Zehir zemberek Afrin raporu: Türkiye Newroz cinayetlerini soruşturmakla yükümlü

Zehir zemberek Afrin raporu: Türkiye Newroz cinayetlerini soruşturmakla yükümlü
İnsan Hakları İzleme Örgütü, Afrin'nin Cinderes ilçesinde kendi evlerinde Newroz ateşi yakan Kürtlerin Türkiye destekli bir silahlı örgüt tarafından öldürülmesini raporlaştırdı. Ankara'ya soruşturma çağrısı yapıldı.

Artı Gerçek - İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch - HRW), Afrin'in Cinderes ilçesinde Newroz ateşi yakan Kürtlerin, Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu'nun (SMO) çatısı altındaki bir örgüt tarafından öldürülmesine ilişkin ayrıntılı bir açıklama yayımladı. Saldırının ayrıntılarını aktaran HRW, Türkiye'ye bu cinayetleri soruşturma ve SMO'ya desteğini çekme çağrısında bulundu.

Açıklamada, "İşgalci bir güç ve Suriye'nin kuzeyinde kendisinin kontrol ettiği yerel grupların bir destekçisi olarak, Türkiye bu cinayetleri soruşturmak ve sorumlulardan hesap sorulmasını sağlamakla yükümlü. Türkiye aynı zamanda, tekrar eden veya sistemik olan insan hakları ve uluslararası insancıl hukuk ihlallerine karışan SMO gruplarına tüm desteğini kesmeli" denildi.

HRW'nin açıklamasında, Afrin'in Cinderes ilçesinde 20 Mart akşamı Newroz'u kutladıkları sırada Kürtlere ateş açan örgütün adı, Ceyş el Şarkiye olarak verildi. HRW, bu kişilerin üç kardeşi ve bunlardan birinin oğlunu öldürdüğünü, bir akrabalarını ağır, iki başka kişiyi de hafif yaraladıklarını belirtti. Açıklamada, "SMO'nun askeri polis birimi saldırganlardan üçünün yakalandığını açıklasa ve diğer gruplar bu kişilerle bir alakaları olduğunu reddetse de, SMO, kendisine bağlı grupları son altı yılda tekrarlanan insan hakları ihlallerinden nadiren sorumlu tuttu" denildi.

'TÜRKİYE SUÇ ORTAĞI HALİNE GELME RİSKİNİ ALDI'

HRW'nin Ortadoğu Direktör Yardımcısı Adam Coogle ise "Bu cinayetler, Türk kuvvetlerinin ve gücünü onlardan alan yerel Suriyeli grupların beş yıldan uzun süredir işlediği insan hakları ihlallerinin ele alınmamasından sonra geldi. Türkiye, bu savaşçıların kendi kontrolleri altındaki bölgelerde yaşayan insanlara karşı dokunulmazlık içinde ihlallerde bulunmasına izin verdi, kendisini de bu ihlallerde suç ortağı haline getirme riskini aldı" ifadelerini kullandı. Coogle, "Türkiye ve Afrin'deki Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu, Suriye'nin kuzeyindeki sivilleri korumakta sürekli olarak başarısız oldu. Adil ve şeffaf bir yolla bu katillerden hesap sorulmasını sağlamak, doğru yönde atılmış bir adım olacaktır" diye konuştu.

İnsan Hakları İzleme Örgütü, olayın ayrıntılarını netleştirmek için öldürülen Kürt kardeşlerin hayatta kalan bir diğer kardeşleri, iki görgü tanığı, bir komşu ve Afrin kent merkezindeki bir insani yardım çalışanı ile görüştü.

Öldürülen Kürtlerin isimleri şöyle verildi: 43 yaşındaki Ferhaddin Osman, 38 yaşındaki İsmail Osman, 42 yaşındaki Muhammed Osman ve İsmail Osman'ın 18 yaşındaki oğlu Muhammed.

KENDİ EVİNİN ÇATISINDAKİ NEWROZ ATEŞİNE KARIŞTILAR

Görgü tanıkları, saldırıyı düzenleyen grubun Ceyş el Şarkiye olduğunu teyit ederken, saldırının nasıl yaşandığını da anlattı. Buna göre, depremlerden etkilenen Cinderes'te Kürtler 20 Mart akşamı saat 7.00 sularında Newroz'u kutlarken, Ceyş el Şarkiye'nin bir üyesi ile kendi evinin önünde bulunan Ferhaddin Osman arasında sözlü tartışma çıktı. Silahlı militan, Osman'dan evinin çatısındaki Newroz ateşini söndürmesini istedi. Sonrasında da, evin dışında yeğeni ile birlikte oturan Osman'a taş attı.

GÖĞÜS, YÜZ VE BOYUN BÖLGELERİNDEN ATEŞ ETMİŞLER

Militan bunun ardından, Ceyş el Şarkiye'nin 15-20 metre uzaktaki üssüne gidip, iki silahlı kişi ile birlikte döndü. Tanıklar, militanların Ferhaddin Osman'a ve tartışmanın sebebini anlamak için dışarı gelen aile üyelerine rastgele ateş açtığını anlattı. HRW, kendilerine gösterilen fotoğraflarda ölenlerin göğüs, yüz ve boyun bölgelerinde silah yarası bulunduğunu aktardı. HRW, yerel halkın o gece cenazeleri İdlib'in Atme köyüne götürüp burada SMO'ya karşı cihatçı Heyet Tahrir el Şam'dan "cinayetlere karşı misilleme" talep ettiğini de belirtti.

Cenazeler Cinderes'te 21 Mart günü kaldırılmış, yüzlerce kişi katillerden hesap sorulması ve SMO gruplarının Afrin'den çıkarılması talebiyle protesto gösterileri düzenlemişti.

'TÜRKİYE ENGELLEMEK İÇİN ÇOK AZ ŞEY YAPTI'

HRW açıklamasında, Ceyş el Şarkiye'nin kendisi de dahil olmak üzere SMO ile bağlantılı bir dizi grubun saldırıyı kınadığı belirtilse de, "Türkiye'nin 2016'dan beri Suriye'nin kuzeyindeki harekâtları ciddi insan hakları ihlalleriyle lekelenmiş durumda" denildi. Kurum, açıklamasını şöyle sonlandırdı:

"SMO ile bağlantılı Suriye Geçici Hükümeti'nin insan hakları ihlalleri gerçekleştirenlerden hesap sorulması için adımlar attığı yönündeki iddialarına rağmen, Türkiye destekli SMO grupları yargısız infazlar, yağma, mülklere yasadışı biçimde el koyma ve zorla kaybedilme dahil, ciddi ihlalleri sürdürüyor. Türkiye ise yerel gruplar üzerinde askeri kontrole sahip olmasına rağmen bu ihlalleri engellemek veya grupların davranışlarını iyileştirmek konusunda çok az şey yaptı." (DIŞ HABERLER)

* Ali Haj Suleiman imzalı fotoğraf, HRW'nin raporundan alınmıştır.

Öne Çıkanlar