Uluslararası Adalet Divanı, Almanya'nın İsrail'e silah ihracatına karşı ihtiyati tedbir kararına lüzum görmedi

Nikaragua’nın İsrail'e siyasi, mali, askeri desteğiyle Gazze'de soykırım işlemesini kolaylaştırdığı gerekçesiyle Almanya aleyhine açtığı davada, Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'e silah ihracatının durdurulmasına gerek olmadığına karar verdi.

Uluslararası Adalet Divanı, Almanya'nın İsrail'e silah ihracatına karşı ihtiyati tedbir kararına lüzum görmedi

Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler'in en üst mahkemesi olan, Dünya Mahkemesi de denilen Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Almanya'nın İsrail'e silah sevkiyatını durdurmasına yönelik geçici tedbir taleplerine yeşil ışık yakmadı.

Nikaragua'nın İsrail'in Gazze Savaşı bağlamında Almanya aleyhine başvurusuna bakan UAD, Almanya'nın İsrail'e silah ihracatına yönelik ihtiyati tedbir kararı almayı reddetti.

Berlin kararı memnuniyetle karşıladı. Almanya Dışişleri Bakanlığı, "Hiç kimse hukukun üstünde değildir. Bizim eylemlerimize yön veren bu ilkedir" açıklamasını yaptı.

Nikaragua, Almanya'yı, "İsrail'e silah ihracatı yoluyla soykırıma yardım ve yataklık etmekle" suçlamıştı.

ALMANYA'NIN DAVANIN DÜŞÜRÜLMESİ TALEBİ KABUL GÖRMEDİ

Diğer yandan UAD yargıçları, Gazze'deki koşullar konusunda derin endişelerini sürdürdüklerini belirterek Almanya'nın davanın düşürülmesi yönündeki talebini kabul etmedi.

'FİLİSTİNLİLERİN FECİ YAŞAM KOŞULLARINDAN DERİN KAYGI'

Başyargıç Nawaf Salam, "Mahkeme, özellikle maruz kaldıkları gıda ve diğer temel ihtiyaçlardan uzun süreli ve yaygın mahrumiyet göz önüne alındığında, Gazze Şeridi'ndeki Filistinlilerin feci yaşam koşullarından derin kaygı duymaya devam ediyor" açıklamasını yaptı.

İLK DURUŞMALARDA NE OLDU?

8 Nisan'daki ilk duruşmada, Nikaragua, Almanya'nın uluslararası hukuku dört şekilde ihlal ettiğini öne sürdü:

1) Almanya, İsrail'e verdiği askeri, siyasi ve mali destekle Gazze'de soykırım işlenmesini kolaylaştırıp Soykırım Sözleşmesi'ne aykırı hareket etti. ABD'den sonra İsrail'e en çok silah tedarik eden ikinci ülke olan Almanya'nın İsrail'e verdiği bu mühimmatların Gazze'deki soykırımda kullanıldığını bilmemesi mümkün değil.

2) Almanya, uluslararası insancıl hukukun temel sözleşmelerini ve teamüllerini ihlal etti. Bir yandan Filistinlilere yönelik yardımları keserken diğer taraftan İsrail’e tank mermisi, Heron insansız hava aracı, çelik yelek, tıbbi malzeme ve savaş gemisi mühimmatı gönderdi.

3) Almanya, Gazze başta olmak üzere Filistin'in tüm toraklarında devam eden İsrail’in işgal ve ilhak uygulamalarına katkı sağladı.

4) Almanya, İsrail’in Filistinlilere yönelik uyguladığı apartheid ve ayrımcı rejimi engellemeyerek ve hatta destek olarak, uluslararası hukukun emredici normlarına aykırı hareket etti.

Nikaragua, UAD'den dava sonucunda Almanya'nın "uluslararası yükümlülüklerine aykırı hareket ettiğini tespit etmesine, bu eylemlerine son vermesine, bu ihlallerin tekrarlanmayacağına dair güvence vermesine ve bu ihlallerin mağdurlarının zararını tazmin etmesine" hükmetmesini istedi.

9 Nisan'da Almanya "İsrail'in Gazze'deki soykırımını desteklediği" iddialarını reddederken, silah ihracatının uluslararası hukuk kurallarına uygun yapıldığını, İsrail'e gönderilen silahların ciddi bir ihracat lisansı incelemesine tabi tutulduğundan hukuka aykırı hareket etmediğini savundu. 7 Ekim'den sonra İsrail'e silah ihracatı için yeni lisans sayısının ciddi derecede azaldığını söyleyen Almanya, bu tarihten sonra silah sevkiyatının büyük çoğunluğunun, 7 Ekim'den önce verilen ihracat izinlerine bağlı yapıldığını iler sürdü. (Reuters, FAZ, AA, Dış Haberler)

israil gazze almanya soykırım Nikaragua Uluslararası Adalet Divanı (UAD)