Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e 'soykırım' davası açan Güney Afrika, Filistinlileri koruyacak müdahale talep etti

Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e 'soykırım' davası açan Güney Afrika, Filistinlileri koruyacak müdahale talep etti
Uluslararası Adalet Divanı'nda İsrail'e 'soykırım' davası açan Güney Afrika, Filistin halkının korunması için acil ihtiyati tedbir talep etti. İsrail Dışişleri, Güney Afrika'yı 'İsrail'in yıkılmasına çalışan terör örgütüyle işbirliği yapmakla' suçladı.

Artı Gerçek - Güney Afrika, Uluslararası Adalet Divanı'ndan, İsrail'in, Gazze'de Hamas'a karşı savaş yürütme şeklinin, Birleşmiş Milletler'in (BM) 1948 tarihli Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiğini ilan eden acil karar talebinde bulundu. Dünya Mahkemesi de denilen Uluslararası Adalet Divanı (UAD), BM'nin devletler arasındaki anlaşmazlıklara bakan mahkemesi.

Güney Afrika, talebini, İsrail'in, Nazilerin Yahudi Soykırımı Holokost'un ardından hazırlanan ve bir halkı tamamen veya kısmen yok etmeye çalışmayı suç sayan anlaşma kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiği iddiasına dayandırdı. İsrail ordusunun Hamas'a yönelik operasyonlarının "soykırım niteliğinde olduğu, zira daha geniş Filistin ulusal, ırksal ve etnik grubunun bir parçası olarak Gazze'deki Filistinlileri yok etmeye yönelik özel niyetle yapıldığı" dile getirildi.

ACİL İHTİYATİ TEDBİR TALEBİ

UAD'den İsrail'in Gazze'deki askeri harekâtını durdurmasını emreden geçici veya kısa vadeli tedbirler çıkarmasını isteyen Güney Afrika, bunun "Filistin halkının haklarına daha fazla, ciddi ve onarılamaz zarar gelmesini önlemek için gerekli olduğunu" söyledi.

RUSYA'NIN UKRAYNA'DA HAREKATI DURDURMASI KARARI HAYATA GEÇMEDİ

BM'nin en yüksek mahkemesi olsa da kararları bazen göz ardı edilen Lahey'deki UAD, Mart 2022'de Rusya'nın Ukrayna'daki askeri harekatını derhal durdurmasına karar vermişti.

İSRAİL DIŞİŞLERİ'NE GÖRE 'HİÇBİR MADDİ VE HUKUKİ TEMELİ YOK'

Güney Afrika'nın başvurusunu "kan iftirası" diye niteleyerek "tiksintiyle reddettiğini" duyuran İsrail Dışişleri Bakanlığı, "Güney Afrika'nın iddiasının hiçbir maddi ve hukuki temeli yoktur ve mahkemenin alçakça ve ucuzca istismar edilmesidir" dedi.

"Güney Afrika, İsrail devletinin yıkılması çağrısında bulunan bir terör grubuyla işbirliği yapıyor" iddiasında bulunan İsrail Dışişleri Bakanlığı, "Gazze'deki Filistinlilerin çektiği acılardan, onları canlı kalkan olarak kullanıp onlardan insani yardım çalan Hamas'ın sorumlu olduğunu" ileri sürdü.

'SİVİLLERE ZARARI SINIRLAMAK İÇİN HER ÇABAYI GÖSTERİYORUZ'

Asıl Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e düzenlediği saldırıyla "soykırım girişiminde" bulunduğunu savunan bakanlık açıklaması, "Gazze Şeridi sakinlerinin düşman olmadığını açıkça ortaya koyan İsrail, olaylara karışmayanlara verilecek zararı sınırlamak için her türlü çabayı gösteriyor" iddiasında bulundu. "UAD ve uluslararası toplumu, Güney Afrika'nın asılsız iddialarını derhal reddetmeye çağırıyoruz" diye ekledi.

FİLİSTİN DIŞİŞLERİ: MAHKEME TALEBE İVEDİLİKLE YANIT VERSİN

UAD tarafından "gözlemci devlet" statüsünde görülen Filistin Yönetimi, Güney Afrika'nın davasını memnuniyetle karşıladığını belirtti. Filistin Dışişleri Bakanlığı, UAD'den, "Güney Afrika'nın soykırım suçu işlenmesini engellemek için acil tedbir alınması talebine ivedilikle yanıt vermesini" istedi. Açıklamada "Mahkeme, Filistin halkını korumak için derhal harekete geçmeli ve işgalci güç İsrail'e saldırılarını durdurma çağrısında bulunmalı" denildi.

'ULUSLARARASI SİSTEM İÇİNDE ADIM ATAN İLK ÜLKE'

Güney Afrika'nın söz söylemenin ötesinde fiiliyata geçtiğine dikkat çeken BM ve Uluslararası Kuruluşlardan Sorumlu Filistin Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ömer Avadallah, "İsrail'in soykırım suçundan ötürü hesap vermesi ve cezalandırılması adına uluslararası sistem içinde adım atan ülke Güney Afrika oldu" vurgusunu yaptı.

APARTHEİD MAĞDURLARI İSRAİL'LE DİPLOMATİK İLİŞKİYİ KESTİ

İsrail'in savaşını eleştiren ülkelerin başında gelen Güney Afrika, Filistinlilerin durumunu apartheid döneminde Güney Afrika'daki siyah çoğunluğun maruz kaldığı ırkçı zulümle kıyaslıyor. Güney Afrika parlamentosu, geçen ay Pretoria'daki İsrail Büyükelçiliğinin kapatılması ve İsrail'le diplomatik ilişkilerin askıya alınması yönünde oy kullanmıştı.

ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ'NDEN AYRI SORUŞTURMA

Yine BM'ya bağlı Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze ve Batı Şeria'daki vahşet iddialarını ayrı ayrı araştırıyor, ancak henüz herhangi bir zanlı açıklamadı. İsrail, üyesi olmadığı UCM'nin yargı yetkisini reddediyor. (Reuters, Times of Israel, AA, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar