Yüzyılın gazetecilik davası: Assange, 'casusluk suçlamasını' kabul ettikten sonra özgürlüğüne kavuşabildi

Yüzyılın gazetecilik davası: Assange, 'casusluk suçlamasını' kabul ettikten sonra özgürlüğüne kavuşabildi
ABD'nin Kuzey Mariana Adaları'nda mahkemeye çıkan WikiLeaks kurucusu, ABD ile yaptığı anlaşma gereği 'casusluk' suçunu kabul etti. Mahkemeden 'özgür' bir insan olarak çıkan Julian Assange, ülkesi Avustralya'ya dönüyor.

Artı Gerçek - ABD'nin savaş ve insanlık suçlarını gözler önüne seren gizli belgelerini yayımlayan WikiLeaks kurucusu Julian Assange, 'özgür' kalabilmek için ABD Adalet Bakanlığı'yla anlaşma yapıp 'casusluk yasasını ihlal ettiği' suçlamasını kabul etti.

Anlaşma uyarınca ABD'nin Büyük Okyanus'un Asya kıyılarına yakın Kuzey Mariana Adaları'ndaki Bölge Mahkemesi'ne çıkan Assange, yargıç Ramona Manglona'nın sorularını yanıtladı ve hakkındaki 18 suçlamadan sadece 'casusluk yasasını ihlal ettiği' suçlamasını kabul etti.

'ABD ANAYASASI BİRİNCİ DEĞİŞİKLİĞİ'NE GÜVENMİŞTİM'

Gazetecilerin alınmadığı üç saatlik duruşma sırasında, Assange, 'gizli ulusal savunma belgelerini elde etmek ve ifşa etmek için komplo kurma' suçlamasını kabul ederken, ABD Anayasası'nın ifade özgürlüğünü koruyan birinci değişiklik maddesinin faaliyetlerini koruduğuna inandığını söyledi.

"Gazeteci olarak çalışırken, kaynağımı gizli olduğu söylenen bilgileri sağlamaya teşvik ettim ki, bu bilgiyi yayımlayabileyim" diyen WikiLeaks kurucusu, "ABD Anayasası Birinci Değişikliği'nin bu faaliyeti koruduğuna inanıyordum, ama bunun casusluk yasasının ihlali olduğunu kabul ediyorum" diye ekledi.

AVUKATI: GAZETECİLERİN GÜNDELİK PRATİĞİNİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Mahkeme önünde "Assange'ın casusluk yasası uyarınca asla suçlanmaması gerektiği ve sadece gazetecilerin günlük pratiğini gerçekleştirdiğine kesinlikle inanıyoruz" açıklamasını yapan ABD'li avukatı Barry Pollack, WikiLeaks'in çalışmalarının devam edeceğini söyledi.

AVUSTRALYA'YA TEŞEKKÜR

Anlaşma uyarınca çarptırıldığı 62 ay hapis cezası Britanya'da cezaevinde kaldığı süreye denk geldiğinden, Assange, mahkemeden 'özgür' bir insan olarak çıktı. Artık ülkesi Avustralya'ya dönüyor.

Assange'ın Britanya ve Avustralya'daki avukatı Jennifer Robinson, Avustralya hükümetine Assange'ın serbest bırakılmasını sağlamak için yıllardır gösterdiği diplomatik çabadan dolayı teşekkür etti.

BASIN TARİHİNİN ALTIN SAYFALARI: SUÇLARI İFŞA EDEN GİZLİ BELGELERİN YAYIMLANMASI

ABD basın tarihi, savaş suçlarıyla ilgili olanlar dahil gizli belgeleri yayımlayan gazetecilerle dolu. Ancak WikiLeaks vakasında CIA'in suikast için peşine düştüğü Assange'ın önce 175 yıl hapse atılmak istenmesi, daha sonra ABD topraklarında 'suçunu kabul etmesi' karşılığı özgür kalmasına izin verilmesi basın özgürlüğü açısından endişe verici bir emsal oluşturdu.

Nitekim Assange'ın serbest bırakılması için kampanya yürüten Avustralya'daki politikacılar, 'ABD topraklarında suçun kabul edilmesi' vakasından endişelerini dile getirip onun işini yaptığı için hüküm giymiş bir gazeteci olduğunu söyledi.

'OTORİTER, TOTALİTER ÜLKEDEN BEKLENEN TÜRDEN BİR ŞEY'

Assange'ı savunan parlamento grubuna liderlik eden bağımsız milletvekili Andrew Wilkie, "Bu gerçekten endişe verici bir emsal. Otoriter veya totaliter bir ülkede bekleyeceğimiz türden bir şey" dedi.

14 YILDIR ZORBALIK ALTINDAYDI

WikiLeaks'in 28 Ekim 2010'da ABD'nin Irak ve Afganistan'da işlediği suçları delillendiren 251 bin gizli belgeyi yayımlamasıyla dünyada çığır açması sonrası Batılı ülkelerin peşine düştüğü Assange, 12 yıldır esir hayatı yaşıyordu.

Haziran 2012'de sığındığı Ekvador'un Londra Büyükelçiliği'nden Nisan 2019'da zorla çıkarılarak gözaltına alınan ve "kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlalden" tutuklanarak Londra'daki Belmarsh Hapishanesi'ne konulan Assange, o zamandan beri demir parmaklıklar ardında ölmesi anlamına gelebilecek ABD'ye iade edilmesi talebine karşı yılan hikayesine dönen hukuk mücadelesi veriyordu.

ABD'ye iade kararı 2022'de dönemin Britanya İçişleri Bakanı Priti Patel tarafından resmen imzalanan Assange, nihayet Mayıs 2024'te Washington'ın sunduğu güvenceleri kabul etmeyen Londra'daki Yüksek Mahkeme'den tam temyiz hakkı kazanmıştı. (AA, Reuters, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar