Veli zorbalığı bir öğretmenin intiharına yol açtı: Güney Koreli öğretmenlerden iş bırakma eylemi

Güney Kore'de çok sayıda devlet okulu öğretmeni meslektaşlarından birinin "veli zorbalığı" sonucunda intihar etmesi sonrasında bugün tek günlük iş bırakma eylemi yapacak.Eyleme ülke genelinde binlerce öğretmen katılacak.

Veli zorbalığı bir öğretmenin intiharına yol açtı: Güney Koreli öğretmenlerden iş bırakma eylemi

Artı Gerçek - Güney Koreli öğretmenler, haklarının daha iyi korunmasını talep etmek ve ülkede 23 yaşındaki bir öğretmenin yaygın olduğu belirtilen "veli zorbalığı" nedeniyle intihar etmesinin ardından bugün bir günlük iş bırakma eylemi yapıyor

Temmuz ayında, bir ilkokul öğretmeni, öğrenciler arasındaki bir anlaşmazlık nedeniyle bir velinin şikayetleri üzerine endişesini dile getirdikten sonra okulda ölü bulunmuştu. O tarihten bu yana ülkenin dört bir yanındaki öğretmenler intihar eden öğretmenin yasını tutmak için her hafta sonu nöbetler ve gösteriler düzenliyor. Devlet okulu öğretmenlerinin, öğrencileri disipline ettikleri için çocuk istismarı ile suçlanmak da dahil olmak üzere, veliler ve öğrenciler tarafından kötü muamele gördükleri yönündeki şikayetleri, Temmuz ayındaki intiharın ardından keskin bir şekilde arttı. Cumartesi günü 200 bin kadar öğretmen ve eylemci başkent Seul'deki Ulusal Meclis yakınlarındaki mitinge katılmıştı.

ÜLKE GENELİNDE DÜZİNELERCE OKUL KAPALI KALACAK

Derslere girmeyecek öğretmenlerin sayısı hemen netleşmedi, ancak binlerce öğretmenin iş bırakma eylemine katılması bekleniyor. Yerel medya da ülke çapında düzinelerce okulun kapanmasının beklendiğini çünkü öğretmenlerin çalışmayacaklarını söylediğini belirtti. Yetkililer, öğretmenlerin dersleri aksatmak için toplu eylem yapmasının yasadışı olduğunu savunurken protestolara öncülük eden "Everyone Together As One" adlı grup, Güney Koreli öğretmenler sendikasının bugünkü eylemlerin organizasyonunda yer almadığını söyledi. Organizatörler yaptıkları açıklamada "Öğretmenleri koruyacağız ve bir öğretmenin daha canına kıymaması için değişiklikler yapacağız" dedi.

DEVLET BAŞKANI, ÖĞRETMENLERİN TALEPLERİNİN DİNLENMESİ TALİMATI VERDİ

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol Pazartesi günü yaptığı açıklamada yetkililere öğretmenlerin taleplerini dinlemeleri ve haklarını korumak için çalışmaları talimatını verdi. Eğitim Bakanlığı ise öğretmenlerin meşru eğitim faaliyetleri nedeniyle cezalandırılması olaylarını önleme ve öğretmenler ile veliler arasındaki iletişimi geliştirme sözü verdi. Hükümetin planına göre, diğer önlemlerin yanı sıra, öğretmenlere kişisel telefonlarında velilerden gelen aramaları engelleme hakkı tanınacak.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, "Öğrencilerin hakları aşırı derecede vurgulanırken öğretmenlerin haklarına saygı gösterilmediği için gelişigüzel çocuk istismarı raporlarının sayısı artmaktadır. Öğretmenleri, gelişigüzel çocuk istismarı şikayetleri alma endişesinden uzak bir şekilde eğitime odaklanabilmeleri için destekleyeceğiz" dendi.

SON ALTI YILDA YÜZ DEVLET OKULU ÖĞRETMENİ İNTİHAR ETTİ

Haziran ayı itibariyle son 6 yılda Güney Kore'de yüz devlet okulu öğretmeni intihar etti. Hükümet verilerine göre bunlardan 57'si ilkokullarda öğretmenlik yapıyordu. Dünya Sağlık Örgütü ve OECD verilerine göre Güney Kore, 100 bin kişilik nüfus başına 20'den fazla kişinin intihar etmesiyle "gelişmiş ülkeler" arasında en yüksek intihar oranına sahip ülke. (DIŞ HABERLER)