Borsada manipülasyon operasyonu: Sekiz gözaltı

Borsada manipülasyon operasyonu: Sekiz gözaltı
Borsa bankacılık hisselerinde dolandırıcılık iddiasıyla açılan soruşturmada aralarında Mehmet Akdere'nin de bulunduğu sekiz kişi gözaltına alındı.

Artı Gerçek - İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, borsada işlem bazlı piyasa dolandırıcılığı ve Sermaye Piyasası Kanunu'na muhalefet edildiği iddiaları üzerine soruşturma başlattı.

İstanbul merkezli dört ilde, haklarında gözaltı kararı verilen 10 şüpheliden sekizi gözaltına alındı. İki şüphelinin ise yurt dışında olduğu belirlendi. Borsa tarihinin ilk vadeli işlemler krizinin sorumlusu olarak gösterilen Mehmet Akdere'nin yanı sıra Ahmet Can Teoman ve Bekir Sani Karayal'ın eşinin de gözaltına alınanlar arasında olduğu öğrenildi.

NE OLMUŞTU?

Borsa İstanbul’da başta bankacılık hisseleri olmak üzere bazı hisseler yüzde 100’ün üzerinde değer kazanmış, ardından ciddi ralliler yaşanmıştı. Akbank’ta yaşanan ortak satışı sonrası bankacılık sektörü hisselerinde sert düşüşler başlamıştı.

Bu dönemde borsadaki rekorlar gündeme Ahlatcı Yatırım’ın adını getirmişti.

Ahlatcı Yatırım’ın sahibi, Oda TV’ye kendilerinin aracı olduğunu dile getirerek, "Söz konusu işlemleri yapan kişi Mehmet Akdere bizimle birlikte 11 yatırım şirketi ile daha iş yapmaktadır ve bizim özel bir müşterimiz değildir" demişti.

Akdere’nin Sabancı Holding, İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Türk Sınai Kalkınma Bankası (TSKB), Şekerbank ve Net Holding gibi kritik hisselerde manipülasyonları uzun süre konuşulmuştu.

İttifak Holding’in de eski yönetim kurulu başkanı olan Akdere 2009 yılında borsadaki tabir ‘keriz silkeleme’ yöntemiyle ‘manipülasyon yaptığı için’ tutuklanmıştı. Vurgun iddiaları 30 milyon liraya yakındı.

SPK CEZA KESMİŞTİ

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından 2019’daki açıklamada şu sözlere yer verilmişti:

"Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık (HURGZ) pay piyasasında 14.11.2019-21.11.2019 döneminde gerçekleştirilen işlemler ile ilgili olarak yapılan inceleme sonucunda, HURGZ pay piyasasının arz ve talebi ile fiyatı hakkında yanıltıcı izlenim uyandırdıkları gerekçesi ile Akdere İnşaat Turizm’e 15 milyon 183 bin 465 lira, Ahmet Can Teoman’a 1 milyon 179 bin 701 lira, Hakan Bahadır’a 5 milyon 307 bin 288 lira, Filiz Kumru’ya 491 bin 568 lira ve Poyraz Teoman’a 722 bin 2 lira olmak üzere toplamda, 22 milyon 884 bin 24 lira idari para cezası kesildi." (EKONOMİ)

Öne Çıkanlar