Antep fıstığı için 'taban fiyat açıklansın' çağrısı: 'Fiyatları üç beş tüccar belirliyor'
Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, çay ve fındık gibi Antep fıstığında da taban fiyat uygulanması çağrısı yaptı. Üreticilerin tüccarların insafına bırakıldığını söyleyen Çolak, "Antep fıstığı çiftçi için değil, tüccarlar için yeşil altın" dedi.
Sinan ŞAHİN
ANTEP - Ziraat odaları, Antep fıstığında taban fiyat uygulamasına geçilmesi çağrısında bulundu. Şahinbey Ziraat Odası’nda düzenlenen basın açıklamasına CHP Antep Milletvekilleri Hasan Öztürkmen ve Melih Meriç de katılarak destek verdi.
'MALİYETLER YÜZDE 100 ARTTI'
İlçe ziraat odaları adına konuşan Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, fıstık üretiminde girdi maliyetlerinin önceki yıla göre yüzde 100 arttığını ve üreticilerin sorunlarının büyüdüğünü dile getirdi.
'ÇİFTÇİDEN 100 TL'YE ALIP 1300 TL'YE SATIYORLAR'
'Yeşil altın' olarak adlandırılan Antep fıstığının artık sadece tüccarlara kazandırdığını söyleyen Çolak, "Geçen yıl boz fıstık 80-100 TL aralığındayken 2024 yılı Antep fıstığı sezonun da 100-110 TL aralığındadır. Yaşanan enflasyonla meydana gelen artış hiç uyumlu değildir. Çiftçinin yıllarca emek vererek meydana getirdiği Antep fıstığının fiyatını üç beş tüccarın belirlediği görülmektedir. Çiftçilerden kilogram fiyatı 100-110 TL’den alıp işleyerek iç haline getirip 1300, 1500 TL'den marketlerde pazarlamaktadır. Durum böyle olunca da Antep fıstığı çiftçi için değil, tüccarlar için yeşil altın değerini kazanmıştır" diye konuştu.
'ÇİFTÇİNİN ELİNDE PARA ETMİYOR, TÜCCARLARIN ELİNDE GÜÇ YETMİYOR'
Antep fıstığı ağacından verim elde edilebilmesi için 15 yıllık zorlu bir bakım sürecine ihtiyaç olduğunu vurgulayan Çolak, "Antep fıstığı ilimizde ve bölgemizde yetiştirilmesi dikim ve bakımı iklimsel koşullardan dolayı her geçen gün zorlaşmaktadır. Kuraklık nedeniyle bakımı, beslenme ve zirai mücadele maliyetleri artmaktadır. Antep fıstığı çiftçinin elinde iken para etmiyor, kuruyemişçilerde ve fıstığı kullanan tüccarlarda fiyatına güç yetmiyor" dedi.
'TMO TABAN FİYAT BELİRLENMELİ, ALIM YAPMALI'
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin Antep fıstığı için taban fiyat belirlemesi ve alım yapmasını isteyen Çolak, "Fiyat belirlenirken örgütlü olduğu takdirde pazardaki fiyatları göz önüne alarak gerçek fiyat belirlenebilir. Örneğin TMO’nun fındık fiyatını, bakanlığın çay fiyatını açıkladığı gibi Antep fıstığında da TMO’nun hem taban fiyatı açıklaması hem de alım müdahalesi yapması gerekmektedir" diye konuştu.
TARIM BAKANLIĞINA ÇAĞRI
Çiftçilerin para kazanmadığı takdirde üretimden vazgeçeceğini anlatan Çolak, "Ülkemizde Antep fıstığı bahçelerinin bulunduğu çoğu yerlerde başka tarımsal üretim yapılacak durumda değildir. Antep fıstığı için çok emek verilerek üretim yapılmaktadır. Kırsal alandaki sahaların üretime kazandırılması için Tarım Bakanlığı, yerel yönetimler, STK’lar el ele vererek bu kötü gidişe dur demeleri gerekmektedir" dedi.
'BAKAN YARDIMCISI RANDEVUYU İPTAL ETTİ'
CHP Antep Milletvekili Hasan Öztürkmen ise, "Bu iktidar, tarımı ve üreticiyi bilerek ve isteyerek bitirmek için elinden geleni yapıyor. Bundan üç ay önce çiftçinin sorunlarını, Antep fıstığı üreticilerinin sorunlarını anlatmak için Tarım Bakanı yardımcısından randevu talep ettim. Ancak CHP’li olduğumu öğrendikten sonra randevu iptal edildi" diye konuştu.
'TÜCCARLAR FISTIĞI UCUZA ALMAK İÇİN WHATSAPP GRUBU KURMUŞ'
Karkamış Ziraat Odası Başkanı İdris Bozkurt da geçen yıl Nizip ilçesinde fıstık tüccarlarının ürünü daha ucuza almak için kendi aralarında Whatsapp grubu kurduğunu söyledi. Bozkurt, "Burada büyük bir oyun var. Geçen yıl Ticaret Bakanlığı bir araştırma yaptı. Tüccarlar Whatsapp grubu kurmuş. Zaten piyasa 10-15 tüccarın elinde. O Whatsapp gruplarının araştırılmasını bekliyoruz" dedi.