Asgari ücret pazarlığında ilk toplantı

Asgari ücret pazarlığında ilk toplantı
Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını bugün yapıyor. Yeni asgari ücretin ay sonuna doğru açıklanması bekleniyor.

Artı Gerçek - Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu yıl geçmiş yıllardan farklı olarak tüm toplantılarını Çalışma Bakanlığı'nda yapacak. Bugün saat 14:00'deki toplantıya işçi, işveren ve hükümet temsilcileri katıldı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi, işveren ve hükümetten 5'er temsilci yer alıyor. Her yıl olduğu gibi işçi kesimini Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), işveren kesimini ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor.

Bakanlık temsilcisinin başkanlık ettiği komisyonda kararlar oy çokluğuyla alınıyor. Oyların eşitliği halindeyse başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Asgari ücret halen net 5 bin 500 TL.

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin'in dün yaptığı açıklamaya göre, Türkiye'de çalışanların yüzde 37'si asgari ücreti. DİSK ise bu rakamın yüzde 50 civarında olduğunu belirtiyor.

TARAFLAR NE DİYOR?

TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, yeni asgari ücrete ilişkin, "İşverenlerimizin razı olduğu, işçi tarafının memnun olduğu, aynı zamanda da işletmelerimizi koruyan; dengeli, istikrarlı bir rakam için biz de elimizi taşın altına koyacağız" demişti.

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay ise Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nda 4 kişilik bir ailenin açlık sınırına dikkat çekerek, asgari ücrette 7 bin 785 liranın kırmızı çizgileri olduğunu söylemiş ve eleştirilerin hedefi olmuştu.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise “Asgari ücretin net 13 bin 200 TL olması gerekir” çağrısında bulunmuştu.

Çalışma Bakanı Vedat Bilgin de, zam oranıyla ilgili "Yüzde 50 zam olur mu?" sorusuna "Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım" yanıtını vermişti. Bilgin dün yaptığı açıklamada ise " "Biz asgari ücreti artırdığımız zaman, reel ücretler de yeniden ayarlanıyor. Dolayısıyla ortalamayı yukarıya doğru taşıyan bir asgari ücret politikasını izlediğimizi belirtmek isterim" dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)

Öne Çıkanlar