ABD-Türkiye arasında yeni gerilim hattı: Dolar 6,83 seviyesinde

ABD-Türkiye arasında yeni gerilim hattı: Dolar 6,83 seviyesinde
ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'a verilen 8 yıl 9 aylık hapis cezasının iki ülke arasında yeni bir gerilim hattı oluşturabileceği endişe kuru yukarı taşıdı.

Türkiye’de sanayi üretimi ve cari işlemler dengesi verilerinin açıklandığı haftanın son gününe dolar/TL 6,80 seviyesinin üstünde başladı. Daha sonra 6,83 seviyesine doğru yükseliş gösterdi. 

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz’a, silahlı terör örgütüne yardım etmek suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezası verilirken, ABD Büyükelçiliği karara itiraz etti.

Retuers’ta yer alan habere göre; dünkü mahkeme kararı öncesi 6,8 seviyesinde bulunan dolar/TL saat kararın hemen ardından yükselişe geçerek 6,8225’e kadar yükseldi. Dolar ardından söz konusu seviyelerde seyretmeye devam etti. Piyasada süreç ABD-Türkiye ilişkilerine etkisi açısından takip ediliyor.

METİN TOPUZ'A VERİLEN HAPİS CEZASI İZLENİYOR

Dolar/TL, ekonomilerin yeniden açılmasının yarattığı iyimserlikle son iki haftadır belirgin bir şekilde artan küresel risk iştahının, dün itibarıyla yerini salgında ikinci dalga endişelerine bırakmasıyla yönünü yukarı çevirdi. Piyasalarda bugün nisan ayına ilişkin ödemeler dengesi ve sanayi üretimi verileri izlenirken ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz'a verilen hapis cezasının ardından ABD-Türkiye ilişkilerine de daha yakından izleniyor.

ABD borsaları ve petrol fiyatları coronavirus salgınının yeni dalgalarının ekonomilerin toparlanma hızını etkileyebileceğine yönelik artan endişelerle sert geriledi.

Son iki haftaki küresel piyasalarda 10 gün üst üste yaşanan yükseliş önceki gün itibarıyla zayıflamıştı. Ancak dün riskten kaçış ve güvenli limana yönelim oldukça belirginleşti. ABD'nin büyük üç borsası yüzde 5'ten fazla düşerken coronavirus yasaklarının başlamasıyla borsaların serbest düşüşe geçtiği mart ortasından bu yana borsalarda en kötü gün dün yaşanmış oldu.

ABD'de Dow Jones endeksi dün yüzde 6,9 değer kaybetti. Sert satış baskı petrol fiyatlarında da belirgin hissedildi. ABD hafif ham petrolü önceki gün yaşanan yüzde 8'lik kaybın ardından yüzde 2 değer kaybederek 35,69 dolar seviyesine geriledi. Brent tipi ham petrol de yeniden 38 doların altına indi. Petrol fiyatlarındaki sert düşüş ekonomisi petrol fiyatlarına bağımlı olan gelişmekte olan para birimlerinin dün dolar karşısında yüzde 3'ü aşan değer kayıpları yaşamasına neden oldu.

Kayıplar ABD piyasalarındaki kayıpların artmasıyla daha da belirginleşti. TL ise dün dolar karşısında yaklaşık yüzde 1 değer kaybı yaşadı. Dolar/TL'de mayıs ayı başındaki 7,2690 seviyesindeki tarihi zirvesinden başlayan düşüş 6,7'in altına kadar sürdükten sonra, kur bir süredir 6,7-6,8 bandında dalgalanıyordu.

Zaman zaman bu bant aşağı ve yukarı yönlü test edilse de kalıcı bir yön değişimi henüz olmamıştı. Dolar/TL dün ise piyasada önemli bir direnç olarak yakından izlenen 6,85'in üzerini test etti. Kur 6,8545'e kadar yükseldikten sonra bu sabah saat 6,83 seviyesinde işlem görüyor.

ABD İLE İLİŞKİLERE YÖNELİK ENDİŞELER...

Reuters'a konuşan bir bankacı, "ABD hisse senetlerinde yüzde 7'yi bulan değer kayıpları düşünüldüğünde TL'nin dolar karşısındaki yüzde 1 değer kaybı oldukça sınırlı diyebiliriz. ABD ile ilişkilere yönelik endişelerin arttığı da düşünüldüğünde kayıp gerçekten sınırlı. Yaklaşık 20 gündür aralıksız bir risk iştahı vardı. Bunun sonrasında bir düzeltme bekliyorduk. Ancak bu beklediğimiz ani sert değer kaybı değildi. Bu hareket tam olarak düzeltme olarak algılanmamalı. Çünkü bu salgın nedeniyle ikinci bir dalga olacak endişesi" dedi.

Petrol fiyatlarındaki seyre de dikkat çeken bankacı, "Son dönemde atılan adımlar ve petrol fiyatlarının da riskten kaçıştan etkilenmesi TL'deki değer kaybını sınırlı kılan ana nedenler olarak ön plana çıkıyor. Yine de küresel piyasalardaki seyri yakından takip edeceğiz. ABD ile ilişkilere yönelik açıklamaların devamı da önemli" dedi.

Bankacılar dolar/TL'de 6,65 ile 6,85 seviyelerinin önemli teknik direnç ve destek seviyeleri olduğunu, bu seviyelerin aşılması halinde hareketlerin hızlanabileceğini ancak bunun için henüz fiyatlarda bulunmayan bir gelişme olması gerektiğini belirtiyordu. Dün 6,85 ilk kez kırıldı. Piyasalar şimdi bu seviyenin üzerinde kalıcı bir seyir olup olmayacağını izleyecek. Dolar/TL'de tarihi zirveden düşüşte kısa sürede daha fazla swap anlaşmaları sağlanacağı ve dış finansman endişelerinin azalacağı beklentileri ile TL'deki işlemleri sınırlayıcı adımlar belirleyici konumda.

Öte yandan, kamunun artan döviz arzı da TL'deki kayıpların benzer ülkelere göre daha sınırlı kalmasına destek oluyor. Kamunun döviz arzının geçtiğimiz yıldan Nisan sonuna kadar 80 milyar dolara yaklaştığı hesaplanıyor.

CDS'TE BELİRGİN DÜŞÜŞ ARDINDAN YÜKSELİŞ

Türkiye'nin beş yıllık kredi iflas takası (CDS) primi ise 650 baz puanı aşarak 2008 finansal krizden bu yana en yüksek seviyeye geldikten sonra çarşamba gününe kadar sert gerileyerek 430 puana kadar düşmüştü. Riskten kaçışla birlikte 5 yıllık CDS bu sabah 480/490 seviyesine yükselerek güne başladı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar