Birleşik Arap Emirlikleri açıkladı: Varlık Fonu'ndaki şirketlere talibiz
BAE varlık fonu ADQ Başkanı Al Suwaidi, Financial Times'a yaptığı açıklamada, zayıf TL'nin kendileri için fırsat yarattığını, Varlık Fonu bünyesindeki şirketler için görüştüklerini söyledi.
ARTI GERÇEK - Abu Dabi Kalkınma Holding (ADQ) Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Hassan Al Suwaidi, Türkiye'deki yatırım hazırlıkları ile ilgili İngiliz Financial Times gazetesine dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
TL'deki zayıflığın fırsatlar sunabileceğine dikkat çeken Al Suwaidi, "Eğer uzun vadeli bakarsanız, Türkiye'de varlık satın almak için harika bir zaman" dedi.
Zayıf TL nedeniyle Türkiye'de satın alma yapmak için ‘harika bir zaman' olduğunu belirten Al Suwaidi, Türkiye Varlık Fonu ile bir dizi fırsatla ilgili görüşme halinde olduklarını, TVF bünyesindeki şirketlerin de masada olduğunu söyledi.
TL'nin serbest düşüşte olduğu, kriz uyarılarının arttığı ve çok az yabancı yatırımcının yatırım yapmaya gönüllü olduğu bir dönemde Abu Dabi kamu yatırım fonu tarafından Türkiye'ye milyarlarca dolarlık yatırım sözü verildiğini hatırlatan FT, fonun Türkiye'de şu an yatırım peşinde olduğunu, finans, lojistik ve gıda sektörlerinin ön planda olduğunu aktardı.
10 MİLYAR DOLARLIK FON AYRILDI
Abu Dabi Kalkınma Holdingi Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Hassan Al Suwaidi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan’ın 24 Kasım 2021 tarihinde Ankara'da imzaladığı işbirliği anlaşmalarının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunmuştu.
Al Suwaidi, "Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye’de yatırım yapmak üzere 10 milyar dolarlık bir fon ayırmıştır" demişti.
İlişkileri yıllardır bölgesel sorunlardan dolayı bozuk Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), son dönemde ekonomik bağlarını güçlendirmeye ve aradaki gerilimi azaltmaya odaklanmak adına görüşmeler yürütüyordu.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve BAE’nin fiili lideri veliaht prens Muhammed bin Zayed el Nahyan, istihbarat ve hükümet yetkililerinin temaslarının ardından geçen ağustosta telefonda görüşerek yakınlaşmayı hızlandırmıştı.
Son olarak iki ülke arasında ticari ve ekonomik iş birliğini geliştirmek için mutabakat zaptı imzalanmış, BAE’nin Türkiye’de yatırım atağına hazırlandığı kaydetmişti.
BOTAŞ VE TÜRK TELEKOM
Son olarak, TVF portföyünde yer alan bir kamu iktisadi teşebbüsü olan BOTAŞ’ın ithalattan doğan vergilerinden, Hazine’nin vazgeçmesine dair düzenleme yapılacağı bildirilmiş, bunun için ‘özelleştirmeye hazırlık’ yorumları yapılmıştı.
Hükümetin BOTAŞ’ın doğalgaz ticareti ve iletim bölümlerinin ayrılması, daha kârlı iletim bölümünün ileride hisse satışına uygun hale getirilmesini amaçladığı sektör kaynaklarınca ifade edilmişti.
BOTAŞ, doğalgaz ve petrol ticareti, depolaması ve taşımacılığı gibi konularda faaliyet gösteriyor.
Öte yandan, TVF, Türk Telekom’un toplam sermayesinin yüzde 55’ini temsil eden paylarını satın almak amacıyla LYY Telekomünikasyon A.Ş.’yle görüşmelere başladığı duyurmuştu.
Daha önce, yönettiği 110 milyar dolarlık varlıkla BAE’nin en büyük üçüncü fonu olan ADQ’nin sağlık ve finansal teknoloji sektörlerinde yaklaşık 1 milyar dolar yatırıma hazırlandığı bildirilmişti. ADQ, perakende sipariş sağlayıcı Getir’e de yatırım yapmıştı.