Bankalardan yapılandırma isteyen isteyene

Son dönemde bankalarla yapılandırma için masaya oturan şirketlerin yapılandırmaya konu olan borçlarının toplamı 20 milyar doları buluyor.

Bankalardan yapılandırma isteyen isteyene

Henüz birkaç yıl önce kurumsal kredilerini artıran bankalar, şimdiyse borçların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili olarak şirketlerden gelen talep artışıyla karşı karşıya.

TL'deki değer kaybının etkisiyle Türk şirketlerinin döviz borcunun maliyetinin artması sonrasında yeniden yapılanmalardaki artış, ödenmemiş kredi miktarının da yükselmesi riskini oluşturuyor.

Liranın düşüşünü engellemek için faizlerin artırılması ile birlikte borçlanma maliyetleri yükselirken bazı büyük gruplar neredeyse 20 milyar doları bulan kredinin yeniden yapılandırılmasını talep ediyor.

Merkez Bankası'ndan TL'yi istikrara kavuşturma hedefiyle gelen faiz artırımı adımı da borçlanma maliyetlerini artırıyor.

BORÇLARA ÇÖZÜM ARANIYOR

Bloomberg Intelligence Analisti Tomasz Noetzel, e-posta notunda, kredi maliyetlerinin yükselmesiyle birlikte, "Merkez Bankası'nın faiz artırımı hamlesine rağmen liranın hala zayıf olduğunu" ve krediye ulaşma imkanının daha fazla zorlaşabileceğini ifade etti. Noetzel, "Faizlerin yükselişi ve liranın TCMB hamlesine rağmen halen zayıf kalmasıyla borç servisi kapasitesi daha da erozyona uğrayabilir" diyor.

Doğuş Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, geçen ay bankalardan yaklaşık 2.5 milyar dolarlık yeniden yapılandırma talebinde bulundu. Yıldız Holding AŞ, bu ay 5.5 milyar dolarlık kredi yeniden yapılandırmasında anlaştığını açıkladı.

Türkiye'nin en büyük telekomünikasyon şirketi Türk Telekom'un yeniden yapılandrıma görüşmeleri başladıktan yaklaşık iki yıl sonra bankalar, 4.75 milyar dolarlık ödenemeyen borca ilişkin çözüm önerilerini değerlendiriyor.

Bankalardan yapılandırma isteyen isteyene - Resim : 1

Bloomberg'in derlediği verilere göre son zamanlarda yapılandırma talebinde bulunan bazı şirketler ve yapılandırmaya konu olan borçlarının tutarı şöyle sıralandı:

Yıldız Holding: 6,5 milyar dolar

Otaş: 4,8 milyar dolar

Doğuş Holding: 2,5 milyar dolar

IC İçtaş-Astaldi: 2,3 milyar dolar

Gama Grup: 1,5 milyar dolar

Boyabat Enerji Santrali: 0,9 milyar dolar

Yeni Elektrik: 0,7 milyar dolar

Akenerji: 0,6 milyar dolar

(EKONOMİ SERVİSİ)

Merkez Bankası Bankalar yapılandırma Bloomberg Türk bankaları döviz borcu değer kaybı