Ege'de 6.3 büyüklüğünde deprem
GÜNCEL - Ege Bölgesi'nde 6.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Ege bölgesindeki birçok şehirde hissedilen deprem vatandaşları korkuttu. AFAD'a göre 6.3 büyüklüğündeki deprem 01.31'de meydana geldi.
Muğla merkezli olduğu söylenen deprem sonrasında Bodrum'da elektriklerin kesildiği ve insanların evlerini bırakarak sokaklara çıktı belirtildi.
Deprem Kuşadası, Muğla, Fetiye, Dalaman, Didim'de yoğun olarak hissedildi.
Duvarlarında çatlaklar oluşan Bodrum Devlet Hastanesi'nin acil servisi boşaltıldı. Hastalar, bahçeye taşındı.
YUNANİSTAN’DA CAN KAYBI
Reuters, Kos Adası’nda 2 kişinin öldüğünü, 120 kişinin de yaralandığını bildirdi. Adanın Belediye Başkanı George Kyritsis, ölümleri doğruladı. Ayrıca, adadaki itfaiye ekipleri bir yıkıntının içinden 3 kişiyi yaralı olarak çıkardı. CNN Atina Muhabiri Yorgo Kırbaki canlı yayına bağlanarak bilgi verdi. Kırbaki "Kos Adası’nda hayatını kaybedenlerden birisi Türk, diğeri ise İsveçli. Adada gerçekleşen depremde 120 kişi yaralandı. Mal kaybının büyüklüğü günün aydınlanmasıyla daha da ortaya çıktı" dedi.
DEPREMDEN SONRA TSUNAMİ YAŞANDI
Muğla'nın Bodrum ilçesinde bugün saat 01.31'de meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki depremin ardından Bodrumlular ile yerli ve yabancı turistler geceyi sokaklarda ve parklarda geçirdi. Depremin hemen ardından Gümbet İnceburun'da meydana gelen tsunamide 12 tur teknesi ile 5 balıkçı teknesi karaya sürüklenirken, onlarca ev ve işyeri sular altında kaldı. O anları anlatan kaptan Metin Kestaneci (40), "Teknenin kaptanıyım. Teknede uyuyordum, önce bir gürültü ardından uğultu geldi. Ne oluyor demeye kalmadan birden tekne karaya doğru sürüklendi. Tekne ile birlikte kendimizi karada bulduk. Böyle bir şöy görmedim" dedi.
TEKNELER KARAYA ÇIKTI, BİRÇOK İŞYERİNİ SULAR BASTI
Yaklaşık 3 dakika boyunca gelen dev dalgalar nedeniyle sahildeki otellerin alt katları ile restoran bölümlerini su bastı, 16 işyeri sular altında kaldı. Deprem sırasında 30'a yakın otomobilde, ağaç dalları ve kayaların düşmesi sonucu maddi hasar meydana gelirken, Bodrum'un Mumcular, Yalıçiftlik, Mazı mahallelerindeki bazı evlerde çatlak meydana geldiği belirtildi.
Parklarda, kaldıkları otellerin sahilindeki şezlonglarda ve restoranların masalarında sabahlayan Bodrumlular art arda gelen depremler nedeniyle sabaha kadar uyuyamadı. Yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistler de battaniyeleri ve havlularını alarak geceyi dışarıda geçirdi. Bazı turistler valizlerini toplayarak otellerini terk ederken, birçok turist ise tatillerinedevam edeceklerini belirttiler.
DEPREM TATİLİ YARIDA KESTİRDİ
Ege Denizi’nde merkez üssü Kos adası ve Datça açıkları olan, Türkiye’nin batı bölgesinide etkisi altına alan deprem sonrası bazı tatilciler, tatillerini yarıda keserek sabah ilk uçakla Bodrum’dan İstanbul’a döndü.
Yaşadıkları depremin şokunu hala atamadıklarını söyleyen bazı tatilciler deprem anında kaldıkları otel ve evlerden panik halinde kaçtıklarını söylediler.
Yunanistan’ın Kos Adası’nda iki kişinin hayatını kaybettiği deprem sonrası THY’nin bu sabah Bodrum’dan kalkan uçağı ile , saat 07.30’da da İstanbul’a gelen tatilcilerden Nail Dağlı hemen havalimanı geldiğini ve ilk bileti aldığını belirterek şöyle konuştu:
"Deprem oldu. O nedenle döndüm. Bu ayın 26.sında Fransa’ya gitmem lazımdı. Hemen Havalimanı’na geldim.Birinci bileti aldım.İstanbul’a dayımın yanına geldim.Deprem anında çarşıda diskoteklerin orda bir dükkanın içindeydim.Elbise bakıyordum.Birden hepimiz yere düştük. Dışarı çıktık. Lambalar söndü. Elektrikler gitti. Herkes dışarı çıktı. Çok panik vardı"
Deniz Koca ise, doğma büyüme Bodrum’lu olduğunu belirterek, " Doğma büyüme Bodrumluyum.Depremin şiddetini televizyonlardan öğrendik. 6.3 -6.8 aralığında deprem oluşmuş. Kısa süreli salladı. Dört beş saniye gibi. Herhalde devamlı olsaydı. Daha büyük şeyler olabilirdi. Küçük çaplı panikler yaşandı. Turistler panik içindeydi. Garajın içi insan doluydu" dedi.
ODALARA BİLE GİRİŞİMİZ YASAKLANDI
İsmini açıklamaya bir yolcu ise, "Bodrumdaydık üst katta yatmak üzereydim. Ama büyük bir sarsıntı ile merdivenlerden aşağı indik. Deprem bayağı şiddetli idi. Depremin şiddetinden korktuk" diye konuştu.
Tatilcilerden Yılmaz Kahraman deprem nedeniyle tatili kısa kestiğini ve hemen döndüğünü belirterek şöyle konuştu:
"Deprem nedeniyle ilk uçakla döndüm. Çünkü orada odalara bile girişimiz yasaklandı. Sahildeydik. Bir anda çatırtılarla birlikte su yükseldi. Şezlongların suya çekildiğini gördük. Herkeste bir panik havası vardı. Dışarıda yatacağımıza uçağımızı öne alalım dedik. Çünkü yurtdışı dönüşümüz var. Aktarmalı onu kaçırmamak için yine de dönmek istedik. Deprem anında plajdaydım. Korkunç çığlıklar başladı. Çünkü otelin içinden dışından çatırtılar geliyordu. Deniz tarafından alttan geldiği belliydi. İnsanlar dışarıya koştu. Çoğu insan nerede duracağını bilmiyordu. Deprem ülkesi olmamıza rağmen insanlar birbirine soruyor. Arabalara mı gidelim? Oteldeki yöneticilerin yönlendirmesiyle güvenle yerlere alındık."
MİNARE EĞİLDİ ÇEVRESİ BOŞALTILDI
Depremde, Neyzen Tevfik Caddesi'nde bulunan Adliye Camii'nin minaresinin tepe bölümünde sarsıntıdan dolayı eğilme meydana geldi. Minarenin yıkılma tehlikesine karşı belediye ekipleri caddeyi trafiğe kapattı.
BODRUM DEVLET HASTANESİ ACİL SERVİSİ BOŞALTILDI
Ayrıca 80 hastanın yatarak tedavi gördüğü ve acil serviste de 12 hastanın tedavisinin devam ettiği Bodrum Devlet Hastanesi'nin asma tavanı kaplamalarının bir bölümü çökerken, duvarlarda da küçük çatlaklar oluştu. Acil servis otoparkına çıkarılan hastaların burada tedavilerine devam edilirken, daha sonra AFAD tarafından kurulmaya başlanan sahra hastanesine taşınacakları bildirildi.
KAYMAKAMDAN 70 YARALI AÇIKLAMASI
Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz da yaptığı açıklamada, "Can kaybının ve ağır yaralının olmaması sevindirici. Sarsıntıdan dolayı panik yaşayıp atlayan bazı vatandaşlarda kırık vakaları yaşandı. Böyle bir depremde bunlar da normal. Yaşanan büyük sarsıntıya rağmen bazı evlerde çatlamalar var. Ancak herhangi bir yıkılma söz konusu değil. Bu büyüklükte bir sarsıntıda, binalarımızın ilçede en fazla iki kat olması büyük hasar yaşanmasını önledi. Kırsal kesimde, özellikle kerpiç yapılı ve eski evlerde kısmi göçmeler var. Gümbet'te denizin yükselmesinden dolayı su baskınları yaşandı. Ve bazı teknelerde maddi zararlar meydana geldi. Hastanelerimize yaklaşık 70 yaralı müracaat etti. Devlet hastanesinde taşıyıcı kolonlarda bir sorun yok, sadece asma tavandaki bazı plastik bölmelerde çökmeler oldu. Bu da hastalarımızda tedirginliğe neden oldu. Hastane bahçesine çıkardık hastalarımızı. Teknik ekipler hastanede inceleme yapacaklar. Bu incelemeler sonuçlanıncaya kadar da hastalarımızın tedavileri burada sürecek. Ayrıca ilçeden Kos'a yapılan feribot seferleri de durduruldu" dedi.
PROF. DR. ERCAN: DAHA BÜYÜK BİR DEPREM BEKLEMİYORUM
Gökova Körfezi merkezli olarak meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki depremi değerlendiren İstanbul Teknik Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü'nden Övgün Ahmet Ercan, bu bölgede daha büyük bir deprem beklenmediğini söyledi. Jeofizik profesörü, deprem bilimci Prof. Dr. Ercan, bu depremin belirtisinin 3-4 yıl önce başladığını belirterek, "Karada ile Gündoğan arasındaki, Bodrum'u kesip geçen bir depremcik etkinliği vardı. Deprem bu kırıkla Gökova kırığının kesim yerinde olmuştur. Ve bu düşüntü türünde bir kırıktır, yanal atımlı değildir. İlk kez deniz sularında bir süpürtü (tsunami) gördük. Bunun yüksekliği 1 metreye kadar varabildi ve karaya doğru ilerlerdi. Teknelere zarar verdi ve tekrar geri çekildi. Bundan daha büyüğü artık gelemez. Çünkü düşey atım çok büyük değildi. Burada olabilecek en büyük deprem 7- 7.2 büyüklüğünde olabilirdi. 6.3'lük deprem ile bu gerginlik boşaldı. Bu büyük oranda bundan sonra büyük bir deprem olasılığını azaltmıştır. Bunun oranı yüzde 20'nin altındadır. Bölgede artıçı depremler ise sürecektir. Bu deprem özellikle İstanköy adasında etkili olmuştur" dedi.
Bodrum'da yıkım görülmemesinin 2007 deprem yönetmeliğinin başarısı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Ercan şöyle devam etti:
"AFERİN TÜRKİYE'NİN BİLİMİNE"
"Bu yönetmelikle sağlam yerde sağlam yapılar yapılmıştır. Türkiye büyük bir sınavdan başarı ile çıkmıştır. Bodrum'daki yapılar 6.6'lık bir depreme kadar dayanıklıdır. Ancak köylerdeki yığma yapılarda hasar görülebilir. Bodrum Kalesi'nin 6.3'lük bu depreme dayanabilmesi çok iyi bir şeydir. Bodrum Kalesi yıkılmadıysa, bölgedeki turustik tesislerin ve yazlık konutların yıkılması zaten beklenemez. Bodrum'un zemine topraktan oluşmamaktadır, kayadan oluşmaktadır. Bu denenle depremin yıkım gücü '
3 İLE 4 ATOM BOMBASI GÜCÜNDE
Depremin yaklaşık 3-4 atom bombası gücünde olduğunu belirten Prof. Dr. Ercan, "Bu depremin ana deprem olduğu, ardından daha büyük bir depremin gelmesinin şaşırtıcı olacağı kanısındayım. Artçı depremler gün boyu, ayrıca gelecek 3 hafta yoğun olarak sürecektir. Bunların büyüklükleri 5.2'ye dek varabilir" diye konuştu.
YAKIN GEÇMİŞTEKİ YIKICI DEPREMLER
Prof. Dr. Ercan, bu bölgede, yakın geçmişte yaşanan yıkıcı depremlerin 1926'da Finike'de 6.9, 1941'de Muğla'da 6.0, 1941'de Muğla'da 5.7, 1957'de Fethiye'de 7.1, 1956'da Köyceğiz'de 5.7, 1961'de Marmaris'te 6.5, 1969'da Fethiye'de 6.2, 2004'te Gökova'da (Bodrum) 5.5, 5.4, 5.0 olduğu bilgisini de verdi.
50 TRAFO HASAR GÖRDÜ
Gökova Körfezi merkezli olarak meydana gelen 6.3 büyüklüğündeki depremden en fazla etkilenen yer olan Muğla'nın Bodrum ilçesinde bulunan 200 kadar elelektrik trafosundan yaklaşık 50'si hasar gördü. Trafoların hasar görmesi nedeniyle ilçedeki birçok yerde elektrik kesintisi meydana geldi. Trafoların onarımı için ekipler harekete geçti. Büyük bölümünün onarınının tamamlandığı, diğerlerindeki çalışmaların sürdüğü belirtildi. Onarılan trafoların bulunduğu bölgelere tekrar elektrik verildiği kaydedildi.