'Mutfaktaki yangını başkanlık sistemi harladı'

'Mutfaktaki yangını başkanlık sistemi harladı'
CHP'li Erdoğdu, 'Tek adam rejiminin hayata geçirildiği Haziran 2018’den beri hayat pahalılığı gıdaya yaklaşık bir buçuk kat daha fazla yansıdı' dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, bugün açıklanan enflasyon rakamlarını yorumladı. Yıllık enflasyonun  yüzde 19,50 olarak gerçekleştiğini belirten Erdoğdu, gıda ve alkolsüz içecekler kalemindeki artışın ise yüzde 31,8 olduğunu söyledi. Bu  kalemin endeks tarihindeki en yüksek yıllık artış rakamı olduğunu  kaydeden Erdoğdu, "Başka bir deyişle son 15 yılın en yüksek gıda  enflasyonunu yaşıyoruz" dedi.

Erdoğdu, TÜİK tarafından bugün açıklanan enflasyon rakamlarına  ilişkin yaptığı değerlendirmede, enflasyondaki dengelenme sürecinin şubat ayından itibaren son bulduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Yıllık enflasyon yüzde 19,50 olarak gerçekleşti. Fiyatlar genel  düzeyi bir önceki aya göre yüzde 1,69 oranında arttı. TÜİK sepetinde yer alan 418 maddeden 294'ünün fiyatı arttı. Yerel seçimlerin hemen  ardından sökülmeye başlanan tanzim çadırlarında satışı yapılan ürünler arasında kuru soğanın fiyatı sadece bir ay içinde yüzde 31,5, patatesin  yüzde 23,2, domatesin yüzde 21 arttı. Yurttaşlarımız içinde yaşadığı  evlerinin çatısını aktarmak veya çeşitli düzeyde tamiratını yapmak  için yüzde 38 daha fazla harcama yapmak zorunda."

SEBZE FİYATLARI YÜZDE 96,3 MEYVE YÜZDE 30 ARTTI

Aylık bazda fiyat değişimlerine bakıldığında en yüksek artışın yüzde 7,5 ile tütün ve et fiyatlarında görüldüğüne dikkat çeken Erdoğdu, şöyle devam etti:

"Aylık gıda fiyatları artışı yüzde 1,46 oldu. Gıda ve alkolsüz  içecekler kaleminde artış yüzde 31,8. Bu kalem endeks tarihindeki en yüksek yıllık artış rakamı. Başka bir deyişle son 15 yılın en yüksek  gıda enflasyonuna ulaşıldı. Halkımız gıdaya TÜİK ortalamasından daha fazla harcama yapıyor. Dolayısıyla daha yüksek bir enflasyon görmeye  devam ediyor. İşlenmemiş gıda enflasyonu yüzde 45,7 taze sebze-meyve  enflasyonu yüzde 74 olarak kaydedildi. Yıllık oranda en yüksek fiyat  artışı sebze kaleminde gerçekleşti, sebze fiyatları yüzde 96,3  oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 30 arttı."

Erdoğdu, üretici fiyatlarındaki artışın, tüketici fiyatlarının çok  üstünde olduğuna işaret ederek, "Yıllık artış oranı yüzde 20,1. Enerjideki yıllık artış yüzde 52,3, ara malında ise yüzde 34,7. Bu rakamlar üretici maliyetlerindeki artış kaynaklı olarak tüketici  fiyatlarına yukarı yönlü baskının devam edeceğini gösteriyor" dedi.

HESAP BİLMİYORLAR

30 Nisan'da enflasyon raporu açıklayan Merkez Bankası'nın gıda ve enerjide yukarı yönlü güncellemeye karşın yılsonu enflasyon beklentisini değiştirmediğini hatırlatan Erdoğdu, şu görüşleri dile getirdi:

"2019'un takip eden aylarında talebin azalmasına ve devletin yönlendirdiği fiyatlarda enflasyonu aşağı yönlü çekecek düzenlemelerine işaret ederek gıda fiyatları daha fazla artsa da yılsonunda enflasyon yüzde 14,6 olur açıklamasında bulundular. Ancak daha bu açıklamadan 24 saat geçmeden sigarada maktu vergi yükseltildi, cep telefonu alımında ödenen Özel Tüketim Vergisi artırıldı.

ARTIŞ TAM GAZ DEVAM EDİYOR

Dolayısıyla devletin yönlendirebileceği fiyatlarda da artış tam gaz devam ediyor. Bir elin yapmaya kalktığını diğer el engelliyor, sonuç  krizde yönsüz kalmaktır. AKP ekonomi yönetiminin gündemine göre açıklama yapan Merkez Bankası saygınlığını tamamen yitirdi. 2010 yılından bu yana enflasyon hedefini tutturamıyor. Merkez Bankası'nın enflasyon öngörüsüne ulaşılması 2018'deki baz etkisiyle ve fiyat artış temposunun çok hızlı bir şekilde azalmasıyla mümkün olabilir. 2019 yılının kalan sekiz aylık bölümünde fiyatların sadece yüzde 10,2 artması gerekiyor ki Merkez Bankası'nın açıkladığı enflasyon öngörüsü tutsun."

MUTFAKTAKİ YANGINI BAŞKANLIK SİSTEMİ İLE BAŞLADI

Ana harcama gruplarına göre endeks değerleri üzerinden değerlendirme yapıldığında, mutfaktaki yangının başlangıcının tek adam rejimi olduğunun görüldüğünü ifade eden Erdoğdu, "Ekim 2016’da Devlet Bahçeli’nin Anayasa değişikliğini gündeme getirmesinden bu yana gıda fiyatlarında artış oranı yüzde 63, TÜFE’deki genel değişim ise yüzde 43. Nisan 2017 referandumundan bu yana gıda fiyatlarında artış oranı yüzde 43, TÜFE’deki genel değişim ise yüzde 32. Tek adam rejiminin fiilen hayata geçirildiği Haziran 2018’den bu yana fiyat artış oranı yüzde 15 iken, gıda fiyatlarındaki artış yüzde 23 oldu. Yani, tek adam rejiminin getirdiği hayat pahalılığı gıdaya yaklaşık bir buçuk kat fazla yansıdı" diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar