AB, 4'üncü paketi de onayladı: Rusya'ya çok sert yeni ekonomik yaptırımlar geliyor
AB, Rusya'ya lüks mal ihracatının yasaklanmasını, ülkeden demir-çelik ithalatının engellenmesini ve bazı oligarkların mal varlıklarının dondurulmasını içeren paketi onayladı.
+GERÇEK - AB Komisyonu, üye ülkelerin Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle kabul ettikleri yeni yaptırım paketinin ayrıntılarına ilişkin açıklama yayımladı. AB Dönem Başkanı Fransa, AB üyesi ülke temsilcilerinin Rusya'ya yönelik yeni yaptırımları onayladığını ve tedbirlerin AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe gireceği açıkladı.
Yaptırımların bütün detayları henüz açıklanmazken, Rusya'nın "en çok kayrılan ülke" statüsünün askıya alındığı belirtildi.
RUSYA'NIN DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ İMKANLARI ASKIYA ALINACAK
AB'den yapılan açıklamada, daha önce Rusya'nın bir Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi olarak sahip olduğu önemli imkanları kaybedeceği, Rus şirketlerin de ayrıcalıklı muamele görmeyeceği kaydedilmişti.
Rusya'nın "en çok kayrılan ülke" statüsü reddedilecek, Rus ürün ve hizmetleri bu statüden faydalanamayacak ve Rusya'nın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) üyesi olarak sahip olduğu imkanlar askıya alınacak.
Söz konusu yaptırımlar bu aşamadan sonra AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girecek.
Lüks mallarının AB ülkelerinden Rusya'ya ihracatını yasaklanacağına dikkat çekilen açıklamada, demir-çelik sektöründeki önemli malların Rusya'dan ithalatını engelleneceği, Rusya'nın enerji sektörüne yeni yatırım yapılmasına yasak getirileceği belirtilmişti.
Son yaptırım paketi kapsamında, Rusya'ya 300 eurodan daha pahalı havyar, içecek, puro, elektronik cihaz, parfüm, çanta, palto, takım elbise, ayakkabı, gömlek, elmas, altın ve değerli taş gibi ürünlerin gönderilmesinin yasaklanması bekleniyor.
Aralarında Rus milyarder Roman Abramovich'in de yer aldığı 15 kişi ve dokuz şirketin AB yaptırım listesine eklenmesi, bu kişilerin mal varlıklarının dondurulması ve seyahat yasağı getirilmesi bekleniyor.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "AB üyesi ülkelerin Rusya'ya karşı dördüncü yaptırım paketini hızla kabul etmesini memnuniyetle karşılıyorum" dedi.
Von der Leyen, söz konusu yaptırımların Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in haksız savaşı finanse etme yeteneğini zayıflatacağını, işgal durana kadar Kremlin üzerindeki baskıyı sürdüreceklerini ifade etti.
I welcome the fast adoption by EU Member States of the 4th package of sanctions against Russia.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) March 15, 2022
This will further cripple Putin’s ability to finance this unjustified war.
The EU and its partners will keep up the pressure on the Kremlin until it stops the invasion of Ukraine.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de konuyla ilgili paylaşımında, "Ukrayna'yı ve halkını desteklemeyi sürdürmekte kararlıyız" değerlendirmesini yaptı.
Borrell, dördüncü yaptırım paketinin Kremlin'in savaşı finanse etme kapasitesini felce uğratmayı amaçladığını, Rus ekonomisine ve lojistiğine darbe vuracağını ifade etti.
Our resolve to support Ukraine and it’s people continues.
— Josep Borrell Fontelles (@JosepBorrellF) March 15, 2022
This 4th sanctions package is another major blow to the Russian economic and logistic base used to carry out the invasion of Ukraine, aimed at crippling the financing of the Kremlin’s war machinery https://t.co/7hC7mibNhz
Rusya'nın, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası da dahil olmak üzere önde gelen çok taraflı uluslararası finans kuruluşlarındaki üyelik haklarını askıya almak için çalışılacağı, Rusya'nın bu kurumlardan finansman, kredi veya başka bir biçimde faydalanmasının önleneceği ifade edilmişti.
Açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın seçkinlere, ailelerine ve destekçilerine de baskı yapmaya devam edileceği, Rus devletinin ve seçkinlerinin yaptırımlardan kaçınmak için kripto varlıkları kullanmalarının engelleyeceği aktarılmıştı.
Açıklamaya göre, Rusya'nın askeri sanayi gibi çeşitli sektörlerindeki kamu işletmeleriyle herhangi bir işlem yapılamayacak. Rusya'dan demir ve çelik ürünleri ithalatına yasak getirilecek.
Böylelikle Rusya'nın 3,3, milyar euro gelir kaybı yaşayacağı düşünülüyor. Bu alandaki ithalat kotaları diğer üçüncü ülkelere dağıtılarak telafi edilecek. Rusya enerji sektörüne yeni yatırım yapılmasına yasak getirilecek. Sivil nükleer enerji ve belirli enerji ürünlerinin AB'ye taşınması konusunda ise istisna uygulanacak.
Yaptırımlar kapsamında Rusya'ya lüks araba ve mücevher gibi ürünlerin ihracatı yasaklanacak, Kremlin'le bağlantılı oligarklar, dezenformasyonda aktif rol alan kişiler ile savunma alanındaki şirketler yaptırım listesine eklenecek.
AB'deki kredi derecelendirme kuruluşlarının Rus şirketlerinin derecelendirilmesine yasak getirilecek. Bu yasak, Rus firmaların AB mali piyasalarına erişimlerini daha fazla kaybetmelerine neden olacak.