Uluslararası Af Örgütü: İran'da çocuklara işkence yapıldı

Uluslararası Af Örgütü: İran'da çocuklara işkence yapıldı
Af Örgütü İran'daki Mahsa Jîna Amini protestoları sırasında güvenlik güçlerinin göstericilere tutumuna ilişkin yeni bir rapor yayınladı. Rapora göre, çocuk ve gençler dayak, kırbaçlama, elektrik verme ve tecavüz gibi yöntemlerle şiddete maruz kaldı.

Artı Gerçek - Uluslararası Af Örgütü'nün yayınladığı yeni rapora göre İran'daki protestolarda işkence görenler arasında çocuk ve gençler de bulunuyor. Rapora göre, 22 yaşındaki Kürt kadın Mahsa Jîna Amini'nin 'ahlak polisi' tarafından gözaltına alındığı sırada ölmesiyle başlayan protestolar sırasında çok sayıda çocuk ve genç güvenlik güçleri ve istihbarat görevlilerinin dayak, kırbaçlama, elektrik verme, tecavüz ve başka türlü cinsel şiddetine maruz kaldı.

'İTİRAF' ALMAK İÇİN İŞKENCE EDİLDİ

Yapılan araştırma, Devrim Muhafızları, Besic paramiliter gücü, Kamu Güvenliği Polis Teşkilatı ve diğer güvenlik ve istihbarat güçlerinin gözaltındaki çocuklara karşı onları cezalandırmak, aşağılamak ve zorla 'itiraf' almak için kullandığı işkence yöntemlerini ortaya koydu.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre, Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesel Direktör Yardımcısı Diana Eltahawy konu hakkındaki açıklamasında, "İran'ın devlet görevlileri çocukları ailelerinden ayırdı ve akıl almaz bir şiddete maruz bıraktı. Yetkililerin savunmasız ve korkmuş çocuklara karşı suç teşkil eder şekilde böylesi bir güç kullanması, onlara ve ailelerine şiddetli acı ve ızdırap vermesi ve çocuklarda ciddi fiziksel ve ruhsal yaralar açması bir faciadır" diye konuştu.

İŞKENCECİ KAMU GÖREVLİLERİNİN YARGILANMASI İÇİN ULUSLARARASI ÇAĞRI

Af Örgütü Almanya şubesinden Dieter Kag ise "İran'daki çocuklara yönelik işkencenin etkin ve tarafsız bir biçimde soruşturulması beklentisi olmadığı için, Almanya da dahil olmak üzere tüm devletlere İranlı memurların evrensel bir biçimde yargılanmalarını sağlama çağrısı yapıyoruz" dedi.

Örgütün raporuna göre çocuk ve gençlere yönelik şiddet gözaltına alınır alınmaz başlıyor. Cezaevi nakil araçlarında çocuk ve gençlere dayak atılıyor, genital bölgeye elektrik vermekten bilinmeyen hapları içmeye zorlamaya kadar çeşitli işkencelerde bulunuluyor. Şikayet etmeleri halinde yakınlarının tutuklanacağı yönünde tehdit ediliyorlar. Af Örgütü'nün raporuna göre işkenceye maruz kalan çocukların yaşı 12'ye kadar düşüyor. Uluslararası Af Örgütü raporunu onlarca tutuklunun ve tutuklu yakınının tanıklıklarına dayandırdı.

İŞKENCE İÇİN ÇEŞİTLİ YÖNTEMLER KULLANILDI

Buna göre, çocuklar insanlık dışı koşullarda alıkonuldu. Aşırı kalabalık, tuvaletlere ve banyolara yetersiz erişim, yeterli gıda ve içme suyundan yoksunluk, aşırı soğuk ve uzun süreli hücre hapsine maruz bırakılma gibi yöntemlerle çocuklara psikolojik şiddet uygulandı. Kız çocuklar, cinsiyete özgü ihtiyaçları dikkate alınmaksızın tamamı erkeklerden oluşan güvenlik güçleri tarafından alıkonuldu. Çocukların işkence altında aldıkları yaralar ve diğer ihtiyaçları için yeterli tıbbi bakıma erişimleri de engellendi.

GÖSTERİLERE KATILANLARIN ÇOĞU 25 YAŞ ALTINDA

İran'da geçen yılın eylül ayında ahlak polisi tarafından gözaltına alınan Jina Mahsa Amini'nin ölümünün ardından ülke geneline yayılan gösterilere katılanların çoğunun 25 yaşın altında olduğu belirtiliyor. Uluslararası Af Örgütü'nün tahminine göre rejimin sert biçimde bastırmaya çalıştığı gösterilerde binlerce çocuk gözaltına alındı .İran yargısı geçen günlerde yaptığı açıklamada protestolar sırasında tutuklanan en az 22 bin göstericinin affedildiğini duyurmuştu. (Kaynak)

Öne Çıkanlar