Buğday ekimi ertelenmişti: Yağışlar Edirneli çiftçilere umut oldu
EDİRNE- Edirneli çiftçiler iki yıldır kuraklıkla boğuşuyor. Geçen yıl kış ve ilkbahar aylarında yeterli yağış alamayan kentte buğday, ayçiçeği ve çeltikte rekolte kaybı yaşandı. Bu yıl da kuraklık nedeniyle çiftçilerin bir kısmı buğday ekimini erteledi. Bir kısmı da kuru toprağa ekim yaptı. Beklenen yağış ise hafta sonu geldi.
'YAĞMURA HALEN İHTİYAÇ VAR'
Artı Gerçek'e konuşan Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, "Son yağışla birlikte toprakta belli bir tav (nem) oluştu. Buğdaylar çıkmaya başladı. Kuru toprağa ekilen buğdayların çıkmasında artık bir sıkıntı olmaz. Ekemeyen üreticilerimiz de bu yağmurla birlikte ekim yapıyor. Toprak doyuma ulaşmadığı için yağmura halen ihtiyaç var" dedi.
Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı
'ÇİFTÇİ TARLASINA GİRDİ'
Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu da, "Aşırı kuraklık nedeniyle toprak adeta beton gibiydi. Şimdi kışlık ekim yapılacak duruma geldi. Çiftçi artık tarlasına girdi, toprağını sürmeye başladı. Daha önce kuru toprağa yapılan ekimler için de iyi oldu. Ancak ürünün gelişimi için bunun devamı gelmeli. Hatta kar yağışı lazım. Ağır ağır yağması lazım ki toprak suyu emsin. Su ürünün kökleri dahil alt katmanlara inmeli" diye konuştu.
'ÇOK İYİ YAĞIŞ ALDIK'
Lalapaşa ilçesine bağlı Ortakçı Köyü'nde yaşayan üreticilerden Cengiz Günaydın ise bölgenin ekim için çok iyi bir yağış aldığını söyledi.
Günaydın, "Tam ekim yağışı aldık. Daha önce bir miktar kuru yere ekim yapmıştım, esas bundan sonra ekeceğim. Şu an yağıştan dolayı yerler ağır. Bu haliyle ekim yapılmaz. Önce tarlaya girip toprağı havalandırmak gerekiyor. Bir iki gün sonra da ekim işine girişeceğim. Bölgede ekimin kasım ayı sonuna kadar süreceğini tahmin ediyorum" dedi.
Batman Belediyesi kayyımı Buğday Pazarı’nı satışa çıkardı
Prof. Dr. Karagöz: Türkiye'de buğday genetik çeşitliliğinin yüzde 92'sini kaybettik