Bloomberg: Bankaların varlık yönetimi şirketi kurma planı durduruldu

Bloomberg: Bankaların varlık yönetimi şirketi kurma planı durduruldu
Bloomberg'de yer alan habere göre, Türkiye bankalarının sorunlu kredilerini aktarmak için kurmayı düşündüğü varlık yönetim şirketi planlarının askıya alındığı belirtildi.

Türkiye bankalarının sorunlu kredileri devretmek için kurmayı planladığı varlık yönetim şirketi için çalışmalar durduruldu.

Türkiye bankaları, kötü kredilerinin bir kısmından indirimli olarak kurtulmaktansa, kendilerinin geri almalarının daha iyi olacağı iddiasıyla, sorunlu borçlarını devralacak bir varlık yönetimi şirketi kurma planını askıya aldı.

Bloomberg'de yer alan ve konuyla ilgili kaynaklara dayandırılan habere göre bankalar borçları yapılandırabilecekken varlık yönetim şirketine devretmenin doğru olmadığını düşünüyor.

Ekonomide yeni bir dalgalanma olması durumunda planın yeniden gözden geçirilebileceği ifade ediliyor.

Türkiye Bankalar Birliği tarafından yapılan açıklamada varlık yönetim şirketi kurmak için çalışmaların devam ettiği belirtildi, ancak detay verilmedi.

Bankalar, borçları yeniden yapılandırıp alacaklarını tahsil edebilecekken, tahsili gecikmiş kredileri değerinden daha düşük bir fiyata satmak konusunda isteksizler.  Ancak yeni bir ekonomik şok halinde planın yeniden canlandırılması gündeme gelebilir.

Varlık yönetim şirketleri; bankalar, özel finans kurumları ve diğer mali kurumların tahsili gecikmiş alacaklarının satın alınması, yeniden yapılandırılarak tahsil edilmesi amacına yönelik faaliyet gösteriyor.

Bankalar, IMF tahminlerine bakarak bu fikir değişikliğini yapıyor.  IMF, 750 milyar dolarlık Türkiye ekonomisinin 2020’de aynı marjla küçüldükten sonra gelecek yıl yüzde 5 büyüyeceğini tahmin ediyor.

Türk bankaları, Coronavirus salgını başlamadan önce bile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın büyümeyi ekonomideki her alanın önüne almasıyla kredi talebini artırmaya odaklanmasının anahtarı oldu.

Kur krizine ve işletmelerin Covid-19 salgınını kontrol altına alma önlemlerinden etkilenmesine yardımcı olacak bir borç yeniden yapılandırma dalgasına rağmen, resmi verilere göre takipteki krediler, ocak ayındaki yüzde 5,3’ten ağustos sonunda yüzde 4,1’e düştü. Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’na göre (EBRD), kredi verme hızı yavaşladığında, kötü borçlar çok daha büyük sorun haline dönüşebilir.

 

Öne Çıkanlar