Uluslararası Adalet Divanı, İsrail'e, Gazze'de açlıktan ölümleri önlemesini emretti
Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin Gazze'de ateşkes kararına rağmen hem saldırılarını sürdüren hem de yardımları engelleyerek açlıktan ölümlere neden olan İsrail'e, BM'nin en yüksek yargı organı olan ve Dünya Mahkemesi diye anılan Uluslararası Adalet Divanı'ndan (UAD) bir ihtar daha geldi. 26 Ocak'ta İsrail'in Gazze'de öldürme, saldırı ve yıkımla ilgili her türlü eylemden kaçınması ve soykırımı önlemek için tüm tedbirleri almasını emreden ara karar açıklayan UAD'den bir karar daha geldi.
UAD, ilk kararını uygulamayan İsrail'e, bu kez Gazze'deki Filistin halkına gecikmeden temel gıda tedarikini sağlamak için gerekli ve etkili tüm adımları atmasını emretti. Karar yargıçların oybirliğiyle alındı.
'GAZZE'DE KITLIK BASTIRDI'
Gazze'deki Filistinlilerin yaşam koşullarının kötüleştiğini, kıtlık ve açlığın yayıldığını belirten kararda "Mahkeme, Gazze'deki Filistinlilerin artık yalnızca kıtlık riskiyle karşı karşıya olmadıklarını (...) aynı zamanda kıtlığın bastırdığını gözlemliyor" denildi.
SOYKIRIM SÖZLEŞMESİ YİNE HATIRLATILDI
UAD, 2 ay önceki kararındaki gibi İsrail'in Soykırım Sözleşmesi kapsamına girebilecek her türlü eylemden kaçınmasını, sözleşmeye uyup "korunan grup" olan Gazze'deki Filistinlilerin insani yardımlara erişimini engellememesi ve haklarını ihlal etmemesini istedi.
'YARDIMLAR İÇİN KARA GEÇİŞ NOKTALARI KULLANILMALI'
Ocak ayındaki kararını yeniden onaylayan UAD, Gazze'deki Filistinlilere gıda, su ve elektriğin yanısıra tıbbi malzeme ve tıbbi bakım dahil temel hizmetlerin ve insani yardımın engellenmeden sağlanması için İsrail'in harekete geçmesi gerektiğini ekledi.
Yargıçlar, bunun "kara geçiş noktalarının kapasitesi ile sayısının artırılması ve bu noktaların gerektiği kadar açık tutulmasıyla" sağlanabileceğini belirtti.
İki ay önceki gibi yine İsrail'in karardan bir ay sonra bununla ilgili ne yaptığına dair rapor sunması istenildi.
Yeni tedbirler, Güney Afrika tarafından İsrail'e "Gazze'de devlet önderliğinde soykırım yapma" suçlamasıyla açılan, devam eden dava kapsamında talep edilmişti.
BM: AÇLIĞI SİLAH OLARAK KULLANMAK SAVAŞ SUÇUDUR
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk de "açlığı silah olarak kullanan İsrail'in savaş suçu işlemekle suçlanabileceği" uyarısını tekrarladı. BBC'den Jeremy Bowen'a konuşan Türk, Gazze'deki (kitlesel açlıktan ölümlere neden olabilen) kıtlıkta İsrail'in büyük sorumluluğu olduğunu, İsrail'in Gazze'de açlığı savaş silahı olarak kullandığına inanmak için makul nedenler bulunduğunu söyledi.
'YARDIMLARI ENGELLEMENİN GERİSİNDEKİ NİYET KANITLANIRSA'
İsrail'in işgalci güç olarak yardım girişiyle ilgili yükümlülüklerini yerine getirmediğinden suçlanacak taraf olduğunu vurgulayan BM'nin en üst düzey insan hakları yetkilisi, niyetin kanıtlanması halinde bunun savaş suçu anlamına geleceğini vurguladı.
İSRAİLLİ BAKANDAN 'MASUM GAZZELİ' YORUMU
Yine BBC'den Jeremy Bowen'a konuşan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Likud partisinin önde gelen ismi ve Ekonomi Bakanı Nir Barkat ise Türk'ün uyarılarını "tamamen saçmalık, söylenmesi tamamen sorumsuzca bir şey" olarak niteledi. İsrail kabinesinin diğer üyeleri gibi Barkat da "İsrail, ABD'nin ve dünyanın masum Gazzelilere gönderdiği tüm yardımları kabul ediyor" iddiasında ısrar etti.
"Ancak çoğu savaşı uzatmak için kullanılıyor" diye ekleyen Barkat'ın "masum Gazzeli" derken elleriyle tırnak işareti yapması üzerine Bowen, "Size göre Gazze'de ne kadar masum insan var" diye sordu.
İsrail Ekonomi Bakanı, "Bir sayı vermeyeceğim ancak Gazze nüfusunun yüzde 70'inden fazlası, 7 Ekim saldırılarını destekliyor. Hamas'ı destekleyenlerin farklı düşünceleri vardır ve düşmandır" yanıtını verdi.
'AÇLIĞIN SAVAŞ SİLAHI OLARAK KULLANILDIĞI İDDİASI MAKUL GÖRÜNÜYOR'
BBC "Gazze Şeridi'nde acilen ihtiyaç duyulan yardım malzemeleriyle dolu kamyonların uzun kuyruğu, Refah'ın Mısır tarafına doğru ilerliyor. Gazze'ye ancak karmaşık bir dizi kontrolden sonra İsrail üzerinden girebiliyor" hatırlatmasını yaptı.
Nitekim Türk, Gazze'deki acil durum ile İsrail'in mantıksız şartlarını terazinin kefelerine konulduğunda, "Bu, şu anda gördüğümüz tüm kısıtlamalarla birlikte, açlığın savaş silahı olarak kullanıldığına dair makul bir iddia mı var sorusunu gündeme getiriyor" dedi.
BBC: GAZZE HASTA OLUNACAK BİR YER DEĞİL
Bu ayın ortasında yayımlanan BM'nin Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırması (IPC) raporunun "Gazze Şeridi: Nüfusun yarısınıı oluşturan 1.1 milyon insan gıda güvensizliğiyle karşı karşıya, kıtlık kapıda" manşetini ve "ateşkes olmazsa ve Gazze Şeridi'ne yardım ulaştırılmazsa 8 hafta içinde herhangi bir zamanda kıtlığın baş göstereceği" başlığını hatırlatan BBC, hâlâ faaliyet gösteren az sayıdaki hastanenin hasta ve aç çocuklarla dolup taştığını belirterek "Gazze hasta olunacak bir yer değil" dedi.
Gaza starvation could amount to war crime, UN human rights chief tells BBC https://t.co/GiUap9BHSi
— Jeremy Bowen (@BowenBBC) March 28, 2024
HASTA VE BESLEYİCİ GIDA ALAMAYAN ÇOCUKLAR
BBC için çalışan Filistinli serbest bir gazeteci, hastanede ulaştığı yarı baygın haldeki Nur Muhammed adlı kızın hikayesini aktardı. Savaş yokken bile ölümcül olabilen akciğer ve karaciğer fibrozundan mustarip Nur'un durumu, savaşın başlangıcından bu yana aylardır süren açlık ve gerekli tıbbi bakım sağlanamaması nedeniyle hızla kötüleşti. Annesi, "Kızım hareket edemiyor" dedi. "Kansız, sürekli uyuyor ve yiyecek besleyici hiçbir şey yok."
'HEPSİNDE AKUT YETERSİZ BESLENMENİN KLASİK BELİRTİLERİ VAR'
BBC, "En azından Nur hastaneye ulaştı. Akut ihtiyaç içinde olduğu düşünülen bir milyondan biraz fazla Gazzelinin çoğu bu seçeneğe sahip olmayacak" yorumunu yaparak ekledi:
"Gazze'deki insani felaketin kanıtları çok güçlü. Hastaneden çektiğimiz fotoğraflarda eklemleri şişmiş, uzuvları zayıflamış ve dermatiti olan çocukların hepsi akut yetersiz beslenmenin klasik belirtilerini gösteriyordu."
'ARTIK İSRAİL'İN EYLEMLERİNE KARŞI ULUSLARARASI FİKİR BİRLİĞİ HASIL OLDU'
Ama İsrail Ekonomi Bakanı ısrarlıydı: "Kusura bakmayın, kötülükle savaşıyoruz ve Hamas'ı haritadan silene kadar dünyanın kötülükle savaşmamıza yardım etmesini bekliyoruz."
BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri ise BM Güvenlik Konseyi'nin ABD'nin çekimser kalmasıyla çıkardığı ateşkes kararına atıfla şu yanıtı verdi:
"Onlara söyleyebileceğim tek şey, uluslararası bir fikir birliği ortaya çıkıyor, bu belki daha önce mevcut değildi, ancak bu hafta Güvenlik Konseyi'nin insani durumla ilgili kararı dahil olmak üzere şu anda açıkça var."
"İnsan hakları durumu o kadar trajik ki, acil ateşkes gerekiyor. Benim cevabım bu."
İSRAİL SALDIRILARINDA 174 GÜNDE 32 BİN 552 ÖLÜ
İsrail'in Gazze Savaşı'nın 174. gününde Hamas'ın Sağlık Bakanlığı'nın açıklamasına göre son 24 saatteki saldırılarda 62 Filistinlinin daha öldürüldü, 91 Filistinli daha yaralandı. 7 Ekim'den beri saldırılarda öldürülen Filistinli sayısı 32 bin 552'ye, yaralanan Filistinli sayısı 74bin 980'e yükseldi. (Reuters, BBC, Dış Haberler)