Çay üreticisinin fiyat belirsizliği isyanı
Çay üreticisi, taban fiyatın belirlenmemesi ve özel sektörün düşük fiyat dayatmasından dertli. 1 milyon kişi ürünün fiyatını bilmeden ÇAYKUR ve özel sektöre çay satmak zorunda.
EKONOMİ - 2017 yılı yaş çay kampanyası açılalı bir hafta oldu ancak yaş çay taban fiyatı henüz açıklanmadı. Rize başta olmak üzere Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Trabzon, Artvin, Giresun ve Ordu illerinde yaş çaydan geçimini sağlayan yaklaşık 1 milyon kişi, ürünün fiyatının ne olduğunu bilmeden ÇAYKUR ve özel sektöre çay satmak zorunda kalıyor. Fiyatın belirlenmemesini fırsat bilen özel sektör kuruluşları ise üreticilerden geçen yıllın yaş çay taban fiyatı olan 1.90 liranın altında fiyata çay almaya başladı. Bu duruma tepki gösteren çay üreticileri hükümetin bir an evvel fiyat açıklamasını istiyor.
'EVET MESAJI VERDİK NE OLDU?'
Evrensel gazetesinin haberine göre, Rize İkizdere’de yaş çay Üreticisi İsmet Ekşi, üretici ile dalga geçildiğini belirterek, "Ben hükümete kızmıyorum, kendimize kızıyorum. 'Hemşehrimizi mahcup etmeyelim, evetler yüzde 90 olmalı, buradan Türkiye’ye mesaj vermeliyiz' dedik. Verdik mesajı, ne oldu şimdi? Çay kampanyası başladı, kota kondu. Şimdi ise randevulu çay alım sistemi uygulanıyor. Olgunlaşan çayı toplamasak kalite düşüyor, çay kartlaşıyor, kilo kaybı da oluyor. Bu durumda tek çaremiz özel sektör. Özel sektör ise durumu fırsata dönüştürüyor ve geçen yılın taban fiyatının altında çay alıyor. Bu rezillikten başka hiçbir şey değil. Evetin karşılığını böylece almış olduk" dedi.
GENEL MÜDÜR ÖZELE YÖNLENDİRİYOR
Trabzonlu Celal Akaç ise şunları söyledi: Of ilçemizde, yaptığımız bir toplantıda gündeme geldi. Üreticinin yüzde 80’i piyasaya ürün vermeden ÇAYKUR kontenjan uygulamaya başlamış! ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun, uygulamalarıyla özel sektör fabrikalarına milleti yönlendirme gayreti içinde olduğu konuşuluyor. Üretici çok zor durumda.
Bir başka çay üreticisi ise ÇAYKUR’un Varlık Fonu'na devri sırasında verilen vaatleri hatırlatarak, "Hani Varlık Fonu’na devredilen ÇAYKUR bu yıl yenilenerek daha güzel bir kampanya başlatacaktı. Artık bizleri kandırmaktan vazgeçsinler, özel sektör geçen yılın taban fiyatının altında çay almaya başladı, onlar için tam bir fırsat" diye konuştu. Bülent Gürsoy adlı üretici ise şu iddiayı gündeme getirdi: 1.90’a değil 1.75’e çay alıyor özel. Bu insanlara, Ramazan’a 1 hafta kala bu eziyeti çektirenleri Allah’a havale ediyorum.
TABAN FİYATI EN AZ 3.50 OLMALI
Aynı zamanda çay üreticisi olan Emek Partisi Fındıklı İlçe Başkanı Hasan Zorlucan, ziraat odalarının siyasi davrandığını, odaların bu nedenle sustuklarını belirtti. Üreticilerin tepkili olduğunu ancak örgütlü bir yapı içerisinde olmadıkları için yakınmaktan başka bir şey yapamadıklarını dile getiren Zorlucan şöyle devam etti: ÇAYKUR bugün kotanın dışında 15 kilogram kontenjan uygulamasına başladı. Bu da üreticinin özel sektörün kapısına mahkum olması demektir. Bütün bunlar yetmezmiş gibi kampanya başlayalı 1 hafta oldu, yaş çay taban fiyatı henüz açıklanmadı. Bu durumu fırsat bilen özel sektör birçok bölgede adeta korsanvari 1,70 ve 1,75 liradan çay alımları yapıyor. Üretici ne yapacağını şaşırmış durumda.
Devletin bu duruma müdahale ederek özel sektörü denetim altına alması gerektiğini belirten Zorlucan, "Devlet bir an evvel yaş çay taban fiyatı açıklamasını yapmalı ve özel sektörü korsanvari alımlarını kontrol altına almalı, üreticinin daha fazla mağdur edilmesini önlemelidir. Ayrıca fabrikaları tam kapasite çalıştırıp kota ve kontenjan uygulamasını artırmalı, devamında bu uygulamalardan vazgeçmelidir" dedi. Zorlucan, açıklanacak yaş çay taban fiyatının ise en azından üreticinin maliyet giderlerini karşılayacak olan 3.50 lira gibi bir rakam olması gerektiğini ifade etti.