Zaharova 'Fidan'la hemfikir değil': Suriye'de cihatçılar, dış güçlerin teşviki ve kapsamlı desteği olmasaydı taarruza geçemezdi
Suriye'de cihatçıların Halep'i alıp Hama'ya dayanmasını "Dış güçlerin teşviki ve kapsamlı desteği olmasaydı, cüret edemezlerdi" diye değerlendiren Rus Dışişleri Sözcüsü, Ukrayna'nın HTŞ'ye eğitim ve SİHA verdiği iddiasını yineledi.
Artı Gerçek - Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Suriye ile ilgili dünkü değerlendirmesinde Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'a yanıt niteliğinde açıklamalar yaparken, Suriye hükümet güçlerine karşı taarruza geçen cihatçılara "Ukrayna desteğiyle" ilgili istihbarata dikkat çekti.
Kaide kolu Heyet Tahrir Şam (HTŞ) liderliğindeki cihatçıların Halep'i alıp Hama'ya dayanmasını "Hiç kuşku yok ki, Suriye'de yeni bir silahlı çatışmayı kışkırtmak ve şiddet sarmalını tırmandırmak isteyen dış güçlerin teşviki ve kapsamlı desteği olmasaydı, böylesine cesur bir eyleme cüret edemezlerdi" diye değerlendirdi.
Fidan, 2 Aralık'ta İranlı mevkidaşı Abbas Arakcı'yla basın toplantısında "Suriye'deki olayları herhangi bir dış müdahaleyle açıklamaya çalışmak bu aşamada yanlış olacaktır. Bu Suriye ile ilgili gerçekleri anlamak istemeyenlerin sığındığı bir sığınaktır, hatadır" demişti. Dışişleri Bakanı, HTŞ saldırısından Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın "kendi halkına saldırıp muhaliflerle uzlaşmayı reddetmesini" sorumlu tutmuştu.
'SAHADAKİ DURUMA ETKİSİ OLAN TÜM DEVLETLER GÜCÜNÜ İSTİKRAR İÇİN KULLANSIN'
Esad yönetimine Moskova'nın desteğini teyit eden Zaharova, Suriye'de hızla istikrarın sağlanması için Rusya'nın aktif şekilde ortaklarıyla çalıştığını, Astana Süreci'nin üç garantör ülkesi olarak Rusya, İran ve Türkiye'nin dışişleri bakanları düzeyinde yakın temas halinde olduğunu söyledi.
'SURİYE’DEKİ MUHALEFET TERÖR GRUPLARINDAN AYRILMALI'
"Suriye’de sahadaki duruma etkisi olan tüm devletlerin, bu durumu ülkedeki güvenlik ve istikrarı sağlamak için kullanacağını umuyoruz" çağrısı yapan Rus diplomat, Suriye’deki gelişmelerin Ortadoğu güvenliğine tehditleri artıracağı uyarısı yaparak Astana Süreci'nin "Suriye’deki muhalefetin terör gruplarından ayrılması" talebini tekrarladı.
'YABANCI UYRUKLU SAVAŞÇILAR VE UKRAYNA ETKİSİ'
HTŞ içinde eski Sovyetler Birliği bölgesinden gelenler dahil yabancı uyruklu savaşçıların bulunduğunu belirten Zaharova, "Ukrayna’nın izleri burada da görülüyor. Gelen bilgilere göre Ukrayna istihbaratı, HTŞ militanları ile etkileşim içinde. Burada SİHA’ların teslimatı ve tecrübe aktarımı söz konusu" iddiasında bulundu.
'SAHEL ÖRNEĞİNDEKİ GİBİ'
Bunun bir ilk olmadığını söyleyen Zaharova, Afrika'nın Sahel bölgesi devletlerinin, savaştıkları cihatçıları desteklediği ve cihatçılara karşı savaşta rol alan Rusya'nın Wagner Grubu'nun pusuya düşürülmesinde rol oynadığı gerekçesiyle Ukrayna ile diplomatik ilişkileri kesmeleri örneğini verdi.
Öncesinde Ukrayna gazetesi Kyiv Post, Ukrayna askeri istihbarat teşkilatına bağlı Khimik özel kuvvetler biriminin İdlib'de HTŞ'lilere operasyonel eğitim verdiğini ve HTŞ'nin Halep saldırısını hazırladığını yazmıştı. (Dış Haberler)