Yunanistan'ın mültecileri geri itmesi: AB, Atina'ya bağımsız soruşturma çağrısı yaptı
Artı Gerçek - Avrupa Birliği (AB) aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 12 mültecinin zorla sınır dışı edildiğini gösterdiği iddia edilen video görüntülerinin ortaya çıkmasının arından Atina'ya bağımsız bir soruşturma yürütmesi için resmi çağrıda bulundu.
'O GÜN HAYATTA KALMAYI BEKLEMİYORDUK'
ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'ta 19 Mayıs'ta yayınlanan özel haberdeki görüntülere göre,11 Nisan'da Midilli Adası'nda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 12 mülteci, kar maskeleri takan kişilerce beyaz bir minibüsle uzak bir noktaya götürüldükten sonra bir şişme bota bindiriliyor. Bot daha sonra onları Yunan sahil güvenlik teknesine aktarıyor. Tekne, sığınmacıları Ege Denizi'nin ortasına bırakıyor. Gazete daha sonra İzmir'deki bir gözaltı merkezinde tutulan mültecilerden 11'iyle görüştü ve görüntüleri doğrulamak için diğer gemilerin koordinatlarını kullandı.
Altı aylık bebeğiyle birlikte Yunanistan'dan zorla çıkarılan 27 yaşındaki Somalili Naima Hassan Aden gazeteye yaptığı açıklamada "O gün hayatta kalmayı beklemiyorduk. Bizi şişme bota hiç acımadan bindirdiler" dedi.
⚠️ Greek coastguard caught ditching migrants at sea.
— Agisilaos✊???????? (@Agisilaos_K) May 19, 2023
Many children among them.
For the first time ever, the New York Times published a full #pushback caught on video.
1/#refugeesGR #migration #refugees #Greece #europe #εκλογες2023 #εκλογες pic.twitter.com/LkHnJwNCkY
'YUNAN MAKAMLARINA RESMİ TALEP GÖNDERDİK'
AB Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu üyesi Ylva Johansson, Twitter hesabından New York Times tarafından yayınlanan geri itme görüntüleriyle ilgili açıklama yaptı. "Bir yıl önce, sınır yönetimini görüşmek üzere Yunan hükümeti ile bir araya geldim ve yasa dışı tehcirlere mahal olmadığını açıkça belirttim" ifadesini kullanan Johansson, söz konusu görüşmeyi duyurduğu paylaşımına yer verdi.
Johansson, New York Times tarafından yayınlanan görüntüler üzerine ilgili makamlar ile tekrar temasa geçtiğini belirterek, "Bu olayın tamamen ve bağımsız bir şekilde soruşturulması için Yunan makamlarına resmi bir talep gönderdik. Yeni bağımsız izleme mekanizmasına da dayalı olarak, Yunan makamları tarafından uygun takibin yapılması gerekmektedir. AB Komisyonu uygun şekilde resmi adımlar atmaya hazırdır." ifadelerini kullandı.
GERİ İTMELERE İLİŞKİN HABERLER YILLARDIR BASINA YANSIYOR
Yunanistan sahil güvenliği tarafından geri itme olaylarına ilişkin haberler, 2020'den beri uluslararası basında yer alıyor. Bu haberlere göre, Yunan sahil güvenlik botları, Türkiye'den Yunanistan'a geçmek isteyen göçmenlerin botlarını engelliyor, hatta zarar veriyor. Geri itmeleri, Birleşmiş Milletler (BM) ve birçok insan hakları kuruluşu da gündeme getiriyor. Bu kuruluşların raporlarında, Yunanistan'ın Türkiye ile sınır bölgesi olan Meriç'teki kara sınırlarını geçmeye çalışanlara göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve plastik mermi kullandığı yer alıyor. Şiddetin tanıkları, Yunan sınır birimlerinin aşırı güç kullanımı, darp, gerçek mühimmat kullanımı, yasa dışı gözaltı ve Türkiye'ye sistematik geri itmeler de dahil çok sayıda hukuk ihlaline işaret ediyor. Tüm kanıtlara, haberlere ve yetkili kuruluşların açıklamalarına rağmen geri itmelere ilişkin haberler gelmeye devam ediyor. (DIŞ HABERLER)
Yunanistan'da Miçotakis hükümeti kurma görevini iade edecek
Yunanistan'da merkez sağ Yeni Demokrasi'nin zaferi: 'Ülkenin Erdoğanlaştırılması tamamlandı'