Yunanistanlı gazeteci Evangelos Areteos, Türkiye'den sınır dışı edildi
20 yıldır Türkiye'de yaşayan Real Gazetesi'nin yazarı Areteos, 'Anladığım kadarıyla bu kararın nedeni 2015'te Suriye’nin kuzeyine ve Türkiye’nin geri kalanına yaptığım yolculuklar' dedi.
Yaklaşık 20 yıldır Türkiye haberleri yapan ve bir süre Türkiye’de yaşayan Yunanistanlı gazeteci Evangelos Areteos, Türkiye’den sınır dışı edildiğini açıkladı. Perşembe günü saat 18:00’de Brüksel’den İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanına indiğini belirten Areteos, burada kendisini polislerin karşıladığını söyledi. Yaklaşık 7 saat sorgulandığını belirten Areteos, sorgunun ardından cuma günü 09:40 uçağıyla geldiği Brüksel’e gönderildiğini açıkladı.
Areteos, sınır dışı edilmesiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Tokalaşmamız şaşırtıcı derecede sıcak. Şaşırdım ve bir an için içimi bir duygu dalgasının kapladığını hissettim. Bu benim İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nda beni durduran polislerden biriyle, beni sınır dışı edilmek üzere havaalanında tutulanların kaldığı odaya bırakmadan önce Türkiye'deki son tokalaşmam" dedi.
SINIR TANIMAYAN GAZETECİLER'DEN TEPKİ
Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından sosyal medya hesabından yapılan açılamada, "Evangelos Areteos'un uzun yıllardır yaşadığı Türkiye’den sınır dışı edilmesi, acı şekilde, yetkililerin eleştiriye gösterdikleri toleranssızlığın vardığı eşiğe işaret ediyor. Haksız karar geri alınmalı." denildi.
'YAS TUTMAM GEREKTİĞİNİ BİLİYORUM'
Gazete Duvar'da yer alan habere göre Areteos, "Türkiye ile ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olan profesyonel hayatımın yanı sıra, yıllar içinde ülkeyle kişisel ve duygusal bir ilişki geliştirdim. Çocuklarım orada doğdu, çok iyi ve gerçek arkadaşlar edindim, pek çok insanla profesyonel ve kişisel bağlar kurdum. Uzun yıllar boyunca her ay bir kez on ya da on beş günlüğüne Türkiye'deydim. Türkiye kendimi gerçekten evimde hissettiğim bir yer oldu ve hala da öyle. Bu kararın benim için ne anlama geldiğini hâlâ anlayabilmiş değilim. Ama bir yas tutmam gerektiğini biliyorum" dedi.
Sınır dışı kararının sorulan sorulardan anladığı kadarıyla 2015 yılında Suriye’nin kuzeyine ve Türkiye’nin geri kalanına yaptığı yolculuklar olduğunu söyleyen Areteos, şunları söyledi:
"Ayrıca Türk devletinin şüpheli gördüğü kişilerle olan temaslarım ve bölgedeki gelişmeleri takip eden bir WhatsApp grubu aracılığıyla edindiğim, Suriye'nin kuzeyindeki Kürt faaliyetleriyle ilgili cep telefonumdaki fotoğraflar. Her haberci ve gazeteci gibi ben de bu tür haber ve fotoğrafların alıcısı olmuş oldum.