Uluslararası Ceza Mahkemesi, Mavi Marmara olayında İsrail'in yargılanmamasına karar verdi
Mavi Marmara gemisine, İsrail askerleri tarafından 31 Mayıs 2010'da düzenlenen baskında 10 kişi hayatını kaybetmişti.
Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM), Gazze'ye insani yardım götürdüğü sırada İsrail askerlerinin baskın yaparak 9 Türkiye vatandaşını öldürdüğü Mavi Marmara gemisiyle ilgili savcılığın, "İsrail'i yargılamama kararına" karşı yapılan itirazı reddetti.
UCM Savcısı Fatou Bensouda, 2019'un Aralık ayında soruşturma dosyasını, "soruşturma açmak için bir dayanak olmadığı" gerekçesiyle üçüncü defa geri çevirmişti.
ICM hakimleri de, Bensouda'nın kararının yeniden değerlendirilmesi için Mavi Marmara gemisinin kayıtlı olduğu ve konuyu Lahey'e taşıyan Komor Adaları'nın yaptığı talebi reddettiklerini duyurdu.
Mavi Marmara gemisine, İsrail askerleri tarafından 31 Mayıs 2010'da düzenlenen baskında 10 kişi hayatını kaybetmiş, 50'yi aşkın kişi yaralanmıştı.
NE OLMUŞTU?
UCM Savcılığı, 6 Kasım 2014'te yoğunluk gerekçesiyle Mavi Marmara ile ilgili yargılamayı yapamayacağına karar verdi. Mavi Marmara avukatlarının bu karara itiraz etmeleri üzerine 15 Temmuz 2015'te ön inceleme dairesi, savcılığın, "soruşturma açmama kararı"nı tekrar gözden geçirmesini istedi.
Savcılık 30 Kasım 2017’de ikinci defa soruşturma açmayı reddetti ve bu karar da yine Mavi Marmara avukatları tarafından temyiz dairesine taşındı.
Temyiz dairesi, 15 Kasım 2018'de, savcılığın ikinci defa verdiği "soruşturma açmama kararının yanlış olduğuna ve tekrar gözden geçirilmesine" hükmetti. (Euronews)