Yunanistan'daki tren kazası: Demiryolu işçilerinin grevi altıncı gününde sürüyor

Yunanistan'daki tren kazası: Demiryolu işçilerinin grevi altıncı gününde sürüyor
Yunanistan'da çoğu üniversite öğrencisi 57 kişinin öldüğü kazanın ardından greve giden demiryolu işçileri eylemlerini çarşamba gününe kadar uzattıklarını duyurdu. Avrupa Birliği ise Yunanistan'a demiryolu sistemini modernize etmeleri için yardım edecek.

Artı Gerçek - Yunanistan'da büyük öfke ve acıya yol açan en az 57 kişinin öldüğü tren kazasının ardından demiryollarındaki güvenlik koşullarını protesto eden Yunan demiryolu işçileri grevlerine altıncı gün olan pazartesi günü de devam ediyor. Yunanistan'ın kuzeyindeki Larisa kenti yakınlarındaki Tempe'de geçen hafta bir yolcu treni ile yük treninin aynı hatta kafa kafaya çarpışması sonucu çoğu üniversite öğrencisi 57 kişi ölmüş, onlarcası yaralanmıştı.

GREVLER ÇARŞAMA GÜNÜNE KADAR UZATILDI

28 Şubat'ta yaşanan kazanın ardından başlatılan soruşturma tamamlanana kadar Atina ile Selanik arasındaki demir yolu hattında seferler yapılmıyor. Kazadan bu yana demiryolu işçilerinin devam eden grevi, Yunanistan'ın geri kalanında yolcu ve yük demiryolu hizmetlerini durma noktasına getirdi. Demiryolu işçileri sendikaları ve tren makinistleri, demiryolu ağındaki güvenlik sistemlerinin yıllardır yetersiz olduğunu söyleyerek grevlerini çarşamba gününe kadar uzattılar.

Kaza grevlerin yanı sıra Selanik, Atina, Larissa ve Patras'ta zaman zaman polisle çatışmaların da yaşandığı eylemlere neden olmuş, cumartesi günü başkent Atina'da polis rakamlarına göre 12 bin kişi demiryolu ağında daha iyi güvenlik standartları talep ederek protesto eylemi yapmıştı. Atina'daki eylemde beş kişi gözaltına alınırken, yedi polis yaralandı.

MİÇOTAKİS AİLELERDEN ÖZÜR DİLEMİŞTİ

Geçen haftaki kaza sırasında görevde olan 59 yaşındaki Larisa İstasyon Şefi yargılanmak üzere gözaltında tutuluyor. Avukatı Stefanos Pantzartzidis, istasyon şefinin kazada sorumluluk payı olduğunu kabul ettiğini söyledi. Suçlu bulunursa 10 yıl ile müebbet hapis arasında bir cezayla karşı karşıya.

Kazanın ardından Yunanistan'ın 2 bin 500 kilometrelik demir yolu ağının AB içinde modernizasyona en çok ihtiyaç duyan sistem olduğu, demir yollarının modernizasyonu için yıllardır kamu yatırımı yapılmadığı eleştirileri gündeme gelmişti. İşçi sendikaları ise ülkenin demiryolu ağının, 2010'dan 2018'e kadar Yunanistan'ı etkileyen zayıflatıcı borç krizinin bir zayiatı olan maliyet düşürme ve yetersiz yatırım nedeniyle çökmekte olduğunu söylüyor.

Pazar günü Başbakan Kiryakos Miçotakis onlarca yıllık ihmalin felakete katkıda bulunmuş olabileceğini kabul etmişti. Ölen 57 kişinin ailelerinden af ​​dileyen Miçotakis Facebook mesajında ​​"2023 Yunanistan'ında farklı yönlere giden iki trenin aynı hat üzerinde ilerlemesi ve kimsenin bunu fark etmemesi olamaz" dedi.

Yunanistan, devlete ait demiryolu işletmecisini uluslararası kurtarma programı kapsamında 2017 yılında İtalyan Ferrovie dello Stato Italiane şirketine satmıştı. Artık Hellenic Train olarak adlandırılan şirket, yolcu ve yükten, Yunanistan devleti kontrolündeki OSE ise demiryollarının altyapısından sorumlu.

AB DEMİRYOLU MODERNİZASYONUNA YARDIM EDECEK

Avrupa Birliği (AB) ise ülkenin demir yolu sisteminin modernize edilmesine destek vereceğini duyurdu.AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Miçotakis ile bu sabah bu konuyu konuştuğunu açıkladı.

Sosyal medyadan açıklama yapan Von der Leyen, Miçotakis ile demir yollarının modernize edilmesi ve güvenliğin artırılması için AB'nin ülkeye sağlayabileceği teknik desteği görüştüklerini söyledi "Demiryolu güvenliği her şeyden önemlidir" diyen Von der Leyen, bu hafta AB Komisyonu uzmanları ile AB Demir Yolları Ajansı uzmanlarının Atina'ya gideceğini, demir yolu güvenliğinin en öncelikli konu olduğunu ifade etti. (DIŞ HABERLER)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar