Bölge illerinde inceleme: 'Devlet tefeci olmuş'

‘Eskiden tefeciler vardı, şimdi tefecinin kendisi devlet olmuş. Yardım için gittiğimizde gıda paketi veriyorlar. Bankalar, borcum karşılığında makarna ve çayı kabul etmiyor ki...’

Bölge illerinde inceleme: 'Devlet tefeci olmuş'

CHP Ekonomi Masası, Siirt, Bitlis, Muş, Bingöl ve Diyarbakır’ı kapsayan beş Güneydoğu kentine yaptığı ziyarette esnafın, çiftçinin ve yurttaşın sorunlarını dinleyerek raporlaştırdı. Rapora göre heyetin görüştüğü kesimlerin "Geçen yıl yüzde 7.5 olan kredi faizi bu yıl yüzde 17.5. Sakın bu kredilerin eline düşmeyin. Eskiden tefeciler vardı, şimdi tefecinin kendisi devlet olmuş durumda" ifadeleri dikkat çekti.

Cumhuriyet’in haberine göre CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın hazırladığı bilgi notunda yapılan bölge ziyaretlerinde şu noktalar öne çıktı:

-Diyarbakır’da çiftçiler Silvan Sulama Kanalı’nın tamamlanmasını istiyor. Çiftçiler, "Kanal İstanbul’da ısrar edileceğine Kanal Silvan tamamlansa üreticilerin hiçbir sıkıntısı kalmaz" diyor.

-Kuraklık, artan ilaç ve gübre fiyatları nedeniyle de zor günler geçirdiklerini belirten çiftçiler, 2020 Haziran’da tonu 2 bin 250 TL olan DAP gübrenin fiyatının bu yıl 5 bin 600 TL’ye çıktığını belirtiyor.
Bölge illerinde inceleme: 'Devlet tefeci olmuş' - Resim : 1
-Odalara kayıtlı esnaf sayısı azalırken, bu kesimin temsilcilerinin şu vurgusu dikkat çekiyor: "Krediler nefes vermek bir yana nefes kesecek cinsten. Geçen yıl yüzde 7.5 olan kredi faizi bu yıl yüzde 17.5. Sakın bu kredilerin eline düşmeyin. Eskiden tefeciler vardı, şimdi tefecinin kendisi devlet olmuş durumda."

‘BANKALAR BORCUM KARŞILIĞINDA MAKARNE VE ÇAY İSTEMİYOR Kİ’

-Diyarbakır’da bir kantin işletmecisi ise yaşadığı sorunları şöyle anlattı: "Devletten bize gelen, bugüne kadar son hibe ve kira desteği dahil toplam 9 bin lira. BAĞKUR primim, kira borcum çoktan 50 bin lirayı geçti. Kredi kartı borcumuzu hiç saymıyorum. Yardım için belediyeye, kaymakamlığa gittiğimizde gıda paketi veriyorlar. Devletin bankaları, borcum karşılığında makarna ve çayı kabul etmiyor ki."
Bölge illerinde inceleme: 'Devlet tefeci olmuş' - Resim : 2

‘1 YILA KALMAZ BESİCİLİK BİTER, İNSANLAR İŞSİZ KALIR’

Bölgenin önemli geçim kaynaklarından biri hayvancılık. Ancak besiciler geçen yıl 80 lira olan yemin bu yıl 160 TL’ye çıktığını belirtiyor. Raporda göre Muşlu bir besici de şunları söyledi: "Hayvan almak çok pahalı değil. Asıl derdimiz onu nasıl doyuracağımız. Bakamadığımız için kapatmak zorunda kalıyor, hayvanları yok pahasına satıyoruz, sermayemizi kaybediyoruz. Bu bölgelerde bir yıla kalmaz besicilik biter. İnsanlar da işsiz kalır."
Bölge illerinde inceleme: 'Devlet tefeci olmuş' - Resim : 3

kanal istanbul banka çiftçi kredi borç esnaf ekonomik kriz