Altın, ABD hisselerini geride bıraktı
Altın, Trump ve Kuzey Kore arasındaki sözlü savaş, dolardaki zayıflık ve güvenli liman varlıklarına olan talebin artmasıyla bu yıl ABD hisselerinin önüne geçti.
EKONOMİ - Piyasalar, günlerdir ABD ile Kuzey Kore arasında devam eden gerilimi izliyor. Taraflardan gelen açıklamalara her an bir yenisi ekleniyor. İki ülke arasındaki ilişkilerdeki gerilim finans piyasalarını etkiliyor. Altın, güvenli liman varlıklarına olan talebin artmasıyla 2017 içerisinde yüzde 11 yükselerek S&P 500 Endeksi'ni geride bıraktı. Global risk iştahında azalma gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kaybetmesine neden olurken, içeride ise gün içinde dolar 3,53 seviyelerinde, euro ise 4,15’lerde seyretti.
ABD Başkanı Donald Trump'ın, "Dünyanın daha önce hiç görmediği gazapla karşı karşıya kalacaklar" açıklamasına Kuzey Kore’den yanıt geldi. Kuzey Kore'nin roket komuta biriminin başında bulunan General Kim Rak Gyom, Pyongyang yönetimine tehditler savuran Trump için "çıldırmış" ifadesini kullandı. Kim, ülkesinin Pasifik Okyanusu'nda Guam Adası yakınında askeri harekata başlamak üzere olduğunu, adadan 30 ila 40 kilometre uzaklıkta denize düşmesi öngörülen orta menzilli füze denemelerini içeren plana ay ortasına kadar son şeklinin verileceğini, sonrasında Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un onayının bekleneceğini kaydetti.
ABD Başkan Trump'ın, Kuzey Kore'yi, ülkesini tehdit etmeyi bırakmaya çağırarak, bu çağrıya kulak asılmazsa Pyongyang'ın ABD'nin öfkesiyle karşı karşıya kalacağını söylemişti.
Öte yandan, Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'yi, ABD Guam bölgesine füze atışında bulunulacağı yönündeki tehditlerin sürmesi durumunda güçlü bir cevap alacağı konusunda uyardı. Japonya Savunma Bakanı Itsunori Onodera, Japonya'nın, Guam'a atılacak füzeye engel olmasının yasal olduğunu söyledi. Güney Kore Sözcüsü, "Sert bir uyarıda bulunuyoruz" diyerek, "Kuzey Kore, sert uyarımıza rağmen provokasyonu sürdürürse, Güney Kore ordusu ve ABD-Güney Kore birliğinden güçlü bir cevap alacak" diye konuştu.
Kuzey Kore, ABD Başkanı Donald Trump'ın "gazap ve öfke" tehditine tepki olarak, Guam bölgesine Ağustos ayının ortalarına kadar dört adet Hwasong-12 orta menzilli balistik füze atışında bulunma planının detaylarının taslağını çizdi. Kore Merkez Haber Ajansı, füzelerin, güneybatı Japonya üzerinden uçacağını açıkladı.
Tüm bu gelişmelerin ardından çarşamba günü S&P 500 Endeksi düştü, Avrupa hisse senetleri gerilerken, gelişen piyasa hisseleri mayıs ayından bu yana en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Altın fiyatları, jeopolitik gerilimin artmasının etkisi ile yükseldi. Trump ve Kuzey Kore arasındaki sözlü savaş ve dolardaki zayıflık ile güvenli liman varlıklarına olan talebin artmasıyla, bu yıl ABD hisselerinin önüne geçti.
Pimco Europe Portföy Yöneticisi Geraldine Sundstrom, Bloomberg TV'ye verdiği röportajda, "Trump'ın gösterdiği tepkiler bizim için çok yeni şeyler. Karşı karşıya olduğumuz tehditler ve oyuncular da yeni... Bunlar durumu biraz olağandışı hale getiriyor" dedi ve yatırımcılara güvenli limanlara yönelmelerini ve riskten kaçınmalarını tavsiye etti.
ALTININ YÜKSELİŞİ
Spot altın perşembe günü 14 Haziran'dan bu yana ilk kez 1,280 dolar seviyesinin üzerine çıktı. Spot altın, 2017 yılı içerisinde gerçekleştirdiği yüzde 11'lik yükselişle S&P 500 Endeksi'ni geride bıraktı. Altın, 14 Haziran'dan bu yana olan en yüksek seviyesini görmesinin ardından yüzde 0.2 yükseldi ve onz başına 1,279.20 dolardan işlem gördü.
UBS, altının 1,280 dolar seviyesini aşması durumunda yeni alımları çekebileceğini kaydetti. UBS Analisti Joni Teves, 9 Ağustos tarihli raporunda, altındaki ralli için potansiyel riskin dolardaki toparlanma olabileceğini belirtti.
Finans yöneticileri, ABD Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, altında net uzun pozisyon sayısını 1 Ağustos ile biten haftada yüzde 64 artırarak 122,773 seviyesine çıkardı.