Adana'da pamuk ekilen alan 450 bin dönümden 180 bin dönüme düştü: Alım fiyatı ve devlet desteği yeteriz, maliyetler katlandı

Adana'da pamuk ekilen alan 450 bin dönümden 180 bin dönüme düştü: Alım fiyatı ve devlet desteği yeteriz, maliyetler katlandı
Adana'da pamuk ekilen alan 450 bin dönümden 180 bin dönüme düştü. Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi çiftçi Süleyman Girmen ve Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan yaşanan sorunu ve beklentilerini Artı Gerçek'e anlattı.

ADANA - Adana'da erkenci pamuk hasadı başladı. Halk arasında "beyaz altın" olarak anılan pamuk, Adana çiftçisinin en önemli geçim kaynaklarından biri. Ancak tohum, mazot, gübre, sulama ve işçilik maliyetlerindeki artışa rağmen pamuk alım fiyatı 1,5 yıldır16.5-17 TL arasında. 110 kuruşluk devlet desteği de yetersiz. 2016 yılında Adana'da 450 bin dönüme kadar çıkan pamuk ekim alanı bu yıl 180 bin dönüme kadar geriledi.

BİN TON REKOLTE BEKLENİYOR

Artı Gerçek'e konuşan Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi ve çiftçi Süleyman Girmen, şunları söyledi:

"Bu sene yaklaşık 180 bin dönümlük bir alanda pamuk ekildiği hesap edilmiş. Yaklaşık bin ton rekolte bekleniyor. Adana için aslında küçük bir rakam. Pamuğun apayrı bir kulvarda değerlendirilmesi lazım. 2016 yılında pamuğa 80 kuruşluk destek açıklanmış, pamuk ekim alanlarında Adana'da çok ciddi bir artış sağlanmıştı. 450 bin dönümlere kadar çıkmıştı. Şimdi 180 bin dönüme geri düştü.”

Süleyman Girmen

'ALIM SATIM FİYATI BİR BUÇUK YILDIR AYNI'

Pamuğa verilen fiyatın ve devlet desteğinin yetersiz olduğunu dile getiren Girmen, şöyle devam etti:

"Bu ülke pamuk üretimine devam etmek istiyorsa 4-5 TL destek sağlanması lazım. Aksi takdirde önümüzdeki süreçte zorunlu olmayan ekimlerin dışında pamuk ekilmeyecek. Pamuk piyasasını sanayiciler belirliyor. Bundan şikayetçiyiz. O yüzden devlet desteği çok önemli. Ancak yıllardan beri pamukta maalesef beklediğimiz desteği bulamıyoruz. Özellikle bu yıl ekim alanlarında çok ciddi düşüş yaşandı. Çünkü pamuk bir önceki yılla hemen hemen aynı rakamlara satılıyor. Hasada başladığımız şu günlerde pamuk alım satım fiyatı 1,5 yıl öncekiyle aynı. Artan enflasyon ortamında bu durum kabul edilebilir değil."

'PANDEMİ VE RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI TEKSTİL SEKTÖRÜNÜ DARBOĞAZA SOKTU'

Pamuk üreticisinin artık para kazanamadığını anlatan Girmen, sorunu şöyle anlattı:

"Pandemi ve Rusya-Ukrayna Savaşı arka arkaya gelince tekstil sektörü bir darboğaza girdi. Türkiye yaklaşık 780-790 bin ton üretimi olan bir ülke. Dünyanın en büyük pamuk üreticileri Hindistan, Çin, Amerika, Brezilya Pakistan. Türkiye bu ülkelerden sonra geliyor. Bir kilo kütlü pamuk aşağı yukarı 16.5-17 TL'ye tekabül ediyor. Geçen yıl da fiyat aynıydı. Uzun yıl zamandır bu fiyat böyle. Girdi maliyeti yüzde 100 artmasına rağmen tarım ürünlerindeki rakamlar maalesef artmadı. Pamuk son derece yoğun emek isteyen bir ürün. Dolayısıyla burada devlet destekleri önemli."

Mehmet Akın Doğan

'PAMUK FİYATI BU YIL EN AZ 30 TL OLMALI'

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan da pamuğun Adana için olmazsa olmaz bir ürün olduğunu dile getirerek, şunları ekledi:

"2016 yılında pamuğa devletin 80 kuruşluk destek açıklamasıyla 2018 yılında pamuk ekimi 455 bin dönüme kadar çıktı. Ancak çiftçi pamuktan para kazanamayınca ekim alanları düştü ve şu anda 182 bin dönüm alanda pamuk ekildi. Devletimizden pamuğa 3-5 TL arasında prim desteği istiyoruz. Pamuk fiyatları da çok düşük. Çırçır fabrikaları pamuğun kilosunu 17 TL'den alıyor. Bu yıl biz pamuğunun kilogram fiyatının en az 30 TL olmasını bekliyoruz. Pamuk desteklenirse ekim alanları da artar. Pamuk bizim için çok önemli bir ürün.” (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar