Allianz Trade raporu: Türkiye'de iflaslar yüzde 20 artacak
Allianz Trade'in raporunda, küresel iflaslarda yüzde 11 seviyesinde keskin bir artış olacağı öngörüldü. Türkiye'de ise iflasların geçen yıla göre yüzde 20 artacağı belirtildi. Ticari iflaslardaki artışın 2026'ya kadar süreceği ifade edildi.
Artı Gerçek - Dünyanın en büyük sigorta şirketlerinden Allianz Trade, dünya genelinde uzman ekonomistlere hazırlattığı 2024 Küresel İflas Raporu'nu revize etti. Şubat ayındaki raporda yüzde 9 olarak öngörülen küresel iflas oranı yüzde 11'e yükseltildi. Şubat raporunda küresel ekonominin 2025'te istikarara kavuşması beklenirken, yeni raporda daha karamsar bir tablo oluştuğuna işaret edilerek, ortalama iflas oranının artmaya devam ederek yüzde 13'ü bulucağı ifade edildi.
Raporda, GSYH’leri toplamı, küresel toplamın yarısından fazlasını oluşturan birçok ülkede 2024 yılında iflasların çift haneli oranlarda artacağı vurgulandı.
İFLASLARIN TEMEL NEDENLERİ
Allianz Trade’in raporuna göre, ticari iflaslardaki artışın sebebi; durgun talep, jeopolitik belirsizlikler ve finansman koşullarındaki dengesizlikler olarak sıralandı. Özellikle pandemi ve enerji krizi sürecinde sağlanan devlet desteklerinin sona ermesiyle birlikte birçok ülkede ertelenmiş iflasların ortaya çıkması beklendiği ifade edildi.
TÜRKİYE'DE FİRMALARIN YÜZLEŞECEĞİ İKİ SORUN
Allianz Trade Küresel İflas Raporu’nda Türkiye’deki iflasların tahminine de yer verildi. Raporda Türkiye, firmaların yüksek finansman maliyetleri ve ekonomik yavaşlamayla yüzleşmek zorunda olduğu iki büyük pazardan biri olarak tanımlandı. Türkiye’de iflasların geçen seneye göre yüzde 20 artacağı da raporda yer alan bilgiler arasında.
İFLAS VE İŞSİZLİK RİSKİNİN EN YÜKSEK OLDUĞU SEKTÖRLER
Küresel iflaslar inşaat, perakende ve hizmet sektörlerinde yoğunlaşırken, bu sektörlerin işsizlik açısından da en büyük riski taşıdığı vurgulanıyor. Allianz Trade CEO’su Aylin Somersan Coqui, “Pandemi ve enerji krizi döneminde verilen desteklerin kalkmasıyla birikmiş iflasların ortaya çıktığı bir döneme giriyoruz” ifadesini kullandı. Coqui, küresel talepteki zayıflığın ve jeopolitik belirsizliklerin iflas trendlerini olumsuz etkilediğine de dikkat çekti.
Raporda, faiz oranlarındaki olası düşüşlerin işletmelere kısmi rahatlama sağlayacağı, ancak borç yükü altındaki şirketlerin sorunlarını kökten çözmekte yeterli olmayacağı ifade ediliyor. Allianz Trade’in Baş Analisti Maxime Lemerle ise, faiz indirimlerinin kar marjlarını artıracağını ancak iflasların genel artışını engellemede sınırlı bir etki yaratacağını ifade etti. (HABER MERKEZİ)
Ünlü gıda markası iflasın eşiğinde... Market raflarından tek tek kaldırılıyor
Reuters analizi: Türk firmalar işten çıkarma ve iflas dalgasıyla karşı karşıya