden zorlu sonuçlarla karşılaştığını, borsasının çöktüğünü dile getirdi.
"Ne hızlı davranış ne de Ukrayna'nın hızlı işgali mümkün değil. Seferberliğin yanı sıra da bölgesel birlik kuvvetlerimiz de ilgili askerleri topluyor, sivil halkımız kan bağışında bulunarak yapacaklarını yapıyorlar. Türkiye tarafsız kalmamalı" çağrısında bulunan Bodnar, "Montrö Antlaşması, boğazların kapatılmasında ilgili hukuki temelleri oluşturuyor. Türkiye'nin ilgili makamlarına taleplerimiz gönderildi. Yardım talebi kapsamı mali, insanı ve askeri yardımı kapsıyor" diye devam etti.
"Ukrayna, NATO üyesi olsaydı savaş çıkmazdı. NATO'ya üye ülkelerin hatayı düzeltme şansı var, Ukrayna'yı NATO'ya kabul edebilirler" şeklinde konuşan Bodnar, Avrupa’nın güvenliğini Ukrayna vatandaşlarının kanıyla ödediğini ifade etti.
Bodnar dün yaptığı açıklamada da, 'hukuki tanımıyla savaş başlaması halinde Türkiye'den Boğazları Rus gemilerine kapatmasını talep edeceklerini söylemişti. Bodnar, "Şuna inanıyoruz ki, geniş bir askeri istila veya Ukrayna'ya karşı askeri faaliyetlerin başladığı durumda - savaş de facto (fiili) olmaktan çıkıp de jure (hukuki) haline geldiğinde - Türkiye hükümetinden saldırgan devlete karşı Karadeniz boğazlarını kapatma ihtimalini değerlendirmesini talep edeceğiz" demişti.
Türkiye, 1936 tarihli Montrö Boğazlar Sözleşmesi uyarınca İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinde kontrol ve savaş gemilerinin geçişini düzenleme hakkına sahip.
DESTEK ÇAĞRISI
Ukrayna'nın Türkiye Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından da Rusya'nın askeri harekatı başlatmasının ardından yapılan çağrıda "Rusya Federasyonu, Ukrayna’ya karşı bir savaş başlattı. Barışçıl Ukrayna şehirleri bombalanıyor" ifadeleri kullanıldı. Büyükelçilik, "Stratejik ortağımız Türkiye’yi ve dost Türk halkını bu zor zamanda bizi destelemeye çağırıyoruz" denilerek destek çağrısında bulundu.
#Rusya Federasyonu #Ukrayna’ya karşı bir savaş başlattı. Barışçıl Ukrayna şehirleri bombalanıyor. Stratejik ortağımız #Türkiye’yi ve dost Türk halkını bu zor zamanda bizi destelemeye çağırıyoruz.
— Ukraine in Türkiye (@UKRinTR) February 24, 2022