Yaklaşık bin aile daha Efrin'e döndü

Efrin'de zorla yerlerinden edilen yaklaşık bin aile daha bu sabah evlerine geri dönmek üzere yola çıktı. Bu, Efrin'e dönen dördüncü kafile oldu

Yaklaşık bin aile daha Efrin'e döndü

Artı Gerçek- Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile geçici Suriye hükümeti arasında imzalanan 29 Ocak Anlaşması kapsamında Efrin’e geri dönüş sürecinde dördüncü kafile bugün yola çıktı.

ANHA haber ajansının bildirdiğine göre, Haseke'den yola çıkan kafile yaklaşık bin aileden oluşuyor.

Şimdiye kadar yaklaşık 1400 aile 3 grup halinde Efrin'e geri dönmüştü.

Yerinden edilmiş 400 aileden oluşan ilk grup 9 Mart’ta, 200 aileden oluşan ikinci grup 4 Nisan’da ve 800'den fazla aileden oluşan üçüncü grup da 14 Nisan’da Efrin'e gitmişti.

EFRİN'E GERİ DÖNÜŞLER VE 29 OCAK ANLAŞMASI

Yerinden edilenlerin kendi topraklarına dönüşü, geçici Şam hükümeti ile SDG arasında varılan 29 Ocak Anlaşması’nda güvence altına alınmıştı.

Mutabakatın 14. maddesinde, "Yerinden edilmiş kişilerin (Efrin, Şeyhmaksud, Serekaniye) şehir ve köylerine dönüşünün sağlanması ve bu bölgelerdeki sivil yönetimler içinde yerel yöneticilerin atanması" ifadeleri yer alıyor.

Anlaşma kapsamında Efrin'de geri dönüş süreci 10 Mart’ta başlamış, Cizre bölgesinden yola çıkan 400 aile, 8 yıllık zorunlu göçün ardından topraklarına ulaşmıştı. İlk kafilede Efrin'in Cindires ilçesinden 150, Mabata'dan 150 ve Şiye’den ise 100 olmak üzere toplam 400 aile bulunuyordu.

4 Nisan’da ise 200 aileden oluşan ikinci kafile, Efrin merkez ile ona bağlı Raco ile Şerawa ilçelerindeki evlerine dönmüştü. (DIŞ HABERLER SERVİSİ)

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) suriye geçici hükümet geri dönüş efrin anlaşma