AKP Zeytin Yasası’nı KHK ile mi delecek?
AKP tarafından TBMM’ye sekiz kez getirilip geri çekilmek zorunda kalınan Zeytin Yasası’nın bu kez KHK ile ortadan kaldırılabileceği ileri sürüldü
EKONOMİ - Geçtiğimiz günlerde Ankara’da gerçekleştirilen bir toplantı hükümetin Zeytin Yasası’nı delmek için yeni yollar aradığı yorumlarına neden oldu.
AKP Hükümetleri tarafından TBMM’ye sekiz kez getirilip geri çekilmek zorunda kalınan Zeytin Yasası’nın bu kez KHK ile ortadan kaldırılabileceği ileri sürüldü.
Geçtiğimiz perşembe günü Ankara’da Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nda yapılan bir toplantıya zeytin sektörü temsilcileri, çeşitli dernekler, ithalatçılar, bakan müsteşarları ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü katıldı.
BAKAN ZEYTİNCİYİ NEDEN TOPLANTIYA ÇAĞIRDI?
Evrensel gazetesinden Özer Akdemir'in haberine göre, Bakan Özlü toplantıda herhangi bir yasa çalışmalarının olmadığını belirterek, "Zaten zeytin bizim konumuz değil, yapacak bir sürü işimiz var" dedi ve sadece görüş alışverişinde bulunulacağını söyledi.
Üreticiler ise, Zeytin Yasası'nı zeytinlikleri sökmek için değiştirmek yerine ülkemizin zeytincilikte dünya ikinciliği hedefine uygun olarak geliştirilmesi gerektiğini ifade etti. Sektör temsilcileri, zeytin ağacı dikiminin teşvik edilerek 170 milyon olan ağaç sayısının 500 milyon hedefine çıkarılmasının planlanmasını önerdi.
ZEYTİN SEKTÖRÜ RAHATSIZ OLDU
Bakan Özlü ise, bir kez daha Zeytin Yasası’nın değiştirilmesi gerektiğini, bunun er geç gerçekleştirileceğini ileri sürdü. Özlü, Zeytin Yasası’nın değiştirilmesi çalışmasını da zeytincilerin yapması gerektiğini ifade etti. Bakan Özlü'nün bu sözleri ve bakanlık müsteşarlarının yaptıkları KHK vurguları toplantıya katılan zeytin sektörü temsilcilerinde rahatsızlığa neden oldu.
Toplantı sonrası zeytin üreticilerinde, AKP’nin 2002 yılından bu yana Meclis'ten yasa ile geçiremediği değişikliği KHK ile geçirmek istediğine dair güçlü bir endişe oluştu. Evrensel gazetesinin kaynaklardan aldığı bilgiye göre; hükümetten çok yakın bir gelecekte KHK ile Zeytin Yasası’nı bertaraf edecek bir hamle gelebilir.
KAMUOYU UYANIK OLMALI
2017 zeytin rekoltesi rakamlarının halen açıklanmadığına dikkat çeken kaynaklarımız bunu Zeytin Yasası’nı delme girişimine yönelik bir taban oluşturma politikası olduğunu ileri sürdüler. Bakanlıkta yapılan toplantıda ihracatçıların ve Marmara Birlik gibi kuruluşların hükümete yakın durmaları bir ‘iş birliği’ işareti olarak değerlendirilirken, zeytinciliğin korunması için kamuoyunun hareket halinde olması ve KHK hamlesine karşı dikkatli davranılması gerektiği ifade ediliyor.
KHK İLE Mİ DEĞİŞTİRİLECEK?
Kamuoyunda Zeytin Yasası olarak bilinen 3573 sayılı "Zeytinliklerin Korunması ve Yabanilerin Aşılattırılması Hakkında Kanun", zeytinlik alanlara 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası haricinde toz ve duman çıkaran, kimyevi atık bırakan herhangi bir tesisin yapılmasını yasaklıyor. Zeytin Yasası 2001 yılından bu yana AKP iktidarları tarafından sekiz kez değiştirilmek istendi ve her seferinde de ülke çapında yükselen tepkiler sonucu değiştirilemedi.
En son 2017 haziran ayında "Üretim Reform Yasa Tasarısı" ile değiştirilmek istenen yasa, kamuoyunun yanı sıra üreticisinden akademisyenine kadar geniş bir muhalefet sonrası tasarıdan çekilmişti. Yasada istedikleri değişiklikler yapamayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü "Yedi değil 17 defa da gelse değişecek" açıklaması yapmıştı.