ABD ikinci çeyrekte 3 trilyon dolarlık rekor borçlanmaya gidiyor
ABD Hazinesi, koronavirüs salgını sonrası açıklanan ekonomi paketleri nedeniyle bu yılın ikinci çeyreğinde 3 trilyon dolar borçlanmayı planladığını açıkladı.
ABD Hazinesi koronavirüs salgını sonrası açıklanan ekonomi paketleri nedeniyle yılın ikinci çeyreğinde 3 trilyon dolar borçlanmayı planladığını açıkladı.
ABD, 2019'un tamamında 1 trilyon 290 milyar dolar borçlanmıştı. Açıklanan son rakam ise 2008'deki mali kriz döneminde yapılan rekor borçlanmanın beş katı.
ABD'nin halen toplam kamu borcu yaklaşık 25 trilyon dolar ve bu ülkenin milli gelirinin üzerinde bir rakam.
Koronavirüs paketi sonrası açıklanan ekonomi paketlerinin tutarı, ABD'nin milli gelirinin yaklaşık yüzde 14'üne denk geliyor.
ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin, koronavirüsün etkisi ile resesyona girmekte olan ekonomiyi desteklemek için nisan-haziran döneminde, ABD borçlanmasını daha önce görülmemiş tutar olan 3 trilyon dolar artırmayı planlıyor.
Hazine, bu artışın yeni teşvik harcamaları ve vergi ertelemeleri yoluyla yapılacağını ve bu adımların, işletmelerin kapatılmasına neden olan sosyal mesafe tedbirlerinden dolayı ortaya çıkan ekonomik zorlukların aşılması için atıldığını kaydetti.
Hazine'nin hesaplarına göre, haziran sonunda 800 milyar dolar nakit dengesi varsayımıyla, özel kesimin elinde tuttuğu net pazarlanabilir tahvil miktarı Nisan-Haziran çeyreğinde 2.999 trilyon dolar artacak. Borçlanmanın ise 3,055 trilyon dolar ile şubat ayında duyurulanın üzerinde gerçekleşmesi hesaplanıyor.
ABD Hazine Bakanlığı, milyarlarca dolarlık yardımın doğrudan Amerikan ailelerinin ve işletme sahiplerinin ceplerine gitmesine ve trilyonlarca dolarlık likiditenin de Fed yoluyla sisteme verilmesine yardımcı oluyor.
Trump yönetimi ve her iki partinin kanun yapıcıları, federal açığın şişmesine ilişkin endişeleri bir kenara bırakarak daha fazla harcama yapmak istiyorlar ve bu da borcun II. Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyesine çıkmasına yol açıyor.
ABD’de 3 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimi öncesinde Çin’e karşı olan tutumunu sertleştirip yeni suçlamalarda bulunan Başkan Donald Trump, imalat tesislerini yurt dışından tekrar ülke içine getireceği sözünü vermişti.
ABD’li yetkililer, koronavirüsün getirdiği ekonomik yıkım ve ABD’de hayatını kaybedenlerin sayısının arttığına dikkat çekerek, ABD’nin üretimini ve tedarik zinciri bağımlılığını daha dost ilişkilere sahip olduğu bir ülkeye kayacak olsa bile Çin’den uzaklaştırmaya çalıştığını söyledi.
Dışişleri Bakanlığı’nda Enerji, Çevre ve Ekonomik Büyüme bölümünün başında bulunan Keith Krach, "Birkaç yıldır (tedarik zincirinde Çin’e olan bağımlılığımızı azaltmak) üzerine çalışıyoruz ancak şimdi bu girişimi hızlandırıyoruz" dedi. Krach, "Kritik alanların neler olduğunu ve dar boğazların nerede yaşandığını anlamak bence gerekli" diyerek, bu konunun ulusal güvenlik açısından önem taşıdığını ve hükümetin yakında yeni adımlar atabileceğini söyledi.