Çay üreticilerinden, ÇAYKUR'a tepki: 'Ya çaylarımızı alsınlar, ya da ÇAYKUR'u bize versinler'

Çay üreticilerinden, ÇAYKUR'a tepki: 'Ya çaylarımızı alsınlar, ya da ÇAYKUR'u bize versinler'
ÇAYKUR'un yaş çay alım fiyatını maliyetin altında açıklaması ve alım kontenjanını düşürmesi, üreticilerin tepkisine neden oldu. Çay üreticileri, "Madem çay alım yerleri kapatılacak kadar doluluk oluyor, her sene neden ÇAYKUR zarar açıklıyor?" diye sordu.

Atakan ASILBAY


Artvin - Ziraat odaları çayın kilogram maliyetini 17-18 TL olarak hesaplanmasına rağmen ÇAYKUR, bu yıl yaş çay alım fiyatını 17 TL, üretici desteğini de kilogram başına 2 TL olarak açıkladı. Birçok ilde eylemler yapan çay üreticileri, çayları yere dökerek tepkilerini gösterirken, Rize ve Artvin Ziraat Odaları Ulusal Çay Konseyinden istifa etti.

ÜRETİCİ, ÇAYI UCUZDAN SATMAK ZORUNDA KALDI

ÇAYKUR, şimdi de kontenjan uygulaması ile üreticinin tepkisi ile karşı karşıya kaldı. ÇAYKUR, ikinci sürgün yaş çay kampanyasında dönüm başına 50 kilogram olan çay alım kontenjanını da önce 30'a sonra 25'e indirdi. Çay üreticisi özel sektöre daha ucuz fiyattan çay satmak zorunda kaldı. Artı Gerçek'e konuşan çay üreticileri bu duruma tepki gösterdi.

'BUNUN NERESİNDE ADALET VAR?'

Çay üreticisi Hakan Yıldırım, çay üreticisinin durumunun her geçen yıl daha da kötüye gittiğini söyledi. Emeklerinin karşılığını talep ettiklerini belirten Yıldırım "Benim en çok canımı sıkan emeğimiz sömürülürken kimsenin ses çıkarmaması. Biz devletin ameleliğini yapmak zorunda mıyız? Devlet bizden vergi almasını çok iyi biliyor ancak iş kendilerinden emeğimizin hakkını istemeye geldiğinde bizi ya copluyorlar ya da gözaltına alıp ses çıkarmamızı engelliyorlar. Hem hakkımızı vermeyecekler hem de her şeye vergi koyup ödettirecekler. Bunun neresinde adalet var? Bize doğru dürüst fiyat vermeyen ÇAYKUR, kuru çaya zam yaptı. Markete gittiğimizde en pahalı fiyattan çay satmasını biliyor. Şimdi gelin görün alım yerleri kapalı, ÇAYKUR çay almıyor. Neymiş doluluk varmış. Madem çay alım yerlerinin kapatılacağı kadar doluluk oluyor her sene neden ÇAYKUR zarar açıklıyor?" diye sordu.

'VERSİNLER ÇAYKUR'U BİZ YÖNETELİM'

Başka bir çay üreticisi Perihan Aydın ise içinde bulundukları durumu şöyle özetledi:

"Şu anda perişan durumdayız. Çayımızı topluyoruz ama satamıyoruz. Çiftçiyi ikinci plana atan böyle bir sistem nerede görülmüş? ÇAYKUR, çay almıyor bunu fırsata çeviren özel sektör utanmadan '15 TL'den bize çay satın' diyor. Bunu üreticiye söylerken de asla ve asla utanmıyorlar. İnsanlar mecbur olduğu için çaylarını satmak zorunda bırakılıyor. Ya artık çayımızı alsınlar ya da ÇAYKUR'u bize versinler, biz yönetelim. İsyan etmemek elde değil, nasıl isyan etmeyelim. Vicdanı olan, hakkını savunan herkes isyan etmeli artık bu duruma. Yoksa onlar zenginleştikçe biz daha da fakirleşeceğiz. Böyle bir düzeni asla kabul etmiyorum."

whatsapp-image-2024-07-19-at-14-09-30.jpeg

'EMEĞİMİZİ GASP EDİYORLAR'

Çay Üreticisi Umut Ustabaş ise şunları anlattı:

"ÇAYKUR'U kontenjanı 25 kiloya düşürmesi halkın, özel sektöre düşük fiyattan çay satıp emeğinin gasp edilmesidir. Doluluk var deyip alım yerlerini kapatıyorlar. Madem doluluk var, fabrikalar yetersiz bindikleri arabaları, şaşalı hayatlarını bırakıp fabrika açsınlar. En azından istihdamı sağlamış olurlar, memlekete faydalı bir iş yaparlar. Zaten çaya verilen taban fiyat üreticinin beklentisinin altında kaldı.

Şimdi de özel sektöre 12 TL'den çay satmak zorunda kalıyorlar. Her sene çay sezonu başlamadan ÇAYKUR zarar açıklıyor. Devlet bugün üreticiden çay almayıp üreticiyi özele mahkum ediyor. Her gün yaşamanın zorlaştığı ülkede ÇAYKUR üreticiye bir tokat daha atmış oluyor. Ancak unutuyorlar bir gün gelecek ve bu yaptıklarının hesabı sorulacak. bizden çaldıkları emeği, sömürdükleri günlerin hesabını elbette ki soracağız." (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar