'Ürdün değil, Suriye'deki ABD üssüne saldırıldı': İran, 'Bizim ilgimiz yok, saldırıların nedeni ABD'nin yasadışı varlığı' dedi

'Ürdün değil, Suriye'deki ABD üssüne saldırıldı': İran, 'Bizim ilgimiz yok, saldırıların nedeni ABD'nin yasadışı varlığı' dedi
ABD'ye göre İran destekli Direniş'in saldırısında 3 Amerikan askerinin öldüğü üs, Ürdün'deki Kule 22. Ürdün hükümeti ise "Suriye'deki ABD üssü Tenef" dedi. İran "Saldırıyla ilgimiz yok. Yasadışı ABD varlığı, saldırı sarmalı yaratıyor" açıklamasını yaptı.

Artı Gerçek - İsrail'i destekleyen ABD'nin Irak ve Suriye'deki güçlerine 7 Ekim'den beri düzenlenen 150'den fazla saldırının ilk kez Amerikan askerlerinin ölümüne yol açmasıyla, bölgesel tırmanmada yeni bir aşamaya geçildi. Saldırıdan İran destekli Irak direniş örgütlerini sorumlu tutan ABD Başkanı Joe Biden, "Karşılık vereceğiz" diyerek bölgesel misilleme döngüsüne ivme verdi. Tahran ise saldırıya müdahil olduğu suçlamalarını reddetti.

Silahlı insansız hava aracı saldırısı, 3 ABD askerinin ölümüne, 34 askeri personelin yaralanmasına neden oldu. Biden, saldırıdan söz ederken "Ürdün'ün kuzeydoğusunda, Suriye sınırına yakın konuşlu güçlerimize" ifadesini kullandı. Medyaya konuşan ABD'li yetkililer, "Ürdün'ün Suriye ve Irak sınırı yakınında yer alan Kule 22 isimli küçük bir üssün" vurulduğunu söyledi. Ürdün sınırlarının Suriye ve Irak ile buluştuğu en kuzeydoğu noktada, stratejik açıdan önemli bir konumdaki Kule 22'de 350 ABD askerinin bulunduğu belirtildi.

Ama Ürdün Hükümet Sözcüsü ve İletişim Bakanı Muhannad Mubaidin, “Saldırı Ürdün topraklarında gerçekleşmedi” dedi. Yerel televizyon kanalı Mamlaka'ya konuşan Mubaidin, "saldırının aslında Suriye'de önemli miktarda ABD askeri varlığına ev sahipliği yapan El Tenef üssünü hedef aldığını" aktardı.

Lübnan'ın Hizbullah'a yakın Al Mayadeen de bu yönde haber geçti. Kanalın Suriye muhabirine konuşan 'bilgili kaynaklar', "SİHA saldırısının Suriye-Ürdün-Irak sınır üçgenindeki gayrimeşru Tenef Üssü'nü hedef aldığını ve içindeki ABD güçlerine kayıplar verdirdiğini" söyledi. "SİHA'ların gelişmiş hava savunma sistemini atlatmayı başararak Tenef Üssü'ne girmeyi başardığını" dile getirdi.

ÜRDÜN-SURİYE FARKI

ABD'nin Suriye'deki varlığı, Suriye hükümeti ve pek çok ülke tarafından yasadışı olarak değerlendirildiğinden, bu ayrım önemli.

Direniş Ekseni bağlantılı hesaplar, ABD Suriye'de işgalci güç olduğundan, BM Şartı'nın 51. Maddesi'ne göre saldırının meşru ve yasal olduğu yönünde paylaşımlar yaptı.

Yanısıra Suriye ve Rusya hükümetleri, ABD'yi Tenef'te IŞİD dahil cihatçıları eğitip silahlandırıp sahaya sürmek suretiyle bölgedeki istikrarsızlığı körüklemekle suçluyor.

Biden, dün ABD'nin askeri kayıplarını açıklarken, "Suriye ve Irak'ta faaliyet gösteren İran destekli radikal milis gruplar tarafından gerçekleştirildiğini biliyoruz. Hiç şüpheniz olmasın, tüm sorumlulardan kendi seçeceğimiz şekilde ve zamanda hesap soracağız" dedi. Savunma Bakanı Lloyd Austin de saldırının "cevapsız kalmayacağı" sözünü verdi.

Ancak Biden yönetimi "ABD'nin bölgede savaşta olmadığı" şeklindeki resmi çizgisini korurken, İran da "Ben yapmadım, kedi yaptı" izahatını yineledi.

'ABD HEM İŞGALCİ HEM DE DİRENİŞE SALDIRIYOR'

İran Dışişleri Bakanlığı, "Direniş güçleri bizden emir almıyor, kararlarını Filistin halkını korumak için bağımsız şekilde veriyor" açıklamasını yaptı. İran'ın BM Temsilciliği'nden de "İran'ın Amerikan kuvvetlerine yönelik saldırılarla hiçbir bağlantısı ve ilgisi yok" açıklaması geldi. Açıklamada "Çatışma, ABD Ordusu ile direniş grupları arasında. Irak ve Suriye’deki direniş gruplarına karşı savaşı ABD başlattı. Bu nedenle aralarında karşılıklı saldırılar oluyor" vurgusu yapıldı.

Tahran'ın bölgesel gerilimlerin topyekun savaşa dönüşmesi riskine karşı sürekli uyarıda bulunduğuna dikkat çeken İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani de tırmanışın, İsrail'in Filistin halkına karşı saldırıları ve soykırımına ABD'nin kapsamlı desteğinden kaynaklandığını belirtti.

'BARIŞ YOLU: ABD ÇEKİLSİN, İSRAİL SALDIRIYI KESSİN'

"Direniş grupları, çocuk öldüren Siyonist rejimin savaş suçlarına ve soykırımlarına karşılık veriyor ve İran İslam Cumhuriyeti'nden emir almıyor. Bu gruplar kendi ilke ve önceliklerinin yanısıra ülkelerinin ve halklarının çıkarlarına göre karar veriyor ve hareket ediyor" diye çıkışan İranlı diplomat, şu çıkış yolunu gösterdi:

"ABD'nin Irak ile Suriye'nin ulusal egemenliğine yönelik sürekli ihlallerini ve Direniş gruplarına yönelik saldırılarını, bölgede artan istikrarsızlık döngüsüne katkıda bulunan etken olarak değerlendiriyoruz."

"Gazze'deki savaşın çözüm olmadığına ve Siyonist rejimin saldırılarının sona erdirilmesi ile acil ateşkese gidilmesinin, bölgeye barışın geri gelmesinin temeli olabileceğine inanıyoruz." (Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar