Bir tonu 435 euroya alıcı buldu: Hindistan'ın ihracat yasağı buğday fiyatlarını uçurdu

Bir tonu 435 euroya alıcı buldu: Hindistan'ın ihracat yasağı buğday fiyatlarını uçurdu
Hindistan'ın buğday ihracatını yasaklaması piyasaları sarstı. Türkiye'nin de Hindistan'dan buğday ithal edeceği haberleri çıkmış ancak Tarım ve Orman Bakanlığı'nca doğrulanmamıştı.

+GERÇEK - Buğday uluslararası piyasada sert yükselişe devam ediyor. Hindistan’ın ihracat yasağı kararının etkisiyle haftanın ilk işlem gününde yüzde 5,59 artış kaydeden buğday, 12,47 doları gördü. Euronext Borsası'nda ise bir ton buğday 435 euroya alıcı buldu.

Türkiye’nin de Hindistan’dan buğday alacağını iddia edilmiş ancak bu haber Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan doğrulanmamıştı.

Buğday, geçen haftaki sert yükselişini bu haftaya da taşıdı. Haftanın ilk işlem gününde yüzde 5,59 artış kaydeden buğday, 12,47 doları gördü. Buğday piyasasında Hindistan’ın ihracat yasağı kararı etkisini sürdürüyor. Hindistan, gıda güvenliğini riske atması nedeniyle buğday ihracatını yasaklamıştı.

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, yaptığı açıklamada, Hindistan’da hükümetin, artan iç fiyatları kontrol etmek için buğday ihracatını kısmen yasakladığını hatırlatarak, buğday fiyatlarında Rusya-Ukrayna savaşına yönelik belirsizliklerin etkili olmaya devam ettiğini söyledi.

Chicago Ticaret Borsası’nda ise işlem gören buğday yüzde 6,2, pirinç yüzde 2,2 ve soya fasulyesi yüzde 1,1 değer kazanırken, mısır yüzde 0,4 değer kaybetti.

Dünya gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım da, aynı duruma dikkat çekerek, "Hindistan buğday ihracatını yasakladı diye aç mı kalacağız? Dünya buğday üretimi 775 milyon ton, tüketim 788 milyon ton. Stoklar eriyor" dedi.

Tarımsal üretimi ithalata bağımlı hale gelen Türkiye'nin, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş nedeniyle buğday ithalatını Hindistan'dan yapacağı ve 50 bin ton buğday sipariş edildiği yönündeki haberlerin basında yer alması sonrası Tarım ve Ormancılık Bakanlığı'ndan açıklama geldi. Bakanlığın Twitter hesabından yapılan yazılı açıklamada, bazı basın ve yayın organlarında ortaya atılan Türkiye'nin Hindistan'dan buğday ithal ettiğine dairin haberlerin gerçek olmadığı öne sürüldü.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar