AB, Türkiye’nin ilaç uygulamasını şikayet etti
AB, Türkiye'nin 'yabancı ilaç şirketlerinin üretimlerini ülke sınırları içine kaydırmasını gerektiren' uygulamasıyla ilgili Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayette bulundu.
Avrupa Birliği, Dünya Ticaret Örgütü (WTO) nezdinde Türkiye'nin ilaç sektörü uygulamaları hakkında şikayette bulundu. AB'nin şikayeti, Türkiye'nin, yabancı ilaç şirketlerinin üretimlerini ülke sınırları içine kaydırmasını gerektiren uygulamalarını konu alıyor.
WTO anlaşmazlığı gidermek için 60 günlük bir konsültasyon süresi getiriyor, taraflar bu süre içinde anlaşma sağlayamazlarsa AB, sorunu WTO heyetinin karara bağlamasını isteyebiliyor.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından geçen duyurulan proje kapsamında 291 ilacın Türkiye’de üretilmesi planlanıyor.
YEDİ SEKTÖRDE 'YERLİLEŞTİRME' ÖNGÖRÜLMÜŞTÜ
Ekonomi yönetimi, kamu ithalatını azaltmak ve yüksek ithalat oluşturan stratejik sektörlerdeki yatırımların desteklenmesi başta olmak üzere, ithalat yerine yurt içinde özel sektör yatırımlarını ön plana çıkarmayı hedefleyen adımlar planlanıyor.
Bu adımların en önemlisi ise ilk yatırım bedelinin yüksekliği nedeniyle yapılamayan yatırımların, verilecek destekler ile özel sektör eliyle yapılması olarak belirtiliyor.
Hükümetin ‘yerlileştirme’ olarak da tanımladığı ve yedi sektörün hedef alındığı bu sistemde ilaç sanayi de yer alıyor. Diğer sektörler ise bilişim, kimya, lojistik, sağlık, ulaşım ve enerji.
Son olarak, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Türkiye’nin ilaçta yüzde 54 dışa bağımlı olduğunu açıklamıştı. (EKONOMİ SERVİSİ)