Emeklilik başvurusunu aralıkta mı, ocak ayında mı yapmak daha avantajlı?: Özgür Erdursun anlattı

Emeklilik başvurusunu aralıkta mı, ocak ayında mı yapmak daha avantajlı?: Özgür Erdursun anlattı
Enflasyon verileri sonrası, yeni emekli olacaklar, 'Başvuruyu aralıkta mı yoksa ocak ayında mı vermek daha avantajlı?' sorusuna yanıt arıyor. Sosyal güvenlik uzmanı Erdursun konuya açıklık getirdi.

Artı Gerçek - Emeklilik dilekçesini 2022'de ocak ayında verenler daha yüksek maaş alırken, 2023'te tersi oldu, aralık ayında emekli olanlar avantaj elde etti.

Yıllık enflasyon, emeklilik dilekçesinin zamanlaması açısından belirleyici oluyor. Sosyal güvenlik uzmanı Özgür Erdursun, sosyal medya hesabından, emeklilik başvurusunu aralıkta mı yoksa ocak ayında mı vermenin daha avantaj sağlayacağı sorusunu yanıtladı.

Erdursun'un açıklaması şöyle:

Aralık ayında mı emekli olmak avantajlı, ocak ayında mı?

-Yıl içinde verilen 1. ve 2. dönem enflasyonun üzerinde yıllık enflasyon çıkarsa Ocak ayında emekli olmak avantajlı olabilir.

-Ayrıca yıllık büyümenin %30'u ile güncellenen katsayılara göre ocak ayı tercih edilebilir.

-Ocak ayı beklenirken alınmayan aylıklar ile ocak ayında emekli olunursa ne kadar karlı olunacağı önemlidir.

-2023'de Temmuz ayından itibaren, Temmuz ayı %9.49, Ağustos ayında ise 9.09 oranında enflasyon açıklandı henüz iki aylık enflasyonu biliyoruz bundan böyle yıl sonuna kadar bu oranlarda enflasyon çıkarsa Aralık ayına göre Ocak ayında emeklilik müracaatında bulunmak avantajlı olabilir.

-Ayrıca uzun yıllar çalışması olanlar için kıdem tazminatı, ocak ayı asgari ücreti ve kıdem tazminatı tavanı da bu hesaplamada önemlidir.
(EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar