'Yerel halk patlama noktasında, Yunanistan ile Türkiye karşı karşıya gelebilir'
Ozan ÜNER
ARTI GERÇEK - Gazeteci Nikolaos Stelya, Türkiye'den başlayan yeni göç dalgasına ilişkin Atina ile Ankara'nın karşı karşıya gelebileceğine dikkat çekerek "Bugün ne yazık ki o insanlar için hiç iç açıcı gelişmeler söz konusu olmayacak." yorumunda bulundu.
Suriye'nin İdlib bölgesinde yapılan hava saldırısı sonucu hayatını kaybeden 33 askerin ardından Türkiye'nin Avrupa'ya gitmek isteyen mültecilere sınırı açmasının üzerine Yunan Gazeteci Nikolaos Stelya Artı Gerçek'e Yunanistan'daki durum hakkında açıklamalarda bulundu. Gazeteci Stelya, Atina'nın tavrı, yerel halkın ve Yunan basınının durumu hakkında bilgiler paylaştı.
Sınıra başlayan göç sonrası İçişleri Bakanlığı, Vatandaşları Koruma Bakanlığı, silahlı kuvvetler ve sahil güvenliğinin alarma geçtiğini söyleyen Stelya, hükümetin sınırlarda acil ek önlemler aldığını belirterek "Sınır kapısının geçiçi olarak kapatılması öngörülmekte. Bize yansıyan bilgiler Başbakan Kyriakos Mitsotakis'in durumu takip ettiği ve ilgili birimlerle sürekli temas halinde olduğu bildiriliyor." dedi.
'BASIN DAKİKA DAKİKA AKTARIYOR'
Yunanistan'da son günlerde 'mülteci meselesi'nin toplumsal bir infial yarattığını kaydeden Stelya, medyanın ana gündeminin göç dalgası olduğunu belirterek "Yunan basını dakika dakika aktarıyor." dedi.
'ATİNA KESİNLİKLE KABUL EDİLMEMESİ YÖNÜNDE TALİMAT VERDİ'
Atina'dan verilen talimatın, yeni gelenlerin kesinlikle Yunanistan'a kabul edilmemesi yönünde olduğunu ve geri iade anlaşması kapsamında Türkiye'ye iade edilmesinin gündemde olduğunun altını çizen Nikolaos Stelya, Ankara'nın bu iadelere karşı nasıl bir tavır göstereceğinin ileriki günlerde Yunan hükümetinin de tavrını belirliyici olacağını aktardı.
Türkiye'nin ilk olarak 2017'de sınırları açmasının ardından ilk göç dalgası yaşanması üzerine Yunanistan'da kapılarını bir süre açmış ve daha sonra Avrupa Birliği'nden gelen baskının ardından kapatmak zorunda kalmıştı.
Yunanistan'ın kapılarını yeniden ikinci bir göç dalgası nedeniyle açmayacağını söyleyen Stelya, bunun nedeninin ise şu anki hükümetin muhafazakar sağ bir parti oluşundan bahsetti.
Stelya, "İlk göç dalgasında merkez sol iktitdardaydı. Mülteciler konusunda insan hakları konusundan bakıyordu. Şu anki hükümet muhafazakar bir hükümet, mülteciler konusunda oldukça sert ve popülist bir çizgiden yana. Bugün ne yazık ki o insanlar için hiç iç açıcı gelişmeler söz konusu olmayacak." diye konuştu.
'ADALAR PATLAMA NOKTASINDA'
Adalar patlama noktasında. Yerel halk mülteci istemiyor, hükümete karşı kazan kaldırmış durumda. Olası yeni bir mülteci dalgası olayları kontrolden çıkarabilir. Şunu söyleyim. Olayların kontrolden çıkması ihtimali üzerine Atina adalara çevik kuvvet gönderdi. Olaylar o kadar sertleşti ki çevik kuvvet ekipleri apar topar geri çekilmek durumunda kaldı.
'YEREL HALK ORDU KARARGAHINA SALDIRDI'
Düşünün ki Midilli’de Yunan ordusunun büyük karargahlarından bir tanesi saldırıya uğradı. İki gece evvel Midilli’de olaylar sokaklara taşıyor. Çatışmalar yaşanıyor yerel halk ile polisler arasında. Ordunun bir yerleşkesi yerel halk tararfından saldırıya uğruyor.
YUNANİSTAN, AB İLE GÖRÜŞTÜ MÜ?
Ankara ile Türkiye'nin karşı karşıya geleceğini ve Yunanistan'ın diplomasi trafiğini kullandığını belirten Stelya şöyle konuştu:
"Arka planda bir görüşme var ama üst düzeyde bir yetkilinin görüşüp görüşmediği bilgine sahip değiliz. Olay çok daha yeni. Önümüzdeki saatlerde şayet Türkiye’nin blöf yapmadığı bunun çok ciddi bir durum olduğu zemin kazanırsa Brüksel ve özellikle Berlin’de görüşme trafiği hızlanacak.
'TÜRKİYE İLE YUNANİSTAN KARŞI KARŞIYA GELİR'
Türkiye ile Yunanistan ne yazık ki karşı karşıya gelir. İki ülkenin ilişkileri zaten gergindi, geçtiğimiz günlerde Atina’da Türkiye’ye karşı güven arttırıcı önlemler alınmasında adımlar atıldı. Atina’daki hava çok sert. Önümüzdeki günlerde Türkiye’nin kararı Yunanistan’ı etkileyeceğinden Ankara-Atina hattında nahoş durumlar yaşanabilir."